×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъж от Сливенско простреля с арбалет свой съгражданин
  • На всеки 10 минути един българин получава инсулт
  • Новият ковид води до гадене и диария
  • Първата детска онкологична болница в Румъния ще приема и българчета
  • Социалният министър предлага актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гласуват наредба за градската среда в Бургас: Край на архитектурните извращения или административен хаос?


Гласуват наредба за градската среда в Бургас: Край на архитектурните извращения или административен хаос?
Според вр.и. главен архитект на Община Бургас Тихомир Райчев правилата ще регламентират строителството и реконструкцията на сгради
14 Декември 2022, Сряда, 11:28 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Въвеждат се изисквания за фасадното оформяне на сградите, както и използването на цветова гама при ремонт, реконструкция и строителство на съществуващи сгради

Наредба за облика на градската среда ще се обсъжда на предстоящата сесия на Общинския съвет. Предложението е внесено от администрацията и се превърна в една от най-коментираните точки на заседанията на постоянните комисии.

Идеята е да се въведат изисквания на първо място към елементите на градската среда, а след това към инвестиционните проекти за нови строежи, реконструкция, пристояване, надстрояване и текущи ремонти на сгради и съоръжения. Всеки квартал ще има лого и определена цветова гама, която може да се използва при санирането, строителството или ремонта на сгради.

Това са допустимите цветове за комплексите, които ще бъдат наложени с наредбата

На този етап обаче не е ясно дали изобщо администрацията ще има ресурс да извършва качествен контрол, както и дали няма да се затрудни инвестиционния процес в строителството и например малка реконструкция или частично обновяване на сграда. 

От проекта за наредба става ясно, че той е минал публично обсъждане, но липсват становища на браншовите организации.

Докладната бе дискутирана и на вчерашното заседание на ПК по Здравеопазване към ОбС Бургас.

„След София ние ще сме единственият град, който ще има такава наредба. Следващите две години ще трябва да се разработят критерии като те да включват такива параметри, че Бургас да има модерен облик, съобразен с адаптацията към климатичните промени, с изискванията по околна среда. Смятам, че тази Наредба ще даде отличен стандарт, за да има градът ни много по-добър и приемлив облик“, каза зам.-кметът Весна Балтина.

„Това продължение ли е на Общия устройствен план“, попита председателят на комисията д-р Антонио Душепеев.

Част от съветниците в комисията по здравеопазване. Те имаха доста въпроси по Наредбата. На снимката са Васил Иванов от БСП (с телефона вляво), д-р Антонио Душепеев (в дъното на снимката), д-р Георги Митев и Иван Гаврилов(вдясно)

„Не само това. С изменението на Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 2019 година, законодателят даде шанс на общините да подобрят облика на градската среда. Първенец беше София, но ние предприехме нашите действия и още от 2019 година работим по темата. Днес виждате предложението ни. С Наредбата се определят елементите на градската среда, регламентира се облика на сградите по комплекси, въвеждат се правила за застрояването, например в кварталите с морско изложения. Има изисквания за огради, рекламни елементи“, обясни Тихомир Райчев, вр.и.д. главен архитект на Община Бургас.

Д-р Антонио Душепеев попита дали промените ще затруднят инвеститорите. Според арх. Райчев не би трябвало, защото когато се въвеждат ясни правила, просто трябвало да се спазват.

„Най-простият пример са климатиците. Виждаме как един строител си изгражда сградата, въвежда е в експлоатация и в следващия момент по цялата фасада хаотично се поставят климатици. Трябва да има някакъв регламент“, допълни Райчев и подчерта, че наредбата няма да има обратно действие. Ще касае предимно нови обекти, както и такива, които се ремонтират. 

Не става ясно, дали например, ако ексцентричен собственик на апартамент в ж.к."Меден рудник" реши да си санира жилището, може да използва розов цвят за фасада си. 

В новата зона „Мадика“, която в момента се проектира, ще има озеленяване, но то ще бъде в посока „Лукойл“. Тази наредба ще регламентира подобни казуси, които ще задължат инвеститорите да се съобразят с изискванията, подчертаха от администрацията.

 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Никой не може да устои на тези бабини сиренки Никой не може да устои на тези бабини сиренки 13/05/2024, Понеделник 11:59 1
34
Коментара по темата
34.
Таня Илиева
01.01.2023 18:42:09
0
1
Пак строеж на нова сграда на ул. "Алеко Богориди". Събарят стари паметници на културата. Изкопът на новия строеж е съборил терасите и е разрушил дограмите на съседните сгради. Не се спазват изискванията на разстояние между сградите и гледката на част от жилищата ще е в дома на съседите. Кой издава разрешение за строеж?! Кой фирми плащат рушвети и на кой?! Мълчание, страх, разруха! Хайде да ни е честита Новата 2023-та година! Живи, здрави, по-будни и непримирими!
33.
Nhjm
20.12.2022 11:05:26
0
1
Сега ли се сетихте какъв е облика на града? След като вече е безвъзвратно унищожен? Съсипахте всички хубави, централни места в града с хаотично построените супер грозни кооперации. Сетихте се да мислите за облика му, както винаги след дъжд качулка.
32.
fifi
16.12.2022 08:07:14
0
7
Изключително ниско ниво и на коментиращите и на административния капацитет. Особено в лицето на този човечец. Никакъв широк поглед, никаква визия. Още 100 наредби да се приемат, няма ли очертана сюжетна линия, накъде отива града цялостно, нищо няма да стане. Но с това управление едва ли...
31.
Ron Burgundy
16.12.2022 07:16:40
1
8
Хахаха след дъжд качулка.

Града прилича на чалга картина , нарисувана от пиян архитект.

30 години застрояване и тъпотии, сега ще вкарваме закони....
30.
Мария
16.12.2022 06:26:39
0
9
И не питайте старите сгради- реставрирайте ги,подновявайте на не събаряйте! Такава красота вече новите архитекти не проектират.Омръзна ни от грозни фасади с кубична и квадратна форма. Непременно запазете книжарница Хеликон и ансамбъла от сгради около нея! Спрете с тези метално стъклени недоразумения в центъра на града и не разрешаване в центъра поне сгради по-високи от три етажа! Нека има простор и въздух за децата ни ,а не коридори по които да преминаване без слънце .
29.
Бургазлия
15.12.2022 17:33:29
0
7
Бургас го превърнахте в Китайска махала блок до блок кола до кола Няма паркинг Няма пространства Както винаги Виновни вяма
28.
*********
15.12.2022 14:18:36
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
27.
Петя
15.12.2022 13:23:00
0
11
Г-н архитект,в Бургас има десетки да не пиша стотици блокове без акт 16? Живеещите нямат избор,защото са изплатили апартаментите си?Като например небостъргача в Меден Рудник-изпръчен като ЦИР...с това се ангажирайте,не с бои и цветове...
26.
Алексиев
15.12.2022 10:41:42
0
14
Този зарзаватчия на нищо не прилича, визията на града ще оправя. Мюнхаузен
25.
Чичо
15.12.2022 08:45:28
0
8
Оправете си посоките на движение по улиците не може на 4м. ширина зелена зона за паркиране и двупосочно движение, един автомобил е широк 2м.умници
24.
Kris
15.12.2022 08:40:52
0
9
Общината като иска приличен вид да си оформи короните на дърветата, а с тези отстояния по ЗУТ и в златно да ги боядисват, гетото си е гето93f56
23.
Жоро
14.12.2022 22:23:09
0
11
Ами ако градът продължава така да се застроява , скоро ще заприлича на Гето...
Като говорим за Градска среда (мисля че там присъства особено Естетиката)на мен лично не са ми понятни безумните замени на павирани улици с асфалт и гранитните бордюри с обикновени циментови Боклуци!?!?!?.. освен това кооперациите, които се строят ср залепят до тротоарите, извеждат се балкончета, и естествено за дървета не остава пространство... Има върху какво да се понисли .. Градска среда не означава Инвестиция а мъдрост !!!
22.
До 20
14.12.2022 19:47:35
2
11
Какъв хейт? Наредбата няма обратно действие. Хубаво оттук-нататък, добре. Ама заварените цигании какво ще ги правите? Пак ще е розово до зелено и пак преливане от пусто в празно.
Оправете си нещата по сега действащите наредби, вие масово не ги спазвате, нови тръгнали сте да правите.
21.
Арх. Райчев
14.12.2022 19:46:06
2
8
Сам ли си коментираш човече. Смятай колко си зле. Къв капацитет, кви 5 леа. Смешни работи. Боже, боже.
20.
до 16
14.12.2022 19:39:36
10
0
Какво означава незконно избран?
До колкото знам е единственият спечелил сам конкурс по назначаване, както и е по-ставащ от предоходният любител на спиртните напитки и други работи :)
арх. Райчев поне разбира от нещо. А като гледам коментарите, поне някой да беше се запознал с текстовете за наредбата. Основотно за което се говори в текста на статията е за цветове, а всъщност наредбата говори за пространства, ред и регламент за огради, рекламни елементи преместваеми обекти и др. Ама понеже контингента от кометиращи е с особен потенциал едва ли ще разбере за какво става въпрос....
остава му замо "ХЕЙТ"..... това е днешният капацитет....
19.
Пръц
14.12.2022 18:56:13
10
7
Няма смисъл да се прави нищо в този град, само прочетете коментарите и се уверете сами какви олигофрени живеят в него
18.
Диян Георгиев
14.12.2022 15:30:30
0
14
Да гласуват и спирането на свободно течащи те води в римските махали в града. Очаквайте снимки в материал, скоро.
17.
хм
14.12.2022 15:23:16
1
15
Тамън мислех да боядисам къщата в Меден Рудник в селото, аз исках да е нещо синьо, жената казва да е розово, но общината задължава зона Д да е жълт нюанс. Какво правим???
Какви са тези глупости, защо няма избран цвят за квартал Победа, или за Горно езерово, може би защото там почти няма законна сграда? Цвета ли им е главния проблем? Решиха ли проблемите с незаконните сгради, че стигнаха до цвета на кварталите?
Обаче признавам патката, която са избрали за лого на Славейков кефи.
16.
Този не е законно избран за гл.архитект.
14.12.2022 15:19:48
2
26
Община Бургас НЯМА ЗАКОННО ИЗБРАН главен архитект !!! Вр.и.д. едва ли има право да изготвя и налага приемането на каквато и да е наредба по устройство на територията Бургас . Като излезе с програма и визия за гл.архитект и бъде одобрен от спец.комисия, чак тогава може да бъде титулован главен архитект. За сега си е просто един от многото архитекти препитаващи се в администрацията кмета на Бургас. Резонно е всичко касаещо визията на града ни, да се предложи от следващият кмет и екипа му.
15.
Стоянчо
14.12.2022 15:15:45
1
29
Вие драги общинари, нямате модерна главна улица, нямате модерен център с площад. Какъв жабарник имате в центъра.Огледайте се само какви сгради имате около общината. Какви тротоари в старата градска част. Тогава говорете за цветови гами, градска среда и прочие. И това е вече 16-та година.
14.
Ееееее
14.12.2022 14:59:27
3
29
Сетихте се. Навсякъде е толкова презастроено, сиво и безлично. Изтипосахте двете сгради в центъра до Альошата, оср*хте целия облик и с ремонта, който направихте на площада и Александровка, някой прибра яките комисионни за всичкото недоразумение и сега ми се правите на много загрижени за облика на града.
13.
БатСали
14.12.2022 14:43:27
1
21
Натвориха какви ли не глупости, прибраха пачките и сега ще ми правят наредба. Голям смях.
12.
calvin clain
14.12.2022 14:36:27
0
18
Паркоместа трябва да се изискват и не по едно по две на апартамент, без ателиета, без прикриване като офиси. Не може да има 50% плътност в квартали като Сарафово, смешни решения като вакационни имоти без места за паркиране. Въобще цялата администрация е проклятие за общината можете спокойно да се разходите в Сарафово и де порадвате на тъпотиите които сте одобрили. За съжаление няма тротоари но пък има огромни дупки по пътя и паркирали автомобили навсякъде липсва и осветление така че спокойно може да ви удари някой ама няма да е загуба ако работите в общината.
11.
Бат Сали
14.12.2022 14:10:27
1
14
У маалътъ ни нъ аресва таз закон! Таз турску синю не върви на маалътъ, ний тука аресва много кърмъзъ, алтън, бозав, шукаритетно да става у маалътъ, много гости да идат, много кючек да става! да си го турва общината на негу си, ний таз закон няма да я спазва, ний ша са вапцами в кърмъзъ сичкуту улици!
10.
И егоцентричен собственик
14.12.2022 14:07:52
1
8
Пък аз сА санирАх в зИлено. И понеже няма обратно действие наредбата, сега цял комплекс ще е натака, пък аз ще съм наопаки!
9.
Ексцентричния собственик
14.12.2022 13:45:17
1
10
Аз вече се санирах в розово
8.
Цанев
14.12.2022 13:21:24
0
26
Райчев, не ни баламосвай. Ял съм ви попарата. Правите пред изборни упражнения. Добре знаеш, че имате двоен аршин по отношение на не законното строителство в етажната собственост.
7.
Някой
14.12.2022 12:05:14
3
44
Бургас заприлича на бетонирано гето в синьо, зелено, червено и грозно. Сетили се 30 години след застрояването да мислят за уредба.
6.
wew
14.12.2022 11:58:40
4
14
Kato niamate opitni arhitekti naemete vodesti arhitekti ot Copenhagen, Stockholm, Helskinki, Vienna, Tokyo, Singapore.

Mnogo e vajno da ima zelenina.
5.
ere
14.12.2022 11:55:58
2
4
Mnogo e slaba tazi teoria i logoto e mnogo slabo.

Ne mi kazvaite che samo Sofia imala takuv plan.

Prouchete opita na nai silnite gradove vuv sveta: Melbourne, Hamburg i eto tova e list of spisanieto Monocle s nai dobrite gradove:

Copenhagen (1st in 2021)
Zürich (2nd in 2021)
Lisbon (7 in 2021)
Helsinki (3rd in 2021)
Stockholm (4 in 2021)
Tokyo (5 in 2021)
Vienna (6 in 2021)
Sydney (10 in 2021)
4.
Казано е
14.12.2022 11:55:30
2
18
"Всичката Мара втасала , само онази си работа не вчесала и цвета й не докарала ...."
А няма ли да има протести на малцинството хора , наречени далтонисти, като се има предвид, че далтонизма също е вид инвалидизация ?! Не трябва ли към съответния цвят да се поставят и букви или цифри, защото далтонистите няма да виждат отделните цветове ?!
Колкото до климатиците -ами в много градове по цивилизацията е разрешено климатици да се поставят само на покрива или на определено място в сградата , което не е част от фасадата !
3.
Хасан
14.12.2022 11:54:34
5
17
Пак са се чудили каква тъпотия да измислят общинарите , ся чакам да почнат да обучават пенсионерите за алпинисти и да пускат въжета да боядисват фасадата на блока.
2.
Георги
14.12.2022 11:47:45
0
35
Щом цветовете са първия проблем за който се сещат при новото строителство.... Все си мисля че цялата концепция на строителството куца. Как се изграждат нови квартали с малки улици и никакво междублоково пространство. Щом няма воля да се изгражда град с нормални улици и пространста.... то нека оправим поне цветовете!!!
1.
Васил
14.12.2022 11:37:19
2
40
Какво означава дали изобщо администрацията ще има ресурс да извършва качествен контрол, нали общината издава разрешенията за строеж, въз основа на инвестиционни проекти, които включват част Архитектурна, която включва фасади. При издаване на РС се проверява съответствието на проекта с наредбата на общината, а при въвеждане в експлоатация се проверява спазени ли са изискванията на проекта. Благодаря, довиждане!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бившите на Рачков и Красьо Черния са като две капки вода Бившите на Рачков и Красьо Черния са като две капки вода Русите фурии са си лика-прилика Кметът на Бургас награждава 140 ученици, отличени в състезанието по английски "Lets have fun" Кметът на Бургас награждава 140 ученици, отличени в състезанието по английски "Lets have fun" Церемонията ще бъде днес от 16.30 ч., в експозиционен център „Флора“ Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София То е оперирано успешно, следва възстановяване Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Винаги можете да разчитате на мен, обърна се към завършващите Марин Киров Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Има счупване на таза Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Рейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час Чудовищно:  Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Чудовищно: Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред десетки хиляди души Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „Бургасмед” Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал Оказва се, че разходите за момичетата са почти два пъти по-големи от тези за момчетата
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори