×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След „безкръвна“ операция на жлъчка - на крак на следващия ден


След „безкръвна“ операция на жлъчка - на крак на следващия ден
Специалистът по лапароскопска хирургия д-р Петър Славов преглежда в университетска болница „Дева Мария“(срещу заплащане) и в медицински център "Света София" (с направление по НЗОК)
14 Ноември 2022, Понеделник, 11:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

Лапароскопската холецистектомия - златен стандарт за лечение на жлъчните камъни в университетска болница „Дева Мария“

Всеки пети възрастен носи камъни в жлъчния си мехур. Холелитиазата, както се нарича жлъчнокаменната болест, почти не засяга деца и младежи, но честотата ѝ сред населението започва да расте след 35 годишна възраст и достига 50% след 75 години.

„Около 50% от носителите на камъни в жлъчния мехур нямат оплаквания. Тази безсимптомна форма на болестта се открива най-често при случайно ехографско изследване. Това показва важността на профилактичните ехографски прегледи. Години наред пациентите могат да имат минимални оплаквания, които се тълкуват като тривиални проблеми. Но камъните в жлъчния мехур могат да действат коварно. С оплаквания, на които в ежедневието не обръщаме много внимание, може да се стигне до тежки усложнения налагащи сериозни операции. Затова в цял свят е прието симптоматичната жлъчнокаменна болест да се оперира. Когато давността на заболяването не е голяма и няма сериозни изменения на тъканите операцията е елегантна и краткотрайна. Още същата вечер оперираните се хранят и на следващия ден си отиват. Усложнените форми на болестта в зората на лапароскопския метод бяха абсолютно противопоказание за лапароскопска операция. Но за 30 години методиката беше толкова усъвършенствана, че противопоказанията станаха относителни. В болници, където лапароскопската холецистектомия се практикува рутинно, с години не се налага отворена операция за камъни в жлъчния мехур.

Симптоматичната жлъчнокаменна болест има две форми - безболкова и болкова. Тежест в дясното подребрие, оригане, чувство за подуване в горната част на корема и горчивини в устата са най-честите симптоми на безболковата форма. Болката при другата форма може да варира от слаба до жлъчна криза. Слабата болка е по-скоро в дясната лопатка или дясното рамо. "Срязването" в дясното подребрие при дълбоко вдишване означава възпаление на жлъчния мехур. Жлъчната криза е драматично състояние за пациента и неговите близки, то винаги ги отвежда в спешните кабинети и отделения. Кризите се провокират обикновено от определени храни - пържено, яйца, шоколад. Честите кризи и мъчителното спазване на диети лесно убеждава пациентите да се подложат на операция. Но е важно да се знае, че търпимите симптоми, контролирани с диета и лекарства, предвещават усложнения, които рано или късно налагат операция. Но, както вече споменах, навреме означава преди да се получат изменения които затрудняват хирурга и увеличават риска от усложнения свързани с операцията." обяснява д-р Петър Славов, специалист по лапароскопска хирургия в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас.

Жените имат жлъчни камъни до 4 пъти по-често от мъжете. Това е свързано с половите хормони. Най-младите пациентки обикновено се появяват след бременност. По-често жените са с наднормено тегло.

Пациентите често задават два напълно логични въпроса: може ли да се премахнат само камъните, а не целия мехур и може ли да се живее без жлъчен мехур. Щом природата ни е дала нещо значи имаме нужда от него. Жлъчката разтваря мазнините, с които се храним. Изработва се в черния дроб и се излива в червата. На тоя път се намира жлъчният мехур. Там жлъчката се складира и концентрира. Когато ядем определени храни мехурът се свива и излива голямо количество жлъчка в червата. Ако в мехура има камък и той заседне на отвора налягането се повишава и се получава силна болка - криза. Освен това мехурът като помпа поддържа по-високо налягане в жлъчните пътища и жлъчката тече само в посока навън. Естествено, че хирурзите най-напред са се сетили да премахват само камъните. Но скоро след това те отново се образували, т.е. причината е в жлъчния мехур. Лечението трябва да бъде насочено към причината, а не към последиците. След повече от 100 години и безброй операции в цял свят е абсолютно сигурно, че премахването на жлъчния мехур не влияе нито на качеството нито на продължителността на живота .Усложненията на жлъчно-каменната болест са разнообразни и животозастрашаващи. Гнойното възпаление крие опасност от перитонит и гнойници в черния дроб.При болните от захарна болест възпалителните усложнения на жлъчнокаменната болест напредват много бързо и спешната операция не трябва да се отлага.

Преминаването на малки камъни в жлъчния проток води до пожълтяване, нарушение на чернодробната функция и възпаление на жлъчните пътища. Големите камъни търсят възможност да "пробият" към жлъчния проток предизвиквайки неприятно увреждане, доста често изискващо сложна отворена  операция. Големите камъни могат да пробият и към съседно черво (обикновено са достатъчно големи и предизвикват чревна непроходимост изискваща спешна отворена операция).

 Оперативното лечение на симптоматичната жлъчнокаменната болест  е единственото със сигурен резултат. Операцията се нарича холецистектомия и се отстранява целия жлъчен мехур. Лапароскопската холецистектомия е световен стандарт при лечението на жлъчнокаменна болест без значение в какъв етап е тя - методиката е толкова подобрена, че дори случаи, които по-рано бяха абсолютно противопоказани за лапароскопския метод, днес се правят по този начин. Предимствата на лапароскопската операция пред конвенционалната са много - намалена следоперативна болка, скъсен период на болничния престой и на ограничената трудоспособност.

„При нас, в университетска болница „Дева Мария“, лапароскопската холецистетомия е рутинна операция при жлъчнокаменна болест, тъй като е изключително щадяща за пациента. В огромната част от случаите, когато няма усложнена жлъчнокаменна болест, пациентът може да си тръгне още на следващия ден. Храненето започва в деня на операцията, а на третия ден, ако пациентът иска, спокойно може да отиде и на работа. Когато имаме усложнена жлъчнокаменна болест, пациентите остават в отделението за наблюдение ден-два, основно за наше спокойствие. “

Хирургът д-р Петър Славов преглежда в университетска болница „Дева Мария“ на 10,11, 23 и 30 ноември след запазен час на тел. 056 89 62 62 или онлайн на www.devamaria.com кабинет ХИРУРГИЯ. В медицински център „Света София“ прегледите са на 17 и 28 ноември с направление по НЗОК. Час за преглед можете да запазите на тел. 056 845083 или онлайн на www.saintsofia.com.


В категории: Здраве


България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори