×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коварният цистит: Кой е предразположен към него


30 Декември 2022, Петък, 19:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ако постоянно имате позиви да ходите до тоалетната и се чувствате зле при уриниране, това е цистит

Какво е цистит? Какви са причините за появата му и кой е предразположен към него? Могат ли мъжете да имат цистит? Как да се лекува в домашни условия? Тези въпроси са особено актуални с настъпването на студеното време.

Ако постоянно имате позиви да ходите до тоалетната и се чувствате зле при уриниране, това е цистит. Жените страдат по-често, което се дължи на особеностите на структурата на женското тяло. Въпреки че циститът може да се появи и при мъжете.

В една трета от случаите симптомите могат да се развият в хронично състояние, което сериозно да попречи на нормалния живот. Ето защо е много важно да разпознаете признаците на цистит навреме и да се консултирате с лекар за лечение.

Какво е цистит и какви са причините за него?

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур, което причинява нарушение на пикочната функция. Възпалението се причинява от опортюнистична микробиота във вагиналната област при жените и в долните черва.  

Отделно, лекарите разграничават цистит след секс, който често се нарича "болест на медения месец".

В този случай това се дължи на:

  • Диспареуния - по време на полов акт може да се появи болка, поради която мускулите на тазовото дъно несъзнателно се стягат и уретрата се наранява
  • Чести запек поради здравословни проблеми или недохранване
  • Малко количество естествен лубрикант
  • Високо вагинално рн (над 5,0)
  • Синдром на раздразнените черва
  • Хипермобилност на уретрата, когато отделителният канал се измества по време на сексуален контакт
  • Дистопия на уретралния канал, когато пикочният канал е разположен твърде близо до вагината

Като цяло, причините за цистит могат да бъдат много разнообразни. Може да възникне поради стрес, нерви, преумора, хипотермия на тазовите органи. Както прекомерната хигиена, така и нейната недостатъчност могат да повлияят негативно.

При жените циститът често провокира прекомерно задържане на урина. Ако дълго време не ходите до тоалетната, а стискате, настъпва застой на урината и настъпват някои промени като застой на кръвта, исхемия, липса на кръвоснабдяване. Тогава бактериите по-лесно проникват в лигавицата.

Основните симптоми на цистит са:

 

  • Парене по време на уриниране
  • Остри болки
  • Урината става мътна
  • Температурата може да се повиши
  • Чувствате се зле
  • Болка в перинеума и в пубисната област
  • Появата на така наречените императивни позиви, когато трябва да отидете до тоалетната веднага

Често симптомите се появяват в рамките на дни след като лицето се разболее. Има и цистит с кръв. По време на уриниране се появява кървав секрет, придружен от остри болки и парене. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар.

 

Как започва циститът при жените?

  • Поява на възпаление във влагалището (бактериална вагиноза, колпит)
  • Дисбаланс на микрофлората
  • Постепенно навлизане на инфекция в пикочния мехур през уретрата
  • Ако имунната система е отслабена

 

Хроничен цистит: характеристики

Хроничният цистит е латентно възпаление, което най-често се проявява поради нелекуван или недобре лекуван остър цистит.

 Може да се образува след:

  • Самолечение
  • Неправилно или непълно лечение
  • Функционални или органични промени в пикочния мехур
  • Намаляване на имунитета

Рецидивите могат да се появят през първите 3-4 месеца след остро възпаление. В този случай болката може да бъде леко изразена.

 

Диагностика

Циститът се диагностицира по симптоми и оплаквания, като лекарят може допълнително да предпише:

  • Анализ на урината
  • Общ кръвен анализ
  • Бактериологична култура на урина
  • Ултразвуково изследване на пикочния мехур
  • Изследване на микрофлората на влагалището
  • Понякога цистоскопия

 

Може да се наложи гинекологичен преглед, за да се определи позицията на уретралния канал по отношение на вагината на жената. Също така е необходимо да се изключи цистит, който се появява на фона на гинекологични проблеми.

Как да се лекува цистит?

Предписват се лекарства за намаляване на възпалението – спазмолитици, антибиотици, диуретични лекарства, успокоителни.

Ако всичко е направено правилно, тогава лечението на цистит отнема 5-8 дни. Понякога може да отнеме до 2-3 седмици. Провежда се в стационарни или амбулаторни условия. Освен това лекарите препоръчват почивка, минаване на растително-млечна диета, изключване на пикантни храни и подправки и прием на достатъчно количество течност (до 2 литра). Ако е цистит с кръв, се предписват и хемостатици - лекарства, които спират кървенето.

За профилактика на цистит се препоръчва да се носи само памучно бельо, което не притиска тялото. Благодарение на синтетиката, бактериите могат да се развият и да се пренасят по-близо до уретрата.

Кой е изложен на риск от цистит?

Според уролозите жените в млада възраст и в предменопаузалния период често страдат от остър цистит, а мъжете го получават най-често в зряла възраст. Хроничният цистит често е причина за рак на пикочния мехур, така че е важно да се прегледате от лекар навреме.

Заболяването може да се разпознае просто по миризмата, която е внезапна и неприятна.

Циститът при мъжете и жените често се проявява в комбинация с диабет, заболявания на половите органи. В рисковата група тези хора, които често сменят сексуалните партньори и тези, които не спят достатъчно. Също така, циститът често се появява по време на бременност поради рязка промяна в хормоналните нива. Заболяването при бременни жени трябва да се лекува незабавно, тъй като може да причини преждевременно раждане.

Циститът при мъжете не може да бъде първичен. Винаги придружава други заболявания: простатит, аденом на простатата, уролитиаза и др. При жените циститът може да бъде първичен или вторичен.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори