×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Драмата в Катар е пълна: Дузпи ще определят новия световен шампион по футбол


Драмата в Катар е пълна: Дузпи ще определят новия световен шампион по футбол
Звездата на Франция може да стане двукратен световен шампион едва на 23 години, като вече има и общо девет гола на Мондиали
18 Декември 2022, Неделя, 19:04 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: FIFA World Cup

Аржентина и настоящият шампион Франция играят при резултат 3:3 в големия финал на Световното първенство в Катар, които се изправят един срещу на стадион „Лусаил Айконик“ в едноименния град. Лионел Меси откри в 23-ата от дузпа, а Анхел Ди Мария удвои в 36-ата минута. Килиан Мбапе намали от дузпа в 80-ата, а само минута след това изравни резултата. Меси отбеляза втория си гол в 108-ата и отново даде преднина на "гаучосите", но Мбапе заби хеттрик и изравни в 118-ата минута от нова дузпа. Продълженията от 30 минути не успяха да определят победител. Новият световен шампион ще се определи след изпълнение на дузпи.

Двата тима ще се опитат да стъпят на световния връх за трети път в историята си, а Франция е на прага да защити световната си титла от последното първенство на планетата, което не се е случвало от 60 години насам (Бразилия – 1958-а и 1962-а година). От своя страна Аржентина загуби два финала след последния си триумф през 1986-а година. Мачът ще бъде исторически по още една причина – той ще е последен на световно първенство за легендата на Аржентина Лионел Меси. Седемкратният носител на Златната топка има шанса да затвърди статута си на най-великия футболист в историята с успех в Катар, който ще му донесе единствения трофей, който му липсва.

От другата страна голямата звезда на „петлите“ безспорно е Килиан Мбапе. Двамата с Меси делят първото място в голмайсторската листа на Мондиал 2022 с пет гола, а Мбапе може да стане двукратен световен шампион едва на 23 години, като той вече има и общо девет гола на Мондиали.

Аржентина имаше труден път до финала, като започна участието си на Световното първенство с шокираща загуба от абсолютния аутсайдер Саудитска Арабия, но след това показа класата си при победите над Мексико и Полша, които осигуриха на тима първото място в групата. Меси и компания надвиха трудно Австралия в осминафиналите, след което имаха нужда от дузпи, за да преодолеят съпротивата на Нидерландия, но в полуфиналите бяха категорични срещу Хърватия – 3:0.

Световните шампиони бяха по-убедителни, като спечелиха първите си два мача срещу Австралия и Дания, преди да запишат загуба от Тунис в мач без значение. В осминафиналите Франция победи Полша с 3:1, а в следващия етап надви Англия с 2:1 в тежък мач. „Петлите“ бяха затруднени от Мароко в полуфиналите, но все пак стигнаха до успех с 2:0, за да достигнат втори пореден финал на световно първенство.

В първите минути на срещата Аржентина беше по-активният тим на терена, като Анхел Ди Мария беше най-активен отляво, но до сериозни опасности пред вратата на Юго Лорис не се стигна.

Първият точен удар дойде в петата минута, когато Алексис Мак Алистър опита изстрел от дистанция, който бе точен, но право в ръцете на капитана на „петлите“. Три минути по-късно Родриго Де Пол също опита късмета си от дистанция, като този път се стигна до рикошет, който за малко да направи френския страж безпомощен.

Южноамериканите имаха отлична възможност в 17-ата минута, когато Лионел Меси получи пред наказателното поле на французите и раздаде надясно за Де Пол, който центрира ниско в пеналтерията, където Ди Мария засече топката, но я прати високо над вратата.

По-добрата игра на Аржентина даде резултат в 21-ата минута, когато "албиселесте" получи правото да изпълни дузпа. Наказателният удар беше отсъден, след като Ди Мария финтира Усман Дембеле отляво, след което футболистът на Барселона го спъна и главният съдия посочи бялата точка. С изпълнението се зае капитанът Меси, който прати Лорис в противоположния ъгъл - 1:0. 

Аржентина напълно доминираше на терена и съвсем закономерно стигнаха и до второ попадение в 36-ата минута. Тогава "гаучосите“ организираха страхотна контраатака, при която Хулиан Алварес изведе отлично Мак Алистър в половината на Франция отдясно, който напредна и от границата на наказателното поле пусна пас към далечната греда, където Ди Мария беше забравен и с плътен удар в далечния ъгъл матира Лорис за 2:0.

Четири минути преди края на първата част Дидие Дешан, явно недоволен от събитията на терена, направи двойна промяна и пусна в игра Маркъс Тюрам и Рандал Коло Муани, които замениха Оливие Жиру Усман Дембеле в атаката на "петлите". Французите завършиха първото полувреме без нито един удар по посока вратата на Емлиано Мартинес. 

Четири минути след старта на второто полувреме Ди Мария напредна отляво към наказателното поле и центрира към далечната греда, където Де Пол нанесе чудесен удар от въздуха с десния крак, но в ръцете на Лорис. 

Аржентинците продължаваха с атаките и в 59-ата минута Ди Мария изведе хитро Хулиан Алварес отляво в наказателното поле, който след това стреля в близкия ъгъл, но Лорис изби.

"Албиселесте" продължаваше с атаките и след точно час игра Меси можеше да реши всичко. Ди Мария получи отляво в наказателното поле и финтира Жул Кунде, след което намери Лео Меси, който елегантно се измъкна и опеката на Маркъс Тюрам играч и стреля към вратата, но в аут.

Първият удар за "петрите" дойде чак в 68-ата минута, когато Рандал Коло Муани засече топката с глава след центриране от корнер на първа греда, но встрани от вратата.

В 71-ата минута Килиан Мбапе задържа добре топката пред наказателното поле и стреля от границата му, но над вратата на Мартинес.

Само минута по-късно обаче "гаучосите" отново бяха пред вратата на французите. Меси влезе и задържа добре отляво в наказателното поле и комбинира с Енцо Фернандес, който стреля технично с десния крак, но в ръцете на Лорис.

Сякаш от нищото Франция се върна в двубоя десет мнути преди края на редовното време. Мбапе отмъкна топката от Николас Отаменди и напредна в наказателното, след което защитникът на Бенфика препъна нападателя и съдията посочи бялата точка. С изпълнението се зае потърпевшият и бе точен, макар че Мартинес уцели ъгъла – 2:1.

След само по-малко от 60 секунди обаче аржентинците бяха попарени, след като резултатът беше изравнен. „Петлите“ реализираха след страхотна комбинация. Мбапе свали с глава за Тюрам пред наказателното поле, който пък с едно докосване му я върна по въздуха, а след това звездата на световните шампиони нанесе страхотен удар от движение с десния крак и намери далечния ъгъл на вратата на Мартинес – 2:2.

В добавеното време на двубоя Франция можеше да напълни пълен обрат, но Коло Муани се засуети пред вратата на Мартинес и пропиля шанса.

Аржентина също имаше възможност да спечели мача в редовното време, след като в седмата минута от добавеното време Меси отправи мощен изстрел от границата на наказателното поле, но Лорис се отчете с феноменална намеса и изби над гредата в ъглов удар. Така се стигна до продължения.

 

източник: Гонг.бг




5
Коментара
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 11/05/2024, Събота 09:49 0
Не правете това днес!
Не правете това днес! 11/05/2024, Събота 09:20 0
5
Коментара по темата
5.
Макарон
18.12.2022 19:59:13
1
4
Ши скъсам бабата от кеф днес
4.
Иван
18.12.2022 19:39:59
3
6
Хакам ви го ве държавата се разпада,вие за фудбол ми пишете пишете за миньорите дето слизат на 200 метра под земята да има зимата с какво да се топлите какво ме интересуват тези дето взимат луди пари.
3.
Песимист
18.12.2022 19:35:30
0
8
Футболът от години е черно тото.
2.
Еййй,
18.12.2022 19:31:44
1
5
Не свърши...20 дни се влачи това нещо...
1.
Баба Вабга с прогноза
18.12.2022 19:18:08
7
5
Мбапе ке им го навре
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Старая се да правя градивна критика и влагам точно това в коментарите ми. Не правя коментар, за да го мачкам, а за да му дам тласък за работа, посочи той Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът "Не я интересувал никой... Но даже и че детето й ще гледа това предаване, достатъчно е голямо  И поведението на майка си, което нито е за пример, нито е възпитателно! Горкото!", пише зрителка на Фейсбук страницата Не правете това днес! Не правете това днес! Днес има забрана да се работи  Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ От управата все се надявали водещата да стане по-уверена, да заеква по-малко и да намали броя на лапсусите С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др. Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Според учените има възможността сателитите на по-висока орбита да бъдат засегнати Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Уведомени са и полицията, и прокуратурата в града за действията на лекарите от болница „Света Петка“ 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви
От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори