×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Росен Христов: "Газпром" може да ни осъди, рискът е да платим стотици милиони долари


Росен Христов: "Газпром" може да ни осъди, рискът е да платим стотици милиони долари
От първия си ден работим как да предоговорим или да постигнем целите в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) без затваряне на електроцентралите, коментира той
06 Януари 2023, Петък, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Не доставяме руски газ със споразумението с "Боташ", увери служебният министър

"Булгаргаз" може да бъде осъден от руския енергиен гигант "Газпром" при арбитражно дело, като рискът е да се платят стотици милиони долари. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на парламентарния контрол, предаде БНР.

На 14 ноември миналата година "Газпром експорт" съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания "Газум" (Gasum) трябва да му изплати над 300 милиона евро за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата "вземай или плащай". България също е в подобна ситуация.

"Обсъждаме с юристи вероятността такъв иск да бъде предявен към нас. Паралелно оценяваме всички възможни претенции, които нашата страна може да има към "Газпром експорт" за недоставени количества. Едно такова съдебно, в случая арбитражно, разбирателство само по себе си е изключително тежък и скъп процес с неясен резултат. Ако всички аргументи са на нечия страна, има 90% шанс тази страна да спечели. Рискът съществува, материалният интерес е огромен за мащабите на нашата страна, говорим за стотици милиони. Ако бъде установено нарушаване на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали гражданите ще платят сметката, ако има такава, това е сигурно", каза министър Росен Христов.

Не доставяме руски газ с подписания договор между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“, увери преди това Росен Христов.

"Не доставяме нито руски, нито никакъв друг газ чрез този договор. Този договор е изцяло за резервиране на капацитет на терминали и газопреносна мрежа. По структура и концепция той е аналогичен с резервирането на терминали. Новостроящият се терминал в Алексадропулис е капацитет, както и резервирането на слотове на терминалната в Ревитуза. Т.е., тук говорим за резервиране на инфраструктура, която да позволи да доставяме природен втечнен газ LNG от източници, който купуваме чрез откритите процедури, които "Булгаргаз" осъществява".

ПП и ДБ критикуват този договор заради отстранените посредници от времето на тяхното управление, заяви още министър Христов.

Служебното правителство вече работи за предоговаряне на условията, за да се предотврати затварянето на въглищни централи, съобщи още Росен Христов, цитиран от БТА.

От първия си ден работим по варианти как да предоговорим или да постигнем целите в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) без затваряне на електроцентралите, коментира по-късно Росен Христов пред журналисти в парламента.

Той посочи, че поетият ангажимент, подписаният план от предишното правителство, е изключително застрашаващ не само съдбата на хората, които работят в комплекса "Марица Изток", но и за енергийната сигурност на страната и за националната сигурност.

Докато аз управлявам министерството, няма да бъдат затворени тези електроцентрали и ще направя всичко възможно тези условия да бъдат предоговорени, заяви Росен Христов. Имаме готови варианти, нямаме нужда тези, които създадоха проблема, да ни казват как да го решаваме с общи преговори с Гърция и с Румъния. Отдавна сме се сетили за абсолютно всички възможности, коментира той.

Вариантите са България да бъде изцяло в унисон с европейските директиви, т.е. всички ангажименти, които останалите държави са приели, ние също сме готови да ги приемем, обясни енергийният министър. По думите му никъде другаде няма ангажимент да се намалят емисии с 40% процента на база 2019 г., това не съществува абсолютно в никаква директива. Т.е. нашата позиция ще бъде да бъдем на едно с всички останали държави, каза Христов.

Всички коментари, че те не са поели ангажимент да ги затварят, че електроцентралите можело да работят зимата, а лятото не - това показва една изключителна некомпетентност, коментира Росен Христов. По думите му това не е къща за гости, която отключваме един месец и другия месец я заключваме, там работят десетки хиляди души денонощно. Докато на Коледа и Нова година вие си бяхте вкъщи и празнувахте, тези хора там продължаваха да работят, отбеляза Христов. След като "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" не са приели такъв ангажимент, много ми е интересно защо в териториалните планове бяха предвидили съкращаването на 12 хиляди души, попита той.

На въпрос кога очаква да започнат разговори с Европейската комисия, енергийният министър каза, че скоро очакват да влезе в действие и програмата REPowerEU, която предвижда изменение в националните планове за възстановяване и устойчивост за постигане на приоритетната цел да се намали зависимостта от природен газ и, по-специално, от такъв с руски произход.

На въпрос дали е нужно решение на парламента, за да се предоговорят ангажиментите по плана, Росен Христов каза, че ПВУ не изисква решение на Народното събрание, но ако има такова, то ще е много от полза. Бидейки правителство с ограничен мандат, пред нас винаги се поставя въпросът какво ще стане, когато дойде редовното правителство, посочи той и добави, че силна позиция от парламентарните групи би дала достоверност и сигурност за продължаване на тази политика, независимо кой състави правителство. Вече сме започнали процеса и се надявам да го доведем до успешен завършек, ако не - то да предадем щафетата с летящ старт на следващо редовно правителство, допълни той.

Според Росен Христов всичко може да се предоговаря. Когато отидеш с аргументи, с ясна позиция, с ясни ангажименти, които съвпадат с европейските цели, според мен шансът е много добър, каза той. Нашата позиция е да бъдем добре подготвени, да предложим алтернатива, която е изцяло изгодна за ЕК, ние не искаме някакво тотално предоговаряне и въобще бягане от целите, ние искаме да бъдем в унисон с всички останали европейски държави, включително дори и да бъдем във водещите позиции, посочи Христов.

Финализираме и подготовката на предложение за енергийна стратегия за България за следващите 30 години, съобщи още министърът и добави, че смятат да организират широко обществено обсъждане още следващата седмица, след което проектът да бъде внесен в Министерския съвет, а след това и в Народното събрание.


В категории: Политика


27
Коментара
Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 0
27
Коментара по темата
27.
ПАЛЯР
07.01.2023 03:21:24
1
6
РУСЛЯМИСКО ГОВЕДО ,ей тъпи прости русороби ей...
26.
До 18
06.01.2023 21:12:09
3
6
https://youtu.be/NYkfp6UkYeY
Да не знаеш как да ги определиш.
Орки на поляната с огъня хаха великая армия.
https://youtu.be/NYkfp6UkYeY
Чергари.
25.
До 18
06.01.2023 21:04:10
3
5
Да гледа говедото копанарите дървари
https://youtu.be/jz2V_EOyXBc
Ама тез копанари са без дърва и храна в палатки и то в Казан Русия, още не са на фронта. Скандират към кома дира пидираз хайаха. Джунгали.
https://youtu.be/jz2V_EOyXBc
Съдели Финландия хаха
Тези копанари господ ги е осъдил отдавна.
24.
Газ глава затрива
06.01.2023 21:01:46
1
15
Тежко е да се наблюдава как се пързаляме надолу, заради встрастената неподготвеност на Румен Радев, който в стремежа си да спечели войната срещу ГЕРБ, почти унищожи основите на държавността, лансирайки една торба с измислени фигури, подставени лица на част от олигархията. Радев трябва да се извини, и да поправи щетите, ако изобщо осъзнава какво е направил. Само с омраза не може да се управлява, трябват и умения за анализ, умения да преценяваш опитите за манипулация и подвеждане, и да ги пресичаш преди да са се превърнали в исторически погром. Търгуването на втория мандат на Радев, струва на държавата ни всичко това. Милиарди, хаос, нестабилност, обедняване.
23.
До 18
06.01.2023 20:53:21
15
5
Дай на говедото да гледа клошарската армия на великата клозетна империя.
И това е в пРосия преди да ги изпратят на фронта. На поляната на открито с огньовете като копанарите дървари.
Виж армията на една страна и то уж богата и велика. Готвила се за тази война и. Копанари дървари.
22.
До 18
06.01.2023 20:35:10
17
12
Какво обясняваш на най-простата порода русоробско говедо, по-просто от онези говеда родени от крави! Русоробското говедо ако не беше просто, щеше да знае за клошарската империя, армия, икономика. За цели клошарски региони без ток, газ и пътища. За 30% население което сере в тоалетна на двора по офиц данни на мацква. Средни пенсии и заплати по-ниски от България. Ти му обясняваш за Финландия с БВП на глава на 15 място в светът,а мангалпРосия 62 място с най-голяма територив и цялата менделеева таблица. Емиратите от пустинята направиха Рай само от газ и нефт. Русджунгалия кенефна яма осеяна с табели "няма път".
Да ходи да надува на майка си чорбаджийската чушка!
21.
Киро и Асен са комисионери
06.01.2023 20:20:08
5
2
На 16 ноември "Газпром" обяви, че в съответствие с решението на арбитражния съд финландската компания Gasum е длъжна да плати на руската компания сумата от 300 милиона евро за доставки на газ, свързани с неизпълнението на "вземи или плати". задължение. Според "Газпром" по този начин съдът е потвърдил законността на руското решение да спре доставките на газ за Финландия, когато Gasum отказа да извършва плащания в рубли. Промяната в механизма за сетълмент е резултат от указ, подписан от президента Владимир Путин на 31 март тази година, който задължава партньорите на Газпром да плащат доставките на газ в руска валута. За да изпълнят тези изисквания, наред с други неща, купувачите трябва да създадат сметки във валута и рубли в Газпромбанк, а плащанията трябва да се извършват в двуетапна схема: първо, плащането се извършва в чуждестранна валута (евро или щатски долари) и след това средствата се конвертират в рубли. Съгласно формулировката на документа признаването на плащането става само в момента, в който разписката е осчетоводена в сметката в рублата. Според "Газпром" арбитражният съд е приел постановлението за въвеждане на правилото "газ за рубли" като форсмажорно обстоятелство.
20.
Факт чекърите на НПО-тата
06.01.2023 20:12:23
1
14
The arbitration between Finland’s energy provider Gasum and Gazprom
https://factcheck.bg/en/the-arbitration-between-finland-s-energy-provider-gasum-and-gazprom/
19.
путкин 18
06.01.2023 20:09:31
4
23
На какво си?
Много добре знаеш, че решенията на Арбитражния съд са конфиденциални и не подлежат на обжалване на друга инстанция!
Все едно да искаш видео от парапета на Лена :)))
За умрелите ПП и ДБ или хубаво,или нищо.
18.
путкин до трололо
06.01.2023 19:41:42
25
6
путинопоклонникът се пени много, като не му отърва намесва прокопи и пп и дб. Друго си е да бачкаш за копейки. Я дай да видим решението на арбитража, без да цитираш изявления на гъзпром
17.
Мдаммм
06.01.2023 19:39:00
10
3
Гейпарадската уродлива помия пак е налазила форума ХАХАХХАХАХ
Юруш на минуса евроатлантически идиоти!
16.
до трола путкин
06.01.2023 19:23:43
8
28
Трябва да си тъп и неграмотен трол на прокоп и ПП за да не може да разбереш какво означава: клаузата "вземай или плащай"!
За жълти стотинки и малко кристали, си готов България да продадеш, както Коро и Асен...
15.
Съдия Панайот Атансов от БОС
06.01.2023 19:14:07
3
6
Няма да ви осъдят, дайте делото на мен ще отхвърля искът като неоснователен. Пък в замяна ще ме повишите в апелативен съд така както онези хубави хора ме преместиха в окръжен съд.
14.
путкин до тролчето 11
06.01.2023 19:12:24
38
20
я кажи колко кинти ти плащат са цъкаш по 8 лайка с проксито от Меден Рудник... Дано да е нищо и да си поредния полезен идиот. Дерзай си. Финландците трябва да платят получения, не заявения газ в долари. Живей си в паралелния свят и си вярвай...
13.
Путкин 11
06.01.2023 19:06:26
20
40
Пак си объркал Канада с Канализация :)
Финландия трябва да плати заявените, но не взети количества газ от РФ!
Тъпа ДеБейска мърша си, защитаваш крадците и шмекерите ПП+ДБ!
Продължавай с опорките, твоите шмекери отиват при бай Ставри, северното крило...
12.
9 Оf7
06.01.2023 19:04:55
37
21
Пфууу що гу написах тоз коментар 9 ?Финландия бе първата осъдена,ама друг път! Дали не е лъжа,а?
Дали да се хвана на бас за едни тежки минетиии?
Мъ Ко загубя ши ми съ схване чинето!
https://www.dnes.bg/eu/2022/11/17/finlandiia-osydi-rusiia-ne-triabva-da-plashta-v-rubli.550823

Дали Финландия не осъди Русия,а?
11.
путкин до 9
06.01.2023 18:54:42
41
31
батка, като си пишеш сам коментарчетата и си блъскаш с проксито плюсове, нищо не правиш особено. Тука за 1 мин могат да ти наблъскат по 100 плюса или минуса доста по-бързо от теб. Жалка картинка си. Финландия не е осъдена, нито газпром е осъден. Решението по делото е да се платят в долари получените количества газ. Не в
е в полза на никого. Обаче малката ти русоробска душичка не може да го разбере явно...
10.
Роска
06.01.2023 18:51:04
37
34
Помним как ни разправяше,май месец,че дойде ли зимата,ще има катастрофа и апокалипсис,без руски газ.Не плачи Роска не плачи,баща ти намери магарето! На мама тариката,той.
9.
Of 7
06.01.2023 18:48:32
31
45
Финландия бе първата осъдена, ние ще сме следващите!
Наследството на Киро и Асеня, ще плащаме всички, а те ще си живеят като волни птички, докато ДАНС не ги предаде на прокуратурата и към бай Ставри!
Де е Киро, на Килия, свърши неговата Кирия :)))
8.
путнин
06.01.2023 18:48:31
5
24
много ме кефи простотията на хората чели, чели ама недочели... Никой не е осъдил газпром, а е отсъдено да се платят получените количества газ, което е разбираемо. И познайте в каква валута да се платят. Ми не в безценните им парички където една стотинка е повече от рубла, а в доларчета както си пише в договора.
7.
Ede
06.01.2023 18:36:55
44
34
Това е гнусна русоробска опорка! Газпром не е осъдил никой и няма и да осъди! Московският кенеф обаче ще плаща репарации и ще контактува к цивилизования свят само по програмата газ и петрол срещу храни.
6.
Хахахах
06.01.2023 18:26:25
28
48
Става въпрос за 800 милиона долара без лихвите!
И не ни е спрял газа Газпром, а идиотизираните и долни крадци Киро Фърфарата и гнусния педераст Асен Тръбата отказаха да плащат!
За да си приберат кинтите, Путин подписа указ, че може да се плаща газ с евро и долари ;)
5.
Пародия
06.01.2023 18:25:44
38
26
Разбира се, че ще ни осъдят. И то с вашата активна помощ. Жалко същество си ти. Осребрило по едно голямо стечение на обстоятелствата си своята подлизурковщина.
4.
Алоу Росене
06.01.2023 18:23:45
40
38
Ти български министър ли си или служител в газпром? Цяла Европа конфискува всичко руско нас щяли да ни осъдят? Боже пази от предатели!
3.
anonymous
06.01.2023 18:20:27
39
32
за кво ша ви осъди ве, щото ви е спрял газа?! вие малоумни ли сте или се правите на такива?
2.
Гошо
06.01.2023 18:18:19
38
28
Че ПП не са цвете за мирисане е ясно, но този е рядко некомпетентен. Един куп лъжи изприказва пак. Ама няма полезен ход, че иначе господарите му ще му набият канчето.
1.
Кратко,точно и ясно
06.01.2023 18:10:23
34
54
Само ПП и ДБ очевидно имат интерес, различен от националния. Посредниците, чрез които купуваха руски газ, се опитаха да ни продадат резервирани терминали на десет пъти по-висока цена.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка За тези, които се чувстват разочаровани или излъгани, Нордел предлага да последват примера на шведските републикански активисти и да изразят недоволството си по нестандартен начин Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце Никога не е имало толкова жалък ерген Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Инцидентът стана преди около час Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Дори да не е виновен за смъртта на родителите си, е закоравял до такава степен, че може лесно да премине границата, коментира Иван Савов Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Според бившият заместник-ректор на академията на МВР Милен Иванов колата, в която е пътувал бившият премиер, не се е движила много бързо Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавния зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Хороскоп за деня – 17 май 2024, петък
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори