×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да преборим махмурлука


31 Декември 2022, Събота, 19:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Най-важното е своевременно да се пие вода

За късметлии могат да се смятат и тези, които са наясно как да се справят с махмурлука след голямата веселба. Един от съветите за освежаване след множеството питиета е хапването на солена риба на сутринта.

Важно е своевременно да се пие вода, особено преди консумацията на алкохол, за да приведе организма във форма, както и да се редуват вода и алкохол. В същото време, след парти, не трябва да прекалявате с пиенето на вода, тъй като честото ходене до тоалетна може да наруши съня, което на сутринта ще се чувствате зле. Алкохолът не следва да се комбинира с газирани напитки и с кафе, което обезводнява организма.

Най-важното и очевидно правило, което хората постоянно игнорират, е достатъчното количество храна, което трябва да се поема паралелно с алкохола. Но ако все пак не успеете да избегнете махмурлука, най-лесният начин да се съвземете бързо са физическите упражнения и приемът на достатъчно електролити.

Ако освен махмурлук ви мъчи и гадене, трябва да се пие напитка с джинджифил, която ще намали възпалението и ще успокои храносмилателната система. Що е махмурлук и как възниква? Точните причини за махмурлука все още не са ясни.

Най-вероятните са дехидратация (алкохолът действа като диуретик и извежда течностите от организма) и натрупването на ацеталдехид, който е токсичен продукт на разграждане на етанола.

Освен това има данни, че алкохолът временно нарушава баланса на невромедиаторите – вещества, които предават импулсите между нервните клетки. Според проучване симптоми на махмурлук изпитват около 78% от хората, които предишната вечер са приели по-голямо количество алкохол.

За възникване на това състояние допринасят различни фактори. Най-често срещаните симптоми са умора, главоболие, стомашно разстройство. Понякога се явяват леки пропуски в паметта и тогава се намесват други участници в партито, които разказват как е протекла нощта. Какво поражда махмурлука и защо страдаме от него? Дехидратация и електролитен дисбаланс Алкохолът има свойството да намалява нивото на антидиуретичния хормон (ADH). Това води до повече отделяне на вода от бъбреците и съответно до по-често посещение на тоалетната.

Когато изпиете например 250 ml коктейл с 50 g алкохол в него, можете да очаквате организмът ви да отдели около 600–1000 ml урина. Ако замените някои от алкохолните напитки с безалкохолни, вероятно няма да се дехидратирате. Освен сухота в устата и жажда, симптомите на махмурлука се изразяват още в потъмняване на урината (тъмно жълт до оранжев цвят) и нарушени мозъчни функции, например невъзможност да се концентрираме.

По-честите посещения на тоалетната водят до загуба на важни електролити, като натрий, магнезий, калий или калций. Тези електролити са отговорни за поддържане на оптимална хидратация и се грижат за правилната функция на мускулите, нервите, сърцето и мозъка. Поради това нарушаването на техния баланс често има отрицателен ефект върху състоянието ни в деня след партито. Разграждане на алкохола Елиминирането на алкохола (етанол) от организма дължим основно на черния дроб. Клетките на черния дроб произвеждат ензим, наречен алкохол дехидрогеназа (ADH). Този ензим задейства превръщането на етанола в ацеталдехид, който от своя страна има токсични ефекти върху организма.

Следователно ацеталдехидът може да се счита за основен виновник за нашето главоболие, гадене и други симптоми на махмурлука. За щастие в организма се образува и друг ензим – ацеталдехид дехидрогеназа (ALDH), който се грижи за разграждане на ацеталдехида до неактивна оцетна киселина. При някои хора е генетично предопределена намалена способност за производство на ензимите ADH и ALDH.

Такива хора обикновено разграждат по-слабо ацеталдехида, което може да се изрази в обща по-ниска поносимост към алкохола. Може би и сред вашите познати има такъв, който дори и след една чашка става значително по-весел от останалите в компанията.

В разграждането на алкохола съществуват дори расови различия — приблизително при 50% от населението в Източна Азия се наблюдава затруднено или намалено производство на ALDH. Пиене на алкохол на празен стомах Вероятно вече сте чували старото правило:

„Първо се нахранете добре и след това можете да пийнете алкохол.“ Ако сте спазили това правило, сутринта след купона ще бъде значително по-приятна. Пиенето на алкохол на празен стомах не е най-добрата идея. На празен стомах алкохолът се абсорбира по-бързо в кръвта, което след това може да се прояви с болки в корема, гадене по-тежки симптоми на махмурлука. Добре е преди планирано парти да вечеряте у дома или на партито да замезите с хапки и други лакомства, които предлагат домакините.

Първите признаци на махмурлук се наблюдават 6–8 часа след изпиване на последната напитка. Това е периодът на изтрезняване, когато алкохолът вече е елиминиран от организма. След това трябва да изминат приблизително 20–24 часа до пълно избледняване на симптомите и край на махмурлука.

Всичко зависи от много фактори, като вида и количеството на консумирания алкохол, генетичната предразположеност, скоростта на метаболизма, както и телесното тегло и височината.

Но ако се местите без прекъсване от едно парти на друго, както обикновено се случва между Коледа и Нова година, може да отнеме малко повече време, за да се върнете напълно към нормалното си състояние. Много е вероятно махмурлукът ви да продължи няколко дни, след което ще си обещаете никога повече да не близвате алкохол.


В категории: Здраве


1
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
1
Коментара по темата
1.
Като не се наливаш?
31.12.2022 19:24:39
0
3
Ама хайде да ви "разкрия" тайната, кат' един "експерт" ;-) - хапваш нещо доста мазничко преди да почнеш да пиеш. Например, една филийка с много масло.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори