×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как социалните мрежи вредят на психиката ни


20 Януари 2023, Петък, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Редица изследвания показват пряка връзка между депресията и използването на социалните мрежи

Преди години се появи изразът: „Седенето е новото пушене“. Оттогава са се появили не едно и две научни доказателства за вредата на заседналия начин на живот и обездвижването. В този ред на мисли, можем ли да кажем, че социалните мрежи са новото тютюнопушене?

На парти, на семейна сбирка, в офиса, в транспорта, буквално където и да сме, ще видим хора, които са погълнати от малкия екран на мобилните си телефони. Те изглеждат замислени и вглъбени, сякаш в дланта си държат един съвсем друг свят. Последното може и да се окаже вярно.

Но какви са вредите от социалните мрежи върху нашата психика? В следващите редове ще се опитаме да дадем някои възможни отговори.

Ето ги и тях:

Могат да създадат негативен цикъл

Прекарването на прекалено много време в социалните мрежи може да доведе до повтарянето на негативен цикъл. Какво имаме предвид? Често пъти, когато човек се чувства депресиран, стресиран, самотен или пък объркан е склонен по-често да посещава социалните медии. Въпреки че си мислите и понякога дори убеждавате сами себе си, че това ви помага, всъщност грешите, пише az-jenata.bg. Прекаляването със социалните медии може да породи у вас чувства на неудовлетворение, изолация и дори да ви направи неадекватни. Тези чувства от своя страна, могат да провокират по-сериозни състояния като стрес, депресия, тревожност. И така вие да се окажете в капана на постоянно повтарящи се негативни убеждения и чувства, от които всъщност сте искали да избягате.

Социалните мрежи могат да породят у вас чувството, че „изпускате нещо“

За този синдром като концепция се говори доста преди появата на социалните мрежи. Той се характеризира като емоционално чувство, породено от дълбоко убеждение, че другите хора живеят по-добре, че имат по-пълноценен живот, а вие сякаш изпускате големите възможности за това. Безсмисленото скролване часове наред може да породи у вас усещането, че всички други хора живеят живот, който е много по-добър от вашия. Когато започнете да имате усещането, че изпускате толкова много хубави преживявания, у вас могат да се породят чувства на самота и тревожност. За да се почувствате по-добре, вероятно това, което ще направите е да увеличите прекараното време в социалните мрежи… А това със сигурност ще доведе и до все по-ниското ви ниво на самоуважение.

Поглъщане на собственото си „аз“

Публикуването на безброй селфита, изразяването на личните възгледи във всеки един възможен момент може да доведе до нездраво възприемане на собствената ви личност. Това може да погълне идентичността ви и да създаде огромна пропаст между вас и другите хора.

Проблеми с възприемането на тялото

Наскоро проведено проучване показа, че сред младите жени (основно) се наблюдава ново психично разстройство. Това е емоционално състояние, при което момичетата сравняват себе си и своите снимки с филтрирани кадри от социалните мрежи. У тези млади дами се поражда дълбоко убеждение, че те трябва да променят телата си по такъв начин, че те да изглеждат като след обработка с филтър. Мнозина пластични хирурзи дори споделят, че техни клиенти искат точно това – да постигнат визия, която наподобява тяхна „филтрирана“ версия.

Социалните мрежи могат да доведат до депресия и безпокойство

Хората по природа са социални същества. За да поддържаме психичното си здраве, ние имаме нужда от контакти. Проучвания доказват, че контактът лице в лице с хора, които обичаме може много бързо да понижи нивата на стрес, да регулира сърдечния ни ритъм, да намали болката и дори възпалителните процеси в организма. В този ред на мисли, колкото повече заменяте истинското общуване с виртуално такова, толкова повече рискувате да отключите или задълбочите симптомите на депресия, тревожност или пък други подобни леки психични разстройства. Редица изследвания показват пряката връзка между депресията и използването на социалните мрежи. Резултатите показват, че депресивните симптоми се засилват с увеличаването на времето, прекарано онлайн.

Кибертормоз

Според проучване, 60% от тийнейджърите са били обект на тормоз или обиди в киберпространството. Липсата на регулация и правила дава възможност на все повече „насилници“ да изпращат обидни съобщения или пък да разпространяват лъжи по нечий адрес. Това може да доведе до неприятни последствия и постоянно чувство на страх у по-младите потребители. Затова, ако имате деца или познати в юношеска възраст, бъдете нащрек и ги предупредете за евентуалните рискове онлайн.


В категории: Здраве


2
Коментара
Голяма трагедия с 5-годишно дете
Голяма трагедия с 5-годишно дете 20/05/2024, Понеделник 10:31 0
Те се завръщат в бТВ
Те се завръщат в бТВ 20/05/2024, Понеделник 10:15 0
Флагман.БГ Заслужаваха ли да спечелят Един за друг Заслужаваха ли да спечелят Един за друг 20/05/2024, Понеделник 10:13 1
2
Коментара по темата
2.
Хахах
21.01.2023 14:44:50
0
3
От тези социални мрежи разбрах, че и грозните били красиви, простите умни, а бедните били богати, жалка картина няма никаква духовност у хората ровещи и качващи снимки на себе си и масите си, явно се опитват да излъжат сами себе си, че са това което не са
1.
T
21.01.2023 07:30:42
0
7
Ще разберете вие, че файда от социалните мрежи няма, ама вече ще е късно!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Очаква се явлението да започне около 18:00 часа българско време На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната 90% от хората нямат никаква идея Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството След проведена анкета между клубовете в „А” РХГ за най-добър вратар на първенство за 2023/2024 г. бе определен капитанът на бургазлии Пламен Иванов „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности Искаме да съберем нормалните и разумните, на които им е омръзнало да гледат как политически лидери се замерват с обвинения и компромати, обявиха от автентичното дясно обединение  44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? 44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? Протестът ни не е толкова заради възнагражденията, обясни проф. Миглена Темелкова Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда В НАП се стремим да предоставяме все по-голям брой нови услуги, те да бъдат лесно достъпни от повече хора и по всякакъв начин, казва Малина Панайотова Голяма трагедия с 5-годишно дете Голяма трагедия с 5-годишно дете Родителите му го закараха мъртво в болница  Ясно е кой е поръчителят на убийството на Алексей Петров Ясно е кой е поръчителят на убийството на Алексей Петров Разследването има сериозен напредък Те се завръщат в бТВ Те се завръщат в бТВ Тези дни стана ясно, че са дали именно на нея очаквания от години филм за Георги Аспарухов – Гунди, превръщайки медията в свой ексклузивен медиен партньор Заслужаваха ли да спечелят Един за друг Заслужаваха ли да спечелят Един за друг Финалната игра подложи на тест добрата работа в екип и волята за победа на трите двойки
Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори