×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Индонезия изоставя столицата си, за да я спаси


Индонезия изоставя столицата си, за да я спаси
10,5-милионния пренаселен мегаполис е най-бързо потъващият град в света
06 Януари 2023, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Джакарта е изправена пред толкова сериозни климатични и екологични предизвикателства, че правителството реши да я премести на по-безопасно място и да построи цял нов град в джунглата

Драстичните климатични промени и негативното въздействие на човешката дейност върху природата съвсем ясно могат да бъдат усетени навсякъде по света. На различни места вече се налагат спешни мерки за борба с нарастващия проблем.

Едно от тях е Индонезия, чиято столица Джакарта е изправена пред толкова сериозни климатични и екологични предизвикателства, че правителството реши да я премести на по-безопасно място и да построи цял нов град в джунглата.

Все по-тежките сезонни валежи, редовните наводнения, покачващото се морско равнище и пропадането на земната повърхност превръщат 10,5-милионния пренаселен мегаполис в най-бързо потъващия град в света. Смята се, че към 2050 г. една четвърт от Джакарта ще бъде изцяло погълната от океана, ако се запази сегашната скорост на потъване от 17 сантиметра годишно в някои части.

Дори в момента около 40% от града се намира под морското равнище, което води до редовни опустошителни наводнения. При едно от тях през 2007 г. загиват над 80 души и са нанесени щети за милиарди долари.

Парадоксалното в случая е, че въпреки наличието на толкова много вода, всъщност именно нейният недостиг води до потъването на Джакарта. Огромната бетонна джунгла не се поддържа от надеждна водоснабдителна мрежа и разчита на масово изпомпване на подземни води, което причинява постепенното пропадане на почвата.

Ситуацията е основна причина правителството на президента Джоко Уидодо да обяви през 2019 г., че ще премести столицата в нов град, далеч от претъпкания остров Ява.

Новият административен център в момента се строи в тропическите гори на остров Борнео, който е на повече от 1000 км разстояние от сегашната столица. Проектът трябва да бъде завършен в края на мандата на Уидодо през 2024 г. и да бъде открит на 24 август, когато е националният празник на Индонезия.

Идеята на всичко е да се облекчи част от натиска върху Джакарта и целия остров Ява. Въпреки че страната представлява най-големия островен архипелаг на света, повече от половината от 270-милионното население е концентрирано именно на Ява. От тях над 30 милиона са заселени в сегашната столица и околностите ѝ.

Резултатът е едно колосално пренаселване и замърсяване. Задръстените от трафик пътища и неефективната система за събиране на смет принуждават голяма част от хората просто да го изгарят, което води до качество на въздуха по-лошо от това на Ню Делхи и Пекин.

Правителството изчислява, че задръстванията в града нанасят милиарди долари икономически загуби всяка година на най-многобройната мюсюлманска страна в света.

Положението се обобщава най-добре от Хендрикус Симармарта, преподавател в катедрата по градско планиране в Индонезийския университет.

"Абсолютно всичко е в Джакарта. Това е центърът на администрацията, икономиката, културата и развлеченията. През годините Джакарта се разрасна неконтролируемо в мегаград без система за поддържане на околната среда", казва Симармарта.

Едно от решенията за сегашната столица е грандиозният проект за построяване на гигантска морска стена в залива на Джакарта. Той е в ход от 2014 г. и предвижда изграждането на 32-километров изкуствен остров във формата на птицата гаруда - национален символ на Индонезия.

Островът с площ от 10 000 акра ще блокира бурните вълни, но също така се очаква да разполага с жилищна и бизнес част, воден резервоар, магистрала и влакови линии.

Според критиците обаче проектът ще попречи на течението на 13-те реки в Джакарта, превръщайки залива в гигантски басейн за отпадни води. И тъй като идеята не е насочена към справяне с причината за слягането на земята, Джакарта в крайна сметка ще потъне според Парид Ридванудин, мениджър в Индонезийския екологичен форум.

Той смята, че правителството трябва да се съсредоточи повече върху крайбрежните райони и най-вече върху презасаждане на мангрови гори, които да задържат почвата и предпазват от наводнения

Все пак окончателното решение е Нусантара.

Това ще бъде името на новата столица на стойност 35 милиарда долара. Тя ще бъде строена на пет етапа до 2045 г., а плановете са през 2024 г. да бъде завършена основната инфраструктура за първите 500 000 жители.

Правителството на Уидодо иска това да бъде "глобален град за всички" - високотехнологичен, зелен, който действа като център за индустрията, бизнеса и образованието. При това построен от нулата в отдалечена джунгла с идеята 65% от територията му да представлява зелени площи.

"Предвид тези факти, вярвам, че Нусантара ще бъде отличен пример за това как градовете и държавите могат да реагират на изменението на климата", смята Бамбанг Сусантоно, бивш транспортен министър на Индонезия и ръководител на проекта за новата столица.

Проблемът е, че към момента няма яснота как ще бъде финансирано всичко, особено след като японската банка SoftBank се оттегли от проекта в началото на миналата година.

Правителството иска 80% от капитала на дойде от частни и чуждестранни инвеститори, но до края на миналата година няма нито един подписан сериозен обвързващ договор, въпреки интерес от Китай, САЩ, Европа и Близкия изток.

Инвеститорите са крайно предпазливи по отношение на страна, известна със своята корупция и лоша история при изпълнението на стратегически проекти. Един от най-скорошните примери е мащабен план за водноелектрическа централа на Борнео и система от язoвири, по която все още няма изграден нито един водоем.

И докато правителството винаги е планирало плащането за първата от петте фази на Нусантара да бъде с държавни средства, то ресурсите към момента са разтегнати от текущите разходи, нарастващата инфлация и икономическите последствия след COVID-19 пандемията.

Междувременно парламентът вече прие решение за преместване на столицата в Нусантара. Въпросът е не дали, а по-скоро кога ще се случи това и колко ефективно ще се осъществи запълването на новия град с живот.

Ако всичко се случи гладко, ползите за Индонезия и самия Уидодо ще бъдат значителни. В края на последния си мандат той ще остане в историята като президентът спасил един от най-старите градове в Югоизточна Азия.

Но реалността за Нусантара най-вероятно ще бъде далеч от неговата краткосрочна, високотехнологична визия.

Източник: Webcafe.bg


В категории: Животът


Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
3
Коментара по темата
3.
Чичо леля
07.01.2023 08:50:58
0
6
Хората са добри в усвояването на пари , същите като нашите но има още какво да учат
2.
Ахам
07.01.2023 06:25:29
0
9
Прав е първия.Тези,понеже са загрижени за климатичните промени ще оправят едно хубаво джунглата на Борнео.На дебилните зелени еуглени и чехълчета даже не им минало през клетката и ни пробутват преместването на мегаполиса като решение на някакви въображаеми климатични проблеми.
1.
123
06.01.2023 23:46:10
1
17
Само, дето потъването на Джакарта няма нищо общо с климатични промени. Районът е силно сеизмичен, там се срещат австралийска и аиатска тектонски плочи и има множество действащи вулкани. Наблизо е и вулканът "Кратакау", чийто взрив е разделил островите "Ява" и "Суматра" и казват, че звукът от взрива му е чут чак в Париж. Иначе, да, много е модерно, удобно и изгодно да обвиняваме за всичко климатичните промени!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците
Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори