×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ, ДПС, БСП и „Възраждане“ застанаха зад 30-годишната визия на Радев за ел. енергетиката


ГЕРБ, ДПС, БСП и „Възраждане“ застанаха зад 30-годишната визия на Радев за ел. енергетиката
Темата бе обсъдена в Комисията по енергетика, председателят й Делян Добрев от ГЕРБ, както и депутати от БСП, ДПС и "Възраждане" са се подписали под визията
31 Януари 2023, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Тя предвижда инвестиции в сектора на стойност 46 млрд. евро

Депутати от четири парламентарни формации припознаха Стратегическата визия за развитие на електроенергийния сектор в България, която бе изработена и одобрена преди дни от служебното правителство на Гълъб Донев. Тя обхваща периода 2023 – 2053 г., като задължава ресорния министър да разработи и съответна стратегия за устойчиво енергийно развитие.

Зад визията стои и президентът Румен Радев. На форум преди петнайсетина дни той посочи, че призовал служебното правителство още при неговото съставяне да мисли за разработване на документа.

В парламентарната Комисия по енергетика миналата седмица темата бе обсъдена. От „Продължаваме промяната“ посочиха, че визиите по закон могат да имат срок от 3 до 10 години. В случая документът бил за цели 30 лета.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ обаче подкрепи документа и каза, че е готов да го припознае и да се подпише като вносител под него.

В тази посока се изказа и Искра Михайлова от „Възраждане“. Тя се аргументира с единението около запазването на въглищните централи.

От БСП и ДПС изразиха резерви към визията. Рамадан Аталай обяви, че ще прецени дали да се подпише под нея.

В крайна сметка той, Драгомир Стойнев от БСП, Добрев и Михайлова са положили парафите си като съвносители на документа. Той е под формата на проекторешение на Народното събрание.

Ако има воля, визията може да бъде одобрена в оставащите три дни на настоящия парламент, преди той да бъде разпуснат.

Стратегическият документ залага използването на местните ресурси от лигнитни въглища до 2030 година и постепенното им намаляване и спиране до 2038 г. Това ще съдейства за запазване на енергийната и националната сигурност, както и ролята на страната като регионален лидер в производството и износа на електроенергия, посочи пресцентърът на Министерския съвет (МС) след приемането на визията.

Четири нови ядрени реактора трябва да бъдат изградени, за да заместят мощностите, подлежащи на извеждане от експлоатация. Два от тях се очаква да бъдат разположени на площадката на АЕЦ „Козлодуй", а още два - на тази в Белене. Новата енергийна стратегия се фокусира и върху развитието на ВЕИ проекти - както фотоволтаични и вятърни мощности, така и водни електроцентрали. По отношение на геотермалната енергия, основният извод е, че тя може да бъде пълноценно използвана главно за отопление.

Прогнозната стойност за реализация на всички проекти, включени в новата енергийна стратегия, възлиза на около 46 млрд. евро, обявиха още от МС.

Според критични коментари, визията цели да задоволи всички интереси в сектора и не е съобразена с новите технологии и енергийните мощности, които се изграждат в региона около България и ще влязат в експлоатация в следващите няколко години.

 


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 4
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
8
Коментара по темата
8.
Анонимен
02.02.2023 09:26:11
0
0
Съвместното облагодетелстване продължава
7.
hhmmm
01.02.2023 01:58:24
6
2
Всички тези партийки и Резидентчето са вредни за България!! Гласувайте за всеки друг.
6.
Хахо
31.01.2023 23:46:50
6
5
Аве някъде тук в уважавания флагман. Четох една статийка на някой си божков .Че радев бойко и турците били агенти на москва . Тук пък чета че тези агенти, се подписали, да се монтират още 4 атомни реактора Ама че тези реактори са от USA не се казва Може би защото проамериканците на кирчо и ДБ не подписаха . Също се казва че същите тези русофили герб дпс ,се подписали за енергийна сигурност ,запазване на въглищните централите до 2038 Същите тези централи дето ни осигуряват лидерство и износ на ток...А евроатлантика кирчо ,искаше ги да затвори . Та не вярвайте на статии в медиите особено пък в пред изборен период. В които ви убеждават че еди кой си е агент на москва А еди кой си бил про американец. Истината много често е точно обратното на това което четете. Те са пропаганда ,поръчка платена с високи суми в евро. Вервай само на това което виждаш и чувстваш..
5.
Имам човек
31.01.2023 22:18:47
13
29
Делян Добрев е визионер в усвояване на кюлчета и пачки! Стратег е
4.
идва свободния пазар на ток.
31.01.2023 20:58:19
4
10
Разбраха че народа ще ги бие, като почнат да плащат тройно по високи сметки на свободния пазар за ел.енергия от 25г.
3.
Дааа
31.01.2023 20:44:42
16
26
Хартиената коалиция - дпс, герб ,бсп и патерици. Бича Господен.. Кражби, кражби, кражби.
2.
Шпритц мих Шнелле
31.01.2023 20:28:14
10
25
ГЕРБ да поддържа на Радев 30 -годишната визия - това вече си е чисто долнопробно немско порно!
1.
Гледан филм
31.01.2023 20:23:49
5
16
Пенсионерите и Корнелия Нинова едва ли ще са съгласни, по три млрд.лева на година, за нещо дето не става за ядене, няма да стане!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавният зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори