×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Подкрепата за Украйна трябва да върви ръка за ръка с активни усилия за спиране на войната, каза Румен Радев


16 Февруари 2023, Четвъртък, 15:31 ч.
Автор: Флагман

За да се сложи край на тази трагедия, трябва се избегне ескалация, колкото е възможно по-скоро, изтъкна той

България и Гърция споделят обща отговорност не само за енергийната диверсификация, но и за европейското бъдеще на нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за гръцкия вестник „Катимерини“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава е на посещение днес в гръцката столица Атина, по време на което България и Гърция ще подпишат два меморандума за разбирателство за строежа на петролопровод между Александруполис и Бургас, както и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ

В интервюто си за „Катимерини“ Румен Радев определи двата документа като „решителна стъпка в усилията за подобряване на енергийната сигурност на Европа“. Поемаме пълната отговорност да превърнем тези възможности в реална видима промяна за гражданите ни, както вече направихме с пускането в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България през октомври 2022 г., което има голям принос и за енергийната диверсификация на региона, подчерта президентът.

Държавният глава отбеляза също така, че продължава работата по изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, който следва да бъде завършен до края на 2023 г. и да се превърне във „врата към световния пазар на втечнен природен газ“.

Като държави членки на ЕС и съюзници в НАТО България и Гърция носят отговорност за укрепване на регионалната сигурност и стабилност, посочи още държавният глава.

Президентът подчерта, че чувствителността на българското общество към историческата роля на Русия за Освобождението на България не променя факта, че страната ни осъжда агресията и войната на Русия срещу Украйна. България ще продължи да оказва подкрепа на Украйна в рамките на своите възможности и на украинските бежанци на българска територия, но наближава „тъжната годишнина от началото на тази брутална война, която донесе ужасни страдания, смърт и пълно опустошение в Украйна, с опасни последствия в световен мащаб“.

Затова по думите на президента е крайно необходим колективен натиск, за да се сложи край на тази трагедия и да се спре безсмисленото насилие, като се избегне ескалация, колкото е възможно по-скоро. „Вярвам, че подкрепата за Украйна трябва да върви ръка за ръка с активни усилия чрез дипломация и други ефективни механизми, за да се спре тази изтощителна война“, подчерта още Румен Радев.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония държавният глава припомни, че България винаги е подкрепяла страната в най-трудните за нея моменти и че всички страни от нашия регион определят като своя цел присъединяването си към Обединена Европа. „Започването на преговори за присъединяване към ЕС изисква обаче определена европейска зрялост, изпълнение на редица критерии, сред които спазването на човешките права е задължително“, подчерта Румен Радев.

По думите на президента през последните месеци сме свидетели на неуспех на заявените амбиции на РСМ за европейска интеграция, след извършените редица престъпления от омраза срещу местни българи. „Палежите и стрелбата срещу български културни клубове в РСМ и насилието над българи в страната разкриват ситуация, която е по-близка до мрачното минало на Балканите, отколкото до тяхното европейско бъдеще“, посочи държавният глава.

Румен Радев напомни, че както България, така и РСМ са приели предложението на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз, което предвижда определена преговорна рамка за нашата съседка. За да започне пълноценно преговори за присъединяване, РСМ трябва да завърши договорените конституционни промени и да впише българите в Северна Македония наравно с другите държавотворни народи, изброени в нейната конституция. „Без тази стъпка преговорите не може реално да започнат“, заяви държавният глава в интервюто. Затова според президента политическото ръководство на РСМ трябва да бъде насърчено, за да предприеме смели стъпки за демократизация на страната.


В категории: Политика


4
Коментара по темата
4.
Нормално!
16.02.2023 17:37:41
1
3
Какво трябва да направи президента и правителството, да воюват ли?
Войната да си я оправят воюващите страни. България е член на ЕС и НАТО, което е едно и също с малко изключение,защото всички членки на ЕС са членки на НАТО, но не всички членки на НАТО са ЕС. НАТО и ЕС пидкрепят Украйна с оръжие и друга помощ и ние като член на съюза, също помогнахме с оръжие и друго в най-трудния момент за Украйна, факт. Помоща започна от самото начало с решение на Четворната коалиция и архитекта и Радев. Помоща за Украйна бе платена на България от САЩ и Великобритания, а за украинските бежанци, парите са от ЕС. Така че покрай оръжието и боеприпасите България, оръжейните заводи и хората заработиха средства и съответно и в хазната са влезли пари. А какво говори политик за пред слабоумния русоробкомунистически електорат, не е важно, важно е какво върши. Естествено, че, ако Радев, Корни и Кирчо нямаха келепир, нямаше едната да разпише като вице-премиер на четворната коалиция.
А пияните, полуграмотни дебили, дето хранели и помагали на украинците, да ги говорят тези на себеподобни идиоти! Те тези полуиндивиди на близките си не помагат, на себе си не могат да помогнат, та какво става въпрос на някой друг.
3.
3
16.02.2023 16:36:40
2
8
По-гнусен от тоя няма
2.
Мунчо Радев
16.02.2023 15:53:10
3
10
Румен фон Грипен за пореден път доказа, че: "Комунизмът превръща човека в шибан идиот".
1.
7887
16.02.2023 15:43:34
4
12
Видяхме те как вяло заръкопляска като дойде Зеленски. Орбан е по-мъж от теб,поне не пляска. хаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв.
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори