×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Картелът се доказвал трудно, може ли КЗК да принуди търговските вериги да свалят цените?


Картелът се доказвал трудно, може ли КЗК да принуди търговските вериги да свалят цените?
Според председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова между 5 и 9 години било нужно, за да се докаже, че има картел
26 Март 2023, Неделя, 10:42 ч.
Автор: Флагман.бг

 Докато чакаме решенията ви цените ще излетят в космоса, възкликна водещия Георги Любенов

КЗК не се занимава с цените на стоките, защото комисията не е ценови регулатор. Ние се занимаваме с нелоялни търговски практики, образуваме дела в случай, че имаме съмнения за картели. Това каза председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Картелът всъщност е споразумение и забранена практика за съгласуване на цени, на пазари, на разделяне и определяне на клиенти, обясни тя. 

Ще бъдат разгледани всички сигнали и жалби по отношение на цените и да може да бъдат обобщени, да се анализира състоянието на пазара и съответно, ако се окаже, че това е така, да бъдат предвидени и санкции.

"При доказване на картел следва процедура, в която изслушваме заинтересованите страни, каним ги на открито заседание, на което те излагат своите възражения. Първо, повдигаме определение за извършено нарушение, връчва се на страната и тя има право в определения в закона срок да направи такова възражение, да го изслушаме и след което постановяваме решение", обясни Ненкова.

По думите ѝ, решенията на КЗК могат да бъдат обжалвани пред ВАС, а тези за нелоялна конкуренция се обжалват пред Административен съд - София-област. Когато КЗК установи картел обаче, от там няма как да заставят търговските вериги да намалят цените на стоките, добави тя.

"По принцип картелът много трудно се доказва. Европейската практика е такава, че като време се изисква време между 5, 8 и 9 години. И не случайно мандатите на тези органи там са такива, а само в България мандатът е с най-малък срок", обясни Юлия Ненкова.

От 6-7 месеца КЗК наблюдава тези сигнали за проблем на пазара. Едновременно с това комисията следи и нелоялните търговски практики - като нелоялно привличане на клиенти, дъмпингови цени и всички онези текстове от закона, които регламентират нелоялната търговска практика.

По отношение на картелите, шефът на КЗК обясни, че това е много сложно за доказване, защото договарянето е вербално, а не писмено. А за да докаже комисията, че има такива договорки или съгласувана практика между тях, това трябва писмено да се докаже.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
12
Коментара по темата
12.
просветител
26.03.2023 18:13:17
1
3
Сем. Ненкови- бащата бивш конституционен съдия, майката шеф на КЗК, синчето депутат на Тиквоча..... Всичко се предава по наследство.
11.
,
26.03.2023 14:47:22
0
2
Gledah q pri Georgi Lyubenov. Gospojata ima nqkakva umstveni ili ps problemi. Bulka, tam si da rabotish, ne da si choplish nosa. ZA 5 stotinki rabota ne ste svurshili
10.
12
26.03.2023 12:34:29
2
15
КЗК е необходим регулатор в икономиката ни. Но такива като Ю. Ненкова,кадри на Боко Тиквата го правят тромав и ненужен орган за политически поръчки.
9.
Тази буля
26.03.2023 12:16:00
0
17
за първи път ли чува, че нелоялните търговски практики водят именно до това- до повишението на цените ?
И ние чакаме подобни профани да решат проблема или поне да се опитат!
8.
А, то може
26.03.2023 12:13:32
0
19
и 15 до 19 години да се доказва наличието на картел , стига да не си даваш много зор !
КЗК е една абсолютно търтейска организация, която заплатите си не може да изкара , че и увеличен мандат искат !?
Ами да ги направят с 20 годишен мандат или още по-добре с "пожизнен" !
7.
Конкуренция ли?
26.03.2023 11:37:06
3
29
Синът на тая пача е депутат от ГЕРБ.
Не очаквайте адекватни решения от такива гниди
6.
Картелите са публична тайна
26.03.2023 11:20:48
0
25
за много запознати обикновени хора; само за "органите" са дълбока тайна! Само наивници могат да чакат гарван гарвану око да извади.
5.
възмутен
26.03.2023 11:18:16
0
25
КЗК и КЗП са комисии, които трябва да работят в полза на гражданите, защото заплатите им са от техните данъци. Но, уви това не се случва, примерите са много. Това са излишни структури, които трябва да бъдат закрити.
4.
някой си
26.03.2023 11:09:30
1
24
Има министерство, няма нужда от такава комисия или пак да намерим работа на "нашите хора".
3.
Офф
26.03.2023 11:06:45
1
29
Закривайте тази ненужна институция. А и напълно безполезна!
Решението за картелите трябва да бъде единствено законодателно. Да няма възможност по закон да координират цени и да поддържат надценки.
2.
гражданин
26.03.2023 11:05:27
1
30
Няма нужда от такива комисии. И без това никаква работа не вършат, а са огромна администрация. Тази госпожа за първи път я виждам, изведнъж много се разработиха и пак в полза на картелите. И вида и малко ме озадачи, някаква разплута лелка, дрънкаща глупости през цялото време.
1.
Трудно
26.03.2023 11:00:52
0
29
Трябва и желание да има КЗК, не става само с ядене???? Органът държавен, казва, че не може! Кой е излишен, органа или шефа? Или е назначен от Кой????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори