×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

800 000 българи нямат достъп до личен лекар


06 Януари 2023, Петък, 21:40 ч.

Това показва Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги

800 хиляди българи от 3891 населени места у нас нямат достъп до личен лекар. Плевен е областта с най-много общопрактикуващи лекари - един на 1311 пациенти. В Кърджали джипитата не достигат и на един медик се падат близо 3 хил. пациенти.

Това показва Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, която правителството прие в края на миналата година, пише 24 часа.

3950 са личните лекари, които работят по договор със здравната каса у нас. Средно те лекуват по 1711 души. Проблемът с броя на джипитата е известен, а според някои специалисти се е задълбочил след пандемията. Здравните власти обаче очакват към 2030 г. броят на личните лекари да се увеличи и на един да се падат 1650 души, което е близо до минималните нужди на страната. В момента най-много общопрактикуващи лекари има в райони с по-висока икономическа активност и където има медицински университети, докато в отдалечените селски райони и малките градове има недостиг. За да се намалят неравенствата за достъп до лекар, здравната каса въведе финансови стимули за джипитата в селските и отдалечените райони.

Всеки месец те получават определена сума. Според Националната карта обаче тези стимули не са достатъчни и не се е подобрил достъпът на хората до лекар. Предлагат се допълнителни стимули - еднократна сума за разкриване на практика, да се поемат и разходите на семейството на лекаря за наем и транспорт. Предоставянето на средства за наемането на допълнителен брой медицински специалисти - лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери или лекарски асистенти, също е сред стимулите, предава dariknews.bg.

Националната карта отчита и друг проблем, за който се говори от години - средната възраст на личните лекари е 58-59 г., а 25% работят в пенсионна възраст.

Всъщност лекарите под 50 години в столицата са десетина. Най-младият, специализирал детски болести, е на 49 г., а най-възрастният - на 82, според анализ на Института по обща медицина за 2021 г.

Въпреки недостига на лекари Националната карта отчита излишък на болнични легла. 25% от тях са излишни, като в София изобщо не трябва да бъдат разкривани нови структури за активно лечение, а част от съществуващите следва да се трансформират в такива за дългосрочни грижи.

52 246 са всички болнични легла у нас, половината от тях са в многопрофилните болници. Над половината обаче са концентрирани само в 7 области – София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора и Пазарджик.

Най-голям е излишъкът на леглата за активно лечение – 14 843, а леглата за дългосрочна грижа, осигурявана в болнични условия, пък не достигат с 2989.

Проблем е и трудният достъп до лечение на болни с инсулт. Здравните власти планират да изградят специализирани центрове за лечение на инсулти и други мозъчносъдови заболявания, наречени “строук центрове”. Това се налага, тъй като според данни на Националния статистически институт през 2021 година от “мозъчно-съдови болести” са починали 20 663 души, а над 50 000 в страната ежегодно получават инсулт.

Крайно неравномерно е териториалното разпределение на психиатричните стационари. Области като Видин, Перник, Монтана, Силистра, Сливен и Ямбол имат само по едно психиатрично отделение към многопрофилна болница. 12 са държавните психиатрични болници у нас, толкова са и центровете за психично здраве, само 5 са психиатричните клиники, а 17 са психиатричните отделения към многопрофилни болници, показва Националната карта.

Сериозен дефицит е налице и по отношение на капацитета за предоставяне на профилирани услуги в областта на детско-юношеската психиатрия.

През 2020 г. само 21 са специалисти с  придобита специалност “Детска психиатрия” в България.

Стационарните психиатрични отделения за детска психиатрия пък са две. Затова здравните власти планират да разкрият дневни психиатрични отделения (центрове) за деца и юноши с психични разстройства. Това е необходимо да се осъществи като крайна цел във всяка област на страната, се обяснява в документа. Тези отделения (центрове) ще осигуряват консултиране и дневни психиатрични грижи без откъсване на децата от обичайната среда на живот.


В категории: Здраве


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
Реалност
07.01.2023 11:17:34
1
0
В Кочината ще става все по зле
3.
ХХ
07.01.2023 10:38:33
1
2
Доктор Саян, бързо идвай да ми биеш кожена инжекция. Вибраторът заседна ми заседна отзад.
2.
XX
07.01.2023 09:05:11
3
0
Нали имате банани, какво ревете?!
1.
Реалист
07.01.2023 08:33:37
1
4
Тези статистики няма ли кой да ги приобщи за да се види картинката? 6,5 миниона народ, около 3 милиона от него работят в чужбина (казаха вчера по нова тв) . На малките населени места не им трябват стационарен семеен лекар, трябва им два пъти месечно да идва бус обурудван като аптека и да стой по 1-2 часа да даде на бабите лекарствата, за да не пътуват бабите за едно лекарство до града, а ако в същата кола има и лекар който да дава нужни направления за лечение супер. Голям проблем е за една баба да е болна и сутринта да пътува с автобуса до града да чака опашка пред ЛЛ за направление, после втора опашка за лекар специалист. Ако не усложняваха толкова нещата и лекар от пътуваща аптекада ги преглежда, при нужда да й даде направление, тя да иде до града само при нужда от специалист щеше да е по лесно. Колко му е кмета на селото да пише обява пред магазина, кога ще дойде бус в селото? Все пак в държавата живеят не повече от 4 милиона, 3 от които са София и Пловдив 0,5 милиона са Варна и Бургас. Половин милион са пръснатите по малки населени места хора, толкова ли е голям проблем организацията?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори