×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъж от Сливенско простреля с арбалет свой съгражданин
  • На всеки 10 минути един българин получава инсулт
  • Новият ковид води до гадене и диария
  • Първата детска онкологична болница в Румъния ще приема и българчета
  • Социалният министър предлага актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо толкова сгради в Турция паднаха, все едно са от картон


Защо толкова сгради в Турция паднаха, все едно са от картон
Много от сградите в регионите, поразени от земетресението, са строени преди да влязат в сила новите правилници за строителство, което да издържа на сеизмична активност
11 Февруари 2023, Събота, 12:39 ч.
Автор: Флагман

Вместо за подсилване на нестабилните стари сгради в Турция, парите от допълнителния данък отидоха за строеж на пътища

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и вторичните трусове, предизвикани от него, разтърсват Сирия и Турция от началото на тази седмица. Жертвите вече са повече от 20 000, огромно количество сгради са сринати до основи. Други дори по-силни земетресения са взимали много по-малко жертви преди. Защо това земетресение беше толкова смъртоносно?

Нестабилността на старите сгради

Видеоклипове от най-близките до епицентъра градове показват как многоетажни сгради се сриват, сякаш са направени от картон. Според Мехди Кашани, професор по сеизмично инженерство в британския университет в Саутхемптън, такива сгради в повечето случаи са стари и имат “хлабава структура”.

Това означава, че сградата има прекалено много прозорци, широки врати и други “отвори” на местата, на които би било по-добре да се изградят плътни стени, които играят стабилизираща роля при силен трус. Ако приземният етаж на една сграда е построен по този модел, това може да срути цялата конструкция.

Много от сградите в регионите, поразени от земетресението, са строени преди да влязат в сила новите правилници за строителство, което да издържа на сеизмична активност. Сегашните стандарти са от края на 1990-те и началото на 2000-те години – тогава бяха извлечени важни поуки от тежкото земетресение в японсия град Кобе (1995), обяснява Кашани.

Тези правилници показват как точно трябва да се строят сгради в региони със силна сеизмична активност - на разломите между тектонските плочи, където се намира и граничния регион между Турция и Сирия.

Според Кашани и по-старите сгради могат да бъдат преустроени, за да отговарят на изискванията, както правят в Япония и Чили, където земетресенията са обичайно явление. За целта обаче са нужни политическа воля и много пари.

Корупция и порочни практики

Инженерът Джемал Гьокче разказва пред германската медийна мрежа АРД за друг често срещан проблем. Според него един от основните недостатъци на строителството в Турция е, че често се строи без разрешителни, а на някои сгради, които съответстват на изискванията, се правят надстройки.

Тези незаконни допълнителни етажи обременяват строителната конструкция, която не е изчислена за подобна тежест, така че сградата би могла да се срути и без земетресение. Инженерът дава пример със сграда, която първоначално е имала само пет етажа, а по-късно върху нея незаконно са добавени още три. В крайна сметка в отломките ѝ загиват 21 души.

При подобни незаконни строежи строителите разчитат, от една страна, че никой няма да проверява, а от друга, че държавата обикновено издава амнистия за незаконното строителство – най-често преди избори, обяснява Гьокче пред АРД. По думите му тези проблеми не са нови и най-вече не са се появили за първи път при управлението на президента Реджеп Ердоган. ”Това е съществувало и в миналото, но сега се е превърнало в нещо обичайно. Живеем във време, в което нередностите са се превърнали в правило”, казва експертът пред германската медия.

След последното голямо земетресение в Турция през 1999 г. тогавашното правителство въведе данък “земетресение”. „От този данък се събраха огромни суми, но вместо с тях да се укрепват сградите, които бяха застрашени, или да се строят нови и стабилни къщи, парите отидоха за изграждане на пътища, коментира Гьокче.

Как сградите да станат по-стабилни?

Един от начините да се защити сградата от земетресения е да се изгради на колони. По този начин вибрациите от земята се предават по-слабо към строителната конструкция във височина - обяснява строителната инженерка Ламия Месари-Бекер пред ДВ.

Небостъргачите пък се строят по по-особен начин, важна роля там играят и свързващите елементи. "Възможно е да се свържат греди и колони по такъв начин, че в случай на вибрации от земетресение да има само повреди или деформации, но не и разрушаване на сградата.”

Огромните щети не са резултат само от строителството. Самото земетрсение е било твърде мощно, а епицентърът на мълка дълбочина. Експертът обяснява това чрез сравнение с вълни в морето - големите вълни могат да свалят и най-опитния сърфист от дъската му, но ако вълната вече е изминала голямо разстояние в океана, силата ѝ отслабва и тя вече не е заплаха дори и за неопитните в сърфа.

От решаващо значение е дали епицентърът е дълбоко под земната повърхност или не. При земетресението в Иран през 2003 година с магнитуд 6,3 по Рихтер жертвите бяха повече от 25 000, защото епицентърът беше много близо до земната повърхност. При трусове със същия магнитуд, но с по-дълбок епицентър жертвите са били значително по-малко.

Конструкцията е по-важна от материалите

Експертът Кашани казва, че материалите, използвани в строителството на една сграда, не са по-важни от самата конструкция. Ако е с правилния състав, бетонът може да е издръжлив на земетресения. Но ако е конструирана неправилно, бетонната сграда също може да се срине.

Автор: Клеър-Ана Рот, Дойче Веле


В категории: Животът


13
Коментара по темата
13.
:)
12.02.2023 11:17:32
0
1
tuk stava vupros za tursko ka4estvo, a da ne zabravqme 4e novoto tuhleno stroitelstvo v Bulgariq e su6tiq bokluk, samo 1 zametresenie trqbva i vsi4ko 6te padne
12.
Бай....до 11
11.02.2023 19:45:39
1
1
Е ми, сгради- менте !
11.
Тереза
11.02.2023 17:21:36
0
10
Само не разбирам как една сграда пада и се разрушава все едно е от пясък, и до друга остава почти като непокътната!? Какви са били тези сгради??!?! Така цялостно да се разрушат!!!?
10.
Бургос строй
11.02.2023 16:14:17
0
8
Нашите сгради ще останат поне 1000 години след каквото и земетресение да стане.
Цялата строителна камара трябва да бъдат изхвърлени ,защото при едно земетресение ще има много паднали сгради заради контрола който се упражнява върху тях .
9.
До 3
11.02.2023 15:08:54
3
4
Не вярвам да си бил на острова,иначе нямаше да пишеш тъпотии :)
8.
ехееее колко дълго
11.02.2023 14:41:08
1
14
Евтини материали+евтини работници+корупцията= това което всички видяха.
7.
Добра
11.02.2023 14:38:15
0
7
То и в България на този труд ще рухнат много сгради,пълна корупция.
6.
*********
11.02.2023 14:26:20
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Nikito
11.02.2023 14:24:09
3
9
Точно сравнението "като от картон" не е правилно. Ако бяха от картон никога нямаше да паднат както и ако бяха от дърво с пирони както американските къщи.
4.
така така
11.02.2023 13:36:41
0
29
И като се замисля че цялото ново строителство в България е с турски материали че са на тънканак и нали трябва да има по-голяма печалба ми става лошо! Дупча аз с перфоратора ми то все едно няма никой в плочата... Но е важно да се дават стотици хиляди за някаква кутия малка и да се кара последен модел Мерцедес!!
3.
Не пожелаваме,
11.02.2023 13:17:50
10
12
Но би ни било любопитно какви ще ги къдри тоз британски учЕн, ако Албиона го разтресат няколко земетресения с такава сила.
Прочее някой не му ли е обяснил, че Сирия и Турция не са влажният, мъглив и студен Албион, поради което вратите и прозорците са големи и широки, а не бойници, както на острова му.
2.
Z
11.02.2023 13:06:28
9
20
Големи експерти навсякъде и професори. Който може да помага -да помага,всичко останало е излишно бръщолевене . Наше сгради са чудни,че да търсим сметка на турците . И 7.8 по Рихтер не е 2-3 по Рихтер ,нещата не са толкова простини и не опират само до “носещи колони”
1.
Стефан Колев
11.02.2023 12:56:17
0
27
На снимките се вижда какви тънки арматури се подават , какво да се очаква да стане .
Сгради който са били със арматура до срутените са непокътнати , други са свлечени до основи , направети си извод .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пълна лудост! Цената на тази монета стигна тавана Пълна лудост! Цената на тази монета стигна тавана Не е за вярване какво може да си купите с нея СУ „Любен Каравелов" - Несебър  изпрати Випуск 2024 СУ „Любен Каравелов" - Несебър  изпрати Випуск 2024 Преследвайте мечтите си смело, откривайте нови простори и мечти,  бъдете добри и достойни хора, отправи призив  кметът Димитров към развълнуваните зрелостници ДПС започна кампанията си, даде заявка за 4 депутатски мандата от Бургас ДПС започна кампанията си, даде заявка за 4 депутатски мандата от Бургас Време е да влезем в управлението, защото винаги, когато е било трудно и сложно, на сцената се появява Движението за права и свободи, подчертаха от партията  Разкритие от кухнята: Ергенът Алек бил пиян като кирка на повечето срещи Разкритие от кухнята: Ергенът Алек бил пиян като кирка на повечето срещи Хора от обкръжението на иначе сериозния бизнесмен разкриват, че нерядко посяга към чашката Бившите на Рачков и Красьо Черния са като две капки вода Бившите на Рачков и Красьо Черния са като две капки вода Русите фурии са си лика-прилика Кметът на Бургас награждава 140 ученици, отличени в състезанието по английски "Lets have fun" Кметът на Бургас награждава 140 ученици, отличени в състезанието по английски "Lets have fun" Церемонията ще бъде днес от 16.30 ч., в експозиционен център „Флора“ Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София То е оперирано успешно, следва възстановяване Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Винаги можете да разчитате на мен, обърна се към завършващите Марин Киров Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Има счупване на таза Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори