×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Извънредно: ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ уволниха шефа на Сметната палата (допълнена)


Извънредно: ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ уволниха шефа на Сметната палата (допълнена)
Цветан Цветков е с изтекъл мандат, проекторешението за отстраняването му бе внесено днес и влезе веднага в пленарна зала
20 Януари 2023, Петък, 12:48 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Обвиниха ги, че Цветан Цветков им е неудобен, защото под негово ръководство са разкрити злоупотреби

Парламентарните водачи на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“ изненадващо поискаха да бъде освободен председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Десислава Атанасова, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев са внесли проекторешението тази сутрин. С гласуване бе одобрено то да се разгледа на пленарното заседание още днес. 

Проектът няма мотиви. Според депутата от „Демократична България“ (ДБ) Атанас Славов това е противоконституционно.

Предлага се временно до избора на председател длъжността да се изпълнява от заместник-председателя Горица Грънчарова – Кожарева.

Цветан Цветков е с изтекъл мандат, но това важи и за Кожарева, стана ясно по време на дебата. 

От ДБ изразиха съмнения, че Цветков е отказал поръчка да ги удари по линия на Nexo. Както е известно, служители на компанията са правели дарения на формацията.

Тома Биков обясни, че инициативата за отстраняването на Цветков нямала нищо общо с Nexo. Причината за отстраняването му била изтеклият му мандат.

Мартин Димитров от ДБ обяви, че на двайсетина регулатора ръководствата били с изтекли мандати. Но сега ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ решили след лидерската им среща да отстранят точно Цветков. Той изброи нелицеприятни за ГЕРБ доклади, които издала след одити Сметната палата и така засегнала бившите управляващи от ГЕРБ. 

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" изреди пък куп текущи проверки от Палатата, които също биха ударили бившите управляващи. Затова "светкавично, от днес за днес" те уволнявали председателя. Горица Кожарева пък била близка на главния прокурор Иван Гешев. 

Припомняме, че по подобен начин миналата седмица парламентът уволни и управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев. Тогава обаче решението бе прието почти с пълно единодушие заради скандалите и неуредиците, свързани с Касата. 

Цветан Цветков направи изявление от парламентарната трибуна. Той отхвърли обвиненията към него, че са забавени одити и че докладът за фирма "Монтажи" бил засекретен. Цветков благодари на колегите си за работата през последните осем години. 

***

Дискусията по отстраняването му бе бурна и продължи няколко часа. Накрая последва гласуване и, очаквано, Цветков бе отстранен със 118 гласа "за" (всички от парламентарните групи на вносителите) срещу 82 "против". 

След това той направи коментар и пред репортери в Народното събрение. След въпрос на "Флагман" дали през годините му е оказван натиск, Цветков отговори отрицателно - не бил получавал дори обаждания. 

Очакванията, че с отстраняването му работата на Сметната палата ще се промени, нямало да се сбъднат, прогнозира Цветков. Причината е, че се действало по строга методика и решенията се взимали колективно, а не от ръководителя. 

След въпрос на "Флагман" дали има доверие на Горица Кожарева по повод обвиненията, че тя е близка на Гешев, той отказа да отговори по същество, защото не искал да коментира колеги, с които били рамо до рамо осем години. 

Цветан Цветков обясни, че решенията в Сметната палата се взимат по принцип от пет човека - председател, двама зам.-председатели и двама членове. По закон те трябвало да бъдат подкрепени с поне четири гласа "за". Т.е. с отстраняването му означавало, че, за да се взимат решения, никой нямало да има право да се разболява или да отсъства по други причини. 

По време на дебата Йордан Цонев напомни, че Цветков бил назначен през 2015 г. по предложение на Реформаторския блок. Тогава той бил подкрепен освен от ГЕРБ, но и от ДПС. От партията на Доган и Пеевски обаче вече му нямали доверие. Цонев отправи упреци към Цветков, че неглижирал скандала с Nexo и финансирането на партии от служители на компанията. 

 

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба 10/05/2024, Петък 14:00 5
16
Коментара по темата
16.
Киряк Петко
20.01.2023 17:06:12
0
3
Кирчо Побърканото , макар и останал без охрана от НСО, някоя нощ може да финтира санитарите от Курило и да се стигне до свидни жертви сред жълтопаветните сектанти.
Неговите надрусани и пияни манерки от промяната пендели и курвета ще духат тапета.
Магистралните труженички, тройката швестери променкаджиите са отвън чегъртнати и вият като гладни мастии.
Пишат от дивана и се плюнчят .
15.
И
20.01.2023 16:23:49
3
2
на Турбо троловете дето си мислят, че изкривяват общественото мислене с по 10 ст на коментар
14.
Не думай
20.01.2023 16:21:54
15
2
След Изборния кодекс, по който ще се опитват да подменят резултата, сега смениха и шефа на сметната палата, която ще ги проверява, как са ги провели. Евала бе идиоти. Евала нА турбо глупаците и турбо крадците, които ги подкрепят.
13.
Фигуранта
20.01.2023 16:20:23
2
14
Колкото по-дълго Нинова държи мандата, толкова повече Парламентът ще осветлява далаверите на ортаците и от “Промяната” и ДБ на Прокопиев и Христо Иванов с офшорката Джемкорп и пирамидата Nexo.
Дръж, Корни, дръж!
12.
7887
20.01.2023 15:18:23
1
6
Една абсолютно излишна институция,с огромен бюджет,която служи уж за контрол,а всъщност се използва за бухалка. Дръжките на микрофоните да питат какви щети е предодвратила за 1 година и колко е получила за това като заплати и ДМС. ХАХА
11.
Койчо
20.01.2023 14:44:13
12
2
Налазена от тролове статия. За под 5 минути време множество реакции в една посока под съответния коментар. Удрииии:)))))
10.
FBI
20.01.2023 13:57:35
7
28
Административното производство може да е приключило, но наказателното преследване за измамниците от NEXO продължава.
По жалби на американски, английски и др. инвеститори за измама .
Нямали са лиценз за упражняване на дейност по кредитиране, депозити и ценни книжа.
Щом са невинни, защо са заплатили глоба наложена от американските власти?
9.
До 7
20.01.2023 13:42:26
20
6
Ти си откачен,тъп и непоправим!Безмислено е да се отделя каквото и да е внимание на ненормални същества!
8.
до 5
20.01.2023 13:39:06
0
3
Не съм си губила времето, защото не ме интересува чак толкова, но хората казват, че на сайта на SEC обясненията са доста по-различни от дрънканиците на NEXO.

Разбира се, за да сме обективни, SEC са по-големи мошеници и от NEXO....
7.
До 6 ПП и ДБ наследници на ДС на БКП
20.01.2023 13:30:57
8
36
След Киро,Асеня,Ристю - деца и внуци на комунистическата номенкратура, се удря и пазителят им Дамаджан Чашков!Сменяйте си памперсите,че съвсем омирисахте пейзажа!
Окрадоха за 7 месеца хазната,окрадоха ББР,нагушиха се с рушвети от невижданата контрабанда,остава и няколко милиардни поръчки да направят,за да си осигурят бъдещето и на правнуците!
Как може на черното,бяло да казвате,ако не сте платени кръвопийци?
6.
Обединени комунисти в атака
20.01.2023 13:20:56
31
16
БСП,герб,ДПС и всичкото деца на партията - майка БКП в битка на живот и смърт.Как така ще се изнасят уронващи престижа ни данни за кражби и злоупотреби ,ние сме недосегаеми!С БКП напред!Да живее комунизма-ние ще го защитаваме докрай-БКП,герб,ДПС.
5.
До 3 педалчето на прокопи
20.01.2023 13:18:36
9
41
Какво подскачате, сякаш сте спечелили джак-пота, бе?! Освен, ако не сте роднини на Антони Тренчев.
Съобщението от САЩ е, че крипто фирмата Nexo е съгласна да плати 45 милиона долара, за да бъдат свалени обвиненията на US Securities and Exchange Commission (SEC), които бяха повдигнати заради липсата на регистрация за правото да отпуска кредити.
По този начин компанията Nexo признава, че е работила незаконно на американския пазар. Няма информация за сключена сделка със SEC.
Няма съобщения от офиса на главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймз за сваляне на обвиненията към Nexo.
4.
Вижда се кой крие ОПГ ПП+ДБ
20.01.2023 13:16:32
10
31
НАП започва проверки на фирмата и на дарителите. Прокуратурата разследва криминалните деяния в оперирането на Nexo.Мантрата младите са и можещи се срина!Няма съобщения от офиса на главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймз за сваляне на обвиненията към Nexo.
3.
Казуса Нексо приключи в САЩ
20.01.2023 13:14:01
35
17
Както са казали старите и мъдри хора - всяко чудо за три. Та днес излезе, че чудото Нексо приключи. Направиха извънсъдебно споразумение и всичко приключи - без присъди и прочие. Незнам какво ще обяснява сега Гешев
2.
По-наблюдателните виждат и чуват всичко
20.01.2023 13:12:35
0
11
Най-вероятно е за смяна, както и много други като онзи на стопанската камара и Велев също, но по-интересно е кой с кого действа в синхрон. Ако се загледате и заслушате малко ще видите и чуете кой с кого е в действителност, макар че всячески се опитват да ни баламосват.
1.
Ураганът Nexo
20.01.2023 12:54:56
12
43
Помита Подлогите на Прокопи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жителите на Созопол започват ударно почистване, включете се в инициативата Жителите на Созопол започват ударно почистване, включете се в инициативата Ето кои са обектите Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония От вас се очаква да изпълните коректно договора, подписан с България, допълни той Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Чаровната Бетани Хюз и екипът й беше посрещната от зам.-кмета Андрей Николов Президентът Радев връчи наградите "Учител на годината" и отправи призив Президентът Радев връчи наградите "Учител на годината" и отправи призив Отличени бяха и призьорите от конкурса в направление "Природо-математическо" Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба Чудото се случило на рождения ден на тв водещата Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Очаква се решаващ сблъсък на национални лидери днес и утре Шоколадът става три пъти по-скъп и менте Шоколадът става три пъти по-скъп и менте Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника, посочиха производители и технолози Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Целта й е да се осигури благоприятна жизнена среда и условия за подобряване на качеството на живот на гражданите Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Община Царево с подкрепа към инициативата 1 SEA Жената на Веселин Маринов го угои Жената на Веселин Маринов го угои Изпълнителят на „Да се събудиш до мен“ винаги се е грижил за фигурата си, но откакто се събра с Веселина
Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори