×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Музеят на Парцалев тъне в разруха


05 Март 2023, Неделя, 10:41 ч.
Автор: Флагман

Къщата на големия актьор в родния му Левски е пред разпад, покривът паднал

Къщата музей на легендарния български актьор Георги Парцалев в родния му Левски е пред разпад, алармират негови съграждани. Постройката, намираща се в центъра на града, е останала почти напълно без покрив. Вратите ѝ са затворени и не посреща посетители. В окаян вид е и мазилката, а терасите са пред срутване и представляват опасност за минувачите под тях, пише вестник Ретро.

„Никога не съм я виждала да работи, изглежда като да я събарят“, „Срам и позор“ – гласят коментарите на съграждани на великия комедиант по повод потресаващия вид на сградата. Тъй като родната къща на Георги Парцалев в град Левски отдавна не съществува и е била съборена още във времето, в което артистът е бил жив, музеят се помещава в друго здание. След смъртта му на музея са били дарени всички негови вещи според изричното му предсмъртно желание. Сред тях са мебели, икони, сувенири от личната му колекция, както и сценични костюми, чиято съдба днес е неизвестна предвид влошеното състояние на сградата.

През 2019 г. от общинската управа в Левски анонсираха, че предвиждат изграждането на нов и модерен музей в памет на големия ни артист. Проектът, изготвен от талантливи софийски архитекти, бе представен публично и предвиждаше създаване на голям културен център в град Левски, който да носи името на Георги Парцалев и да обединява читалище, летен театър и музей. Трябваше да бъде изградена и негова скулптура, но амбициозният проект все още не е осъществен, а близо 4 години след анонсирането му работата в тази посока дори не е започнала.

Съгражданите на актьора са изключително възмутени и от скандалната програма по случай последните Парцалеви празници в Левски, които се провеждат ежегодно в негова памет. Случилото се продължава да ги възмущава вече месеци наред. Като гавра те определят присъстващи в афиша имена на чалга изпълнители, които са се изявявали на площада в Левски. Празниците на изкуствата и фестивала на веселието през лятото на 2022 г. са преминали с музикален съпровод от репертоара на рапъра Криско, Дара, както и две фолкпевици с псевдоними Малката и Бриана.
В Левски все още живеят далечни роднини на артиста, който приживе нямаше свои преки наследници. След смъртта му имуществото и скъпоценностите му бяха наследени от неговата сестра Теодосия. Тя също се спомина и остави имането на актьора на съпруга си арх. Георги Натов, който пък издъхна на преклонна възраст преди 2 години. После дирите на наследството на Парцалев се загубиха. Твърдеше се, че е било придобито от първата му братовчедка Наталия, но и тя издъхна на 92-годишна възраст през миналата година.

Гениалният комик е погребан на Централните софийски гробища. За вечния му дом се грижи единствено колежката му и близка приятелка Латинка Петрова, която го посещава на годишнините от рождението и кончината му, както и на големите задушници. Тази есен ще се навършат 34 години от загубата на непрежалимия артист, който издъхва само на 64 години след тежка левкемия. До последно той живееше под наем в кокетен апартамент на бул. „Цариградско шосе“ в столицата. Днес жилището му там пък е превърнато в зала за игри.


В категории: Ретро Флагман


5
Коментара по темата
5.
КОТКАТА
24.09.2023 21:50:29
0
0
Това на снимката НЕ е къщата на Парцалев!!!!! Какви простотии ръсите?!??
Къщата е до Общината и вече е добре ремонтирана - има вид на голяма зала за културни мероприятоя (не е каквато беше!).
4.
Тцтц
05.03.2023 16:05:06
0
0
То Левски е пълен с цигани,които само маанета ги вълнуват.Те седнали музеи,читалища и театри да им правят.
3.
Хаха
05.03.2023 12:04:54
0
5
Забравих да кажа, че освен 4те години на нищо правене в града. Толкова или малко повече години в града с вече преобладаващо циганско население общината строи от 4-6г амфитеатър който и там греда....краддне на пари и какво ли още не и все още сиганите не гледат пиеси
2.
Хаха
05.03.2023 12:02:18
0
11
Хем вярно, хем не е. Къщата музей намираща се точно до общината, никога не и е падал покрива. Всичко това е от уж започналото и СЪБАРЯНЕ за да се построи някаква нова! Уж по хубав музей. Пълни глупости! Тази къща музей не е работила от поне 15г. Аз лично съм влизал по спомен 1999-2001г. за последно. Нека читалището и хората отговорни за къщата музей да кажат каква работа са свършило по консервацията и опазването и на музея и на нещата му за последните 15г! Нищо! Същото е положението с уж къщата-музей на Григор Вачков в с. Трънчовица! И там никой нищо не прави. Но как мислите, че някой ще прави нещо за запазване на подобни обекти. Че то дори и Мартина Вачкова не дойде на откриването на къщата музей на баща и! Всичко в тази проклета от 100г държавица не се движи!
1.
Новина?
05.03.2023 11:49:48
0
11
Че има ли нещо в клептокрацията Туземия което да не тъне в разруха...?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност  Фондация „Стилян Петров“ дари апаратура на КОЦ-Бургас Фондация „Стилян Петров“ дари апаратура на КОЦ-Бургас От здравното заведение изразяват огромна благодарност и респект към екипа на фондация „Стилян Петров“ за щедростта, съпричастието и моралната подкрепа Младите таланти на Бургас рисуваха за Деня на Европа Младите таланти на Бургас рисуваха за Деня на Европа Учениците бяха на възраст 9-12 клас от училищата Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14-ти май на пл."Тройката" Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14-ти май на пл."Тройката" Водещ ще е Драго Симеонов Представяте ли си да пусна ГЕРБ да слагат по билбордове пудели и пачки, каза Бойко Борисов Представяте ли си да пусна ГЕРБ да слагат по билбордове пудели и пачки, каза Бойко Борисов Дали си държа банкнота в чекмедже, която не е произведена никога? Даже ги слагаха на билбордове, избухна лидерът на ГЕРБ
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори