×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С 800 000 лв. от глоби БФС преизпълнява двойно плана си


17 Декември 2022, Събота, 13:59 ч.
Автор: Флагман

На фона на огромните приходи по това перо футболният съюз дори увеличи санкциите

Малко известно, но е факт, че вторият по размер оперативен приход в бюджета на Българския футболен съюз (БФС) се формира от глобите, наложени от Дисциплинарната комисия, пише вестник Сега.

На първо място в бюджета на съюза за 2022 г. като оперативни постъпления (такива, които не са от спонсори, ФИФА и УЕФА) са посочени тези от ТВ права - 650 000 лв. годишно. Веднага след това се нареждат финансовите санкции за дисциплинарни прояви по време на мачове. По разчети те трябва да са 350 000 лв.

В тази връзка "Сега" зададе въпроси на БФС, за да уточни колко са постъпленията за календарната 2022 г. и дали очакваните приходи са постигнати. Отговорът бе, че към момента няма обобщени данни за приходите по това перо - нещо, което всяка фирма или организация би следвало да води на отчет и да може да извади за 2-3 минути. Но не и в БФС, който при това всяка седмица публикува решенията на своята Дисциплинарна комисия.

Затова пресметнахме сами. Картинката се оказва следната: за календарната 2022 г. са наложени глоби за общо 818 835 (от тях 394 650 за втората част на сезон 2021/22 и 424 185 лв. за първата част на сезон 2022/23). В това число влизат мачовете от Първа и Втора лига от втората половина на сезон 2021/22 и първата част на 2022/23, както и двубоите от турнира за Купата на България за периода.

Това означава цифром и словом, че приходната част е над два пъти повече от прогнозата

А самият размер на сумата показва, че това е много важно перо в бюджета на БФС. И не е изненадващо, че в стратегията на Футболния съюз е заложено в следващите три години приходите от санкциите на Дисциплинарната комисия да се увеличават! Наистина не с много - по 10 000 лв. годишно, но все пак е предвидено да няма срив. А в края на мандата - през 2026 г., приходите от глоби би трябвало да са вече 390 000 лв. на година.

Интересно е на какво се базират разчетите на БФС за траен ръст на глобите. Със сигурност поведението на фенове и футболисти няма да се промени с магическа пръчка, но пък чак да се влоши...

Ето и обяснението от БФС по този въпрос: "За референтна стойност за създаване на прогнозния бюджет за следващия 4-годишен период бяха взети предвид показателите от сезон 2020/2021 г. и отчасти от сезон 2021/2022 г. Предвид факта, че тези кампании преминаха под знака на глобалната пандемия, съкращаване на програмата на първенството и частична или пълна забрана за посещение на трибуните, стойностите логично бяха по-ниски от реалните. Ето защо прогнозната сума за следващия период надвишава тези стойности, макар и минимално, което се дължи на усилията както на БФС, така и на клубовете по работа с привържениците."

И тук трябва да припомним една много съществена подробност, която подсигурява стабилните приходи от Дисциплинарната комисия. През 2017 г. се разшумя след решението в Дисциплинарния правилник да бъде въведена и санкция за обидни и нецензурни скандирания. Клубовете се оплакаха неофициално, че това е като своеобразна касичка за БФС. Защото, съгласете се - няма достатъчно възпитана публика в България, която да издържи цял мач, без да препсува. Следва описване в доклада на делегата и една стандартна глоба от 1000 лв. за клубовете от Първа лига (за тези от Втора - санкцията е 250 лв., а от януари 2023 г. ще се увеличи на 500 лв.). Което си е един заложен сигурен приход, тъй като всички сме наясно, че няма как обидите по стадионите да изчезнат.

Справка в края на 2019 г. показа, че тогава само за година т.нар. санкция "псувня" е донесла 88 500 лв. на БФС. През 2022 г. сумата вече е 163 625 лв. (72 750 лв. от февруари до май и 90 875 от юли до декември). А дори и груба сметка показва, че след въвеждането на тази регулярна глоба в БФС са постъпили само по тази линия над 500 000 лева!

Какво се случва с тези пари по-нататък, не е много ясно. От БФС обясняват така: "Средствата, генерирани от дисциплинарни наказания, се връщат към клубовете под формата на различни видове материално-техническо обезпечаване (футболни топки и пособия за клубовете от цялата пирамида на футбола ни), както и за други инвестиции, като например системата VAR. Важно е да се уточни, че събраните средства от глоби автоматично стават част от бюджета на БФС, но впоследствие биват връщани към клубовете под различни форми."

От логична гледна точка най-правилно би било тези пари да отидат за превенция като една от посочените от БФС "различни форми". Да се вложат за още по-усилена работа с клубовете така, че тези прояви да намалеят.

В тази връзка би следвало да се стимулира работата с феновете и техните координатори, които са назначени по клубове. И в момента има длъжност "експерт - връзка с привържениците", но за него - след малко. Преди се провеждаха семинари с клубове и представители на феновете. Имаше и отчети как има спад в глобите за прояви на привърженици. От централата уверяват сега, че това още се случва регулярно, но е факт, че секнаха съобщенията за подобни работни срещи, няма повече и оптимистични статистики за спад в санкциите. Е, в такъв случай можем да заключим, че или не се работи толкова усърдно, или работата просто не дава резултати.

Да видим за пример в тази насока изявление на един от клубовете. Става въпрос за "Берое. След изпъстрения със скандали по трибуните 1/16-финал за купата срещу "Миньор" (Пк), спечелен с 2:0, от старозагорския клуб се оплакаха от недобре свършена работа от страна на експерта "Връзка с привържениците" към БФС Димитър Христов. Те твърдят, че той е бил предупреден, че предстоящият двубой е високо рисков. Въпреки това нито "Миньор", нито полицията в Перник са осигурили достатъчно адекватна охрана. Резултатът - баталиите на "Стадиона на мира" се видяха от цяла България. Следователно - комуникацията между БФС, клубове и МВР не е проработила и за късмет не се е стигнало до много по-сериозни последствия.

Но това не е нищо в сравнение с друг основен проблем - обективността на делегатите на БФС по мачовете е поставена под съмнение. Реално тяхната дума е свещена пред Дисциплинарната комисия и обикновено се приема безусловно.

Още помним как наказание на "Левски" за мач пред празни трибуни (заради хвърлена бомбичка, улучила физиотерапевта на "ЦСКА-София") бе смекчено със затваряне само на един сектор. За това определено спомогна и заплахата от страна на "сините" за протести и искане на смяната на президента на БФС Борислав Михайлов. Лупингът бързо бе направен - първоначалното мнение на делегата за "хвърлени предмети с последствие и нараняване" бе променено и улученият физиотерапевт изведнъж се оказа виновен, че не си е извадил медицинско.

Друг още по-тревожен пример дава повод за сериозно притеснение, ако се окаже, че не е изолиран случай. Според официалната жалба на "Берое" по някаква причина делегатът на споменатия мач между "Миньор" (Пк) и "Берое" - Владимир Андреев, е вписал непълна информация в протокола. При неосигурена достатъчна охрана от домакините, довела до атака с предмети от страна на агитката на "Миньор", както и увреждане на седем автомобила на старозагорци пред стадиона, резултатът бе, че Дисциплинарната комисия глоби домакините само с 825 лв., докато публиката на "Берое" отнесе седемкратно по-голяма санкция - 5800 лв. А на "Миньор" е поставена дори отлична оценка за организацията по сигурността...

Според жалбата на "Берое", откъдето са виждали доклада на Андреев, в него не са описани очевидни неща, като атаката на пернишките фенове, въоръжени с камъни, дървета и седалки. Обиди от страна на диктора. Или пък факла, паднала точно до един от фотографите на мача. Но в Перник още следващото домакинство на "Стадиона на мира" ще се проведе отново с публика (което ще генерира чувство за безнаказаност у феновете).

"Берое" обжалва санкцията и поиска доживотно изваждане от наряди на Андреев. Но случилото се подкопава директно авторитета на Дисциплинарната комисия и поставя под въпрос подготвеността (а и безпристрастността) на делегатите. От които всъщност зависи какви глоби ще бъдат налагани на клубовете. Респективно - с колко ще бъде попълван бюджетът на БФС...

И още нещо - на последното си заседание за годината (на 6 декември) Изпълкомът на БФС взе между другото дребно, но съществено решение.

Двойно скачат глобите за клубовете от Втора лига. Досега те бяха 25% от санкциите за Първа лига, но за 2023 г. вече скачат на 50%. Има и намаление - санкциите в Трета лига и юношеските групи се редуцират до 25% от тези във II дивизия, но техният размер е нищожен на фона на постъпленията от дисциплинарни провинения в професионалния футбол.

И при цялото това увеличение звучи странно обяснението на футболния съюз, дадено за "Сега": "БФС е наясно, че моделът за събиране на глоби от дисциплинарни наказания за формиране на част от бюджета не е устойчив - нещо повече, желанието на централата е да минимизира тези "постъпления", тъй като това би спомогнало за по-добрата атмосфера на футболните мачове."

Интересно - на тези думи ли да вярваме, или на трайния ръст в приходите от глоби?!


В категории: Спорт


Флагман.БГ Ето какво време ни очаква днес Ето какво време ни очаква днес 16/05/2024, Четвъртък 08:02 0
Путин пристигна в Китай
Путин пристигна в Китай 16/05/2024, Четвъртък 07:03 6
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Още 184 млн. лева трябват за заплати, каза проф. Миглена Темелкова Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично
Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори