×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Къщи от контейнери: Имат ли бъдеще в България?


01 Март 2023, Сряда, 18:30 ч.

Вече има няколко готови проекта в България, но планираният контейнерен хотел засега се бави

За качеството и контрола на строителния процес както в България, така и в Турция, се заговори още в първия ден след опустошителните земетресения в южната ни съседка. Безспорно трябва да се направи ревизия на качеството на строителството, както и да се наблегне на неговия контрол. Но било ли е възможно при земетресение от такъв мащаб да се избегнат последствия? Това, за съжаление, е въпрос, на който едва ли ще намерим някога отговор.

Но можем да помислим в друга посока. Възможно ли е къщите от океански контейнери да са едно от най-добрите решения за строителство в силно сеизмични зони? Това ли е бъдещето в развитието на сектора? Както и какви големи проекти от този тип се развиват в България? На тези въпроси Economic.bg потърси отговор от специалисти.
Предимствата на къща от контейнер

Сред най-големите предимства на къщите от контейнери, според Звезделин Минчев, съосновател на Hybrid Homes, компания, която се занимава със строителство от морски контейнери, е именно липсата на вредно въздействие върху земята. „Ако за една стандартна къща се изисква копаене в земята и изливане на бетон, то при закрепването на тези къщи се използват земни анкери. Това ни позволява да ги позиционираме на всякакви терени и ако един ден се премахне къщата, няма да има отпечатък върху земята, което е много важно, когато говорим за екология“, казва той.

Звезделин твърди още, че контейнерите не се разрушават от земетресения при никакви условия.

На това мнение е и инж. Марин Гергов, който е инженер-конструктор, проектант и консултант, както и председател на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП). Той е съгласен с твърдението на Минчев, но при условия, че контейнерите са поставени само на един ред.

По същината си са автоматично сеизмично осигурени, ако са само един ред контейнери. Не един върху друг.“

По думите на инж. Гергов, за да се направи един такъв контейнер използваем, се извършват подобрения, които компрометират здравината му. Но въпреки това, ако контейнерите се използват на един ред, тоест самостоятелно за еднофамилни къщи, те са „сеизмично осигурени“. Ако обаче се правят големи/високи сгради от тях, тогава е необходимо допълнително укрепване. „В самите контейнеровози контейнерите се редят до седем реда височина, но тогава те попадат в специални релси, които ги държат, за да не се люшкат настрани. При изграждането на такива сгради би трябвало да има някаква допълнителна конструкция“, уточнява инж. Гергов.

Освен предимството при земетресение, океанските контейнери издържат и на пожар“, казва Звезделин Минчев. "Контейнерите се изработват от специална стомана, която не ръждясва в дълбочина. Отвътре са обработени с противопожарна боя, така че когато няма въздух вътре, дори и да възникне пожар, той се потушава, защото няма откъде да засмуква кислород.“

Сред останалите предимства на този тип сгради са бързината на строителство, както и цената, която според Минчев е доста по-изгодна от това да си закупиш/построиш традиционна къща.

Какви са проблемите?

Въпреки многото предимства на домовете от контейнери те си имат и своите недостатъци. Според инж. Огнян Атанасов, който е топлотехник и зам.-председател на КИИП, най-голям проблем е влагата. Тя се образува в сърцевината на конструкцията, която най-често е от полиуретан и каменна вата. А тъй като панелът е метален лист, образувалата се влага няма как да излезе през него.

Ако е за сезонно ползване, е добър вариант, но за целогодишно – не мисля“, казва инж. Атанасов.

По думите му в общия случай, от техническа гледна точка, контейнерите са с по-добри характеристики, но всичко е строго индивидуално, защото на визия са чудесни, но когато се вгледаш детайлно, има много въпроси за задаване.

Това е добър начин за строителство, но не мисля, че е бъдещето“, казва инж. Гергов.

Той все пак е на мнение, че използването на океански контейнери е добър вариант за екологично строителство и начин да бъде продължен животът на тези конструкции преди да бъдат рециклирани. Подходящи са и като временна мярка след природни бедствия, защото са устойчиви на почти всички катаклизми.

Сгради от контейнери в България

В София вече има няколко завършени проекта на сгради от океански контейнери. Един от които е изграденият жилищен блок в „Красна поляна“, в който вече се настаниха хора от т.нар. Виетнамски общежития. Hybrid Homes има изградено и детско общежитие към спортното училище в квартал „Свобода“, а няколко заведения на територията на Столична община също са направени от контейнери.

Очакваше се да бъде изграден и първият в столицата хотел от контейнери, който да се намира в „Люлин“. За момента обаче все още е на подготвителен етап, тъй като има административни пречки от страна на инвеститора, уточнява Златин Минчев.

Най-новият проект в България, който вече е на етап проектиране, е на язовир „Пелина“. Идеята е там да бъде изградено цяло селище за дигитални номади. Два готови проекта има и за студентски общежития, но все още няма инвеститори за реализирането им. Преговори са се водили с ректорите на университетите във Варна и Перник.

 


В категории: Животът


България Всички новини
Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" По-възрастните хора по целия свят се притесняват от Изкуствения интелект ПП-ДБ обявиха водачите на листите си ПП-ДБ обявиха водачите на листите си Както на изборите за Народно събрание, така и за евроизборите Спецченгета натръшкаха 43-годишен на пико зад волана на меденруднишки Опел Спецченгета натръшкаха 43-годишен на пико зад волана на меденруднишки Опел Отказал да даде кръв за химичен анализ, дал само урина Две партии са поискали от ЦИК да заличи регистрациите им за изборите Две партии са поискали от ЦИК да заличи регистрациите им за изборите Днес следобед ЦИК ще се произнесе по тези заявления Васил Божков поведе няколко листи на формацията си Васил Божков поведе няколко листи на формацията си Дойде в ЦИК директно от съдебна зала Фестивал на химията ще провокира креативността на деца в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивал на химията ще провокира креативността на деца в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ще се проведат лекции за приложението и значимостта на химията в различни области Тревожна новина за Кирил Маричков Тревожна новина за Кирил Маричков Няма да може да участва в остатъка от турнето на групата и се връща в България Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Много от зрителите са убедени, че тазгодишната победа ще е дамска и дори вещаят, че Никол ще е тази, която ще се окичи с нея, тъй като е завършила академия „Льо Кордон Бльо“, живее в Испания и се е прибрала в родината си специално заради кулинарното състезание, но няма да е тя  Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Станала е шивачка Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Ръстът на престъпленията не се огласява, а статистиката умело се прикрива
Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори