×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Злокобната легенда за самодивите от село Шишенци, които крадат мъже


12 Март 2023, Неделя, 10:20 ч.
Автор: Флагман.бг

През последните години петима мъже изчезват безследно, а други двама се завръщат с напълно изтрити спомени

Само на 40 км от Видин и на 5 км. от границата ни със Сърбия се намира едно от най-злокобните места в целия свят. Става дума за село Шишенци, което се прочу със случаите на мистериозно изчезнали хора.

През последните години петима мъже изчезват безследно, а други двама се завръщат с напълно изтрити спомени. Местните твърдят, че съселяните им са станали жертва на самодиви, а учените се опитват да намерят по-достоверно обяснение на мистерията.

"Двама от тях ги намepиxa, но не помнеха изобщо нищо. Нито къде са били, нито какво са правили от изчезването до връщането си. После започнаха да разказват странни неща за красиви жени. Мислехме ги за луди, но май нещо наистина се случва в нашето село”, разказва 80-годишният дядо Иван. Възрастният човек е със сини очи, както и почти всички негови съселяни, което е още един от многото любопитни факти за видинското село.

Бай Иван с неохота разказва, че много от комшиите му са виждали красиви девойки в бели дрехи да танцуват по поляните край селото. Той не вярва на подобни бабини деветини, но други в Шишенци са убедени, че ако погледнеш призрачните същества в очите, моментално ще ослепееш. Страховете им са подхранвани от често разказвана история по тези земи.

През 70-те години на миналия век мъж от село в Еленския Балкан започнал да губи зрението си. Болният отишъл на посещение при пророчицата Ванга на Рупите и тя от вратата го попитала кога е видял самодивите. Възрастният човек признал, че наистина видял жена, облечена в бяло, докато прибирал стадото си. Ванга го попарила с думите, че нищо не може да направи срещу толкова силна магия и нещастникът ще изгуби зрението си.

Хорските суеверия не спират дотук и малцината останали да живеят в Шишенци продължават да добавят нови и нови щрихи към злокобната картинка. Селяните твърдят, че не смеят да си покажат носа навън след залез слънце, когато по улиците започват да се чуват смразяващи кръвта писъци.

"Някои твърдят, че са чакали. Ама никой не ги е срещал тези чакали. Когато настане пълен мрак, започва страшен вой. Заключвам се и пускам всички лампи. А навън се чуват вайкания, писъци и плач на мъже, жени и деца. Вярваме, че това са душите на сватбари, избити преди векове от татари. И понеже не са били погребани, още не могат да намерят покой”, разказват местните.

Според легендата празнуващите отивали към Шишенци от близкото село Гюренци, когато по пътя били нападнати от разбойници и избити до крак. Според друга версия сватбарите се скрили в пещера, но никой не излязъл повече от нея. Руски екстрасенс преди време посетил селото, за да изследва среднощния феномен. Искал да запише тайнствените гласове с касетофон, но не се получило. „Тях запис не ги лови”, клати мрачно глава свидетел на неуспешния опит за изследване на свръхестественото.

Кървавата сватба е причина за съществуването и на други страховити легенди за хора, конто са срещали призрачната трупа.

"Генчо бил чобанин на селото и една вечер прибрал овцете, хапнал и излязъл по тъмно да посвири с кавала си. Излегнал се на една поляна и изведнъж чул викове, празнични подсвирквания и глъчка. Станал и видял, че към него приближават сватбари. Най-отпред вървял кумът а след него младоженците, хванати за ръка и следвани от гостите.

Най-отзад били музикантите, които свирели в движение. Генчо се учудил каква тази сватба посред нощ, но като наближили, поздравил младоженците. Кумът обаче му подал бъклица с вино, украсена със здравец, да пие за тяхно здраве. 

Като погледнал в очите му, Генчо видял, че били огненочервени, а като огледал сватбарите, видял, че лицата им били на мъртъвци. Сърцето му се свило, а те всички му викали да пие от бъклицата. Той се прекръстил според обичая и пил. На другия ден сестра му го намерила покатерил се между клоните на стара върба да пее и да стиска конска глава”, разказва баба Мария.

Тя обяснява, че според поверията конят е вярно и предано животно, което не може да бъде докоснато от злите сили. Историите за свръхестествените сили в Шишенци нямат край.

Преди години в една от къщите върлувал полтъргайст. Семейството намерило скрити златни монети, когато отсекло дърво в имота си и оттогава започнали бедите.

 „Вилици, лъжици и ножове летяха насам-натам. Даже кметът тогава отиде да види какво се случва и щом влезе през вратата, зад гърба му се забила брадва. Без никакъв огън, огнището се разпалвало”, разказва очевидец на странните случки.

Източник: Една.бг




2
Коментара
Флагман.БГ Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите 21/05/2024, Вторник 07:13 1
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 16
2
Коментара по темата
2.
Ларито
12.03.2023 15:05:48
1
5
В Бр.Миладинови имаше една самодива Златина сифтето тя изнасили и отне девствеността на много момчета
1.
Dart
12.03.2023 12:46:00
5
3
Всяко село в България има подобни историйки,Флегмани нещастни.Аман от статии пълнеж.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Заради проблеми с разпечатване на ПДФ файлова пък всички зрелостници ще получат като бонус 4 точки на изпита по български език  Жандармеристи пазят пътници от пияници и скитници в нощните влакове, но мъж преби кондуктор Жандармеристи пазят пътници от пияници и скитници в нощните влакове, но мъж преби кондуктор Началникът на сигурност БДЖ Тодор Тодоров разкри, че нападателят, който крещи, че е с жълта книжка, е рецидивист  Ще пуснат ли тъщата на убития Пейо Пеев на свобода Ще пуснат ли тъщата на убития Пейо Пеев на свобода Апелативният съд гледа мярката й Почитаме светците Константин и Елена Почитаме светците Константин и Елена  Днес в Странджа нестинарите ходят по огън с техните икони в ръце 28 плажа може да останат неохраняеми 28 плажа може да останат неохраняеми Липсва интерес за много от плажните ивици във Варненско заради промените в наредбата за водноспасителната дейност Овенът поема по нов път, а Ракът да внимава с неприлични предложения Овенът поема по нов път, а Ракът да внимава с неприлични предложения Хороскоп за деня – 21 май 2024, вторник Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те 
Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори