×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман: Иван Дашев говори за „Жанет“, бизнес средата в Несебър и местната власт


Само във Флагман: Иван Дашев говори за „Жанет“, бизнес средата в Несебър и местната власт
С по-малко приказки и повече работа да се търсят начини за изграждане на по-добра инфраструктура, за привличане на повече туристи,  за целогодишна заетост, смята бизнесменът
14 Ноември 2022, Понеделник, 21:32 ч.
Автор: Емел МАХМУД Снимка: Иван СЛАВОВ

Несебърлии са доказали, че са мъдри хора, с идеи и възможности. Убеден съм, че по-добрите години за общината предстоят, казва Иван Дашев

Иван Дашев е съдружник в най-голямата българска фирма за търговия на едро и дребно с хранителни продукти и напитки в Бургаска област – „Жанет“. Компанията стартира като малка семейна фирма преди 30 години в Несебър. Днес е абсолютен лидер в бранша със стотици служители и хиляди клиенти. От 2017 г. хипермаркет „Жанет“ работи и в Свиленград.

- Г-н Дашев, от седмици в Несебър се говори, че вие ще бъдете кандидат за кмет. Изненадахме се, защото винаги сте бил в страни от политиката и публичността, дори в Гугъл не открихме ваша снимка… Има ли партия, с която сте обвързал вашата бъдеща кандидатура?

- Аз съм от Несебър. Заедно със семейството ми живеем и работим тук. Всеки ден сме сред хората - те ни познават и ние познаваме тях. В този смисъл, за да бъдеш разпознаваем в община като нашата, няма нужда от снимка в Гугъл, социална медия или нещо друго.

Що се отнася до партиите, никога не съм бил член на една или друга. През годините е имало интерес към нашата фамилия, но сте права, че винаги сме били встрани от политиката. Като повечето граждани, само сме наблюдавали процесите в местната власт. Компанията ни е семейна и фокусът ни основно е бил там.

Вече се вижда, че в Несебър има настроения за промяна, затова и тръгват приказки за различни кандидати. Все още не съм взел такова решение. Това е сериозен и задължаващ акт, на който човек трябва да се отдаде изцяло.

Към следващия кмет ще има големи очаквания, защото започнахме да изоставаме в развитието, в сравнение с други морски общини.

- От думите ви разбирам, че не сте доволен от управлението на Община Несебър?

- Винаги хората изискват повече от управляващите. Така и трябва. В интерес на истината в общинската администрация работят много отговорни хора, добри специалисти.

В нашия регион се разчита предимно на туризма и затова смятам, че е вредно да се акцентира на негативното. Това може да донесе кратки дивиденти на някого, но носи неприятни последствия за всички местни жители и бизнес.

Трябва с по-малко приказки и повече работа да се търсят начини за изграждане на по-добра инфраструктура, за привличане на повече туристи, за нови възможности за целогодишна заетост, за по-лесен достъп до качествено здравеопазване, за добра бизнес среда и т.н.

- Какво означава, че Несебър изостава от други морски общини? Все пак това е най-богатата община…

- Но с най-късия сезон. Това трябва да си го признаем, колкото и да е неприятно. Очевидно при нас има слабости и туристите предпочитат други населени места, за които само до преди няколко години не сме допускали, че могат да бъдат конкуренция на Несебър, Слънчев бряг, Равда, Свети Влас, Обзор… Да не говорим, че селата от други морски общини се превърнаха в мини дестинации за еко и семеен туризъм, а при нас това не се случва.

Големите хотели имат добра заетост, защото цели маркетингови отдели работят за това. Но при малките къщи за гости вече се усеща недостиг на туристи. За тяхната реклама трябва да се грижат община и държава като популяризират самите населени места.

- Искате да кажете, че в Несебър сезонът е бил слаб? Хората ще кажат, че по морето все са недоволни…

- Имам поглед на по-голямата част от местния бизнес, защото много от хотелите, ресторантите и търговски обекти са наши дългогодишни клиенти. Освен, че пикът на сезона беше съвсем кратък, се забелязва и отлив на туристи с по-големи възможности. Това важи и за гостите от чужбина, и от България. Туристите отдавна търсят качествени услуги, забелязват заобикалящата ги среда, искат атракции, не само плаж. Нашият регион очевидно не е конкурентноспособен, въпреки природните дадености, Старият град, добрата хотелска база, добрите ресторанти.

Ето тук е необходима по-активна роля от страна на местната власт. Трябва да се търси активно партньорство и с държавата, ресорните министерства. Слънчев бряг е световноизвестна марка, която трябва да съхраним, а от години се движим по ръба. Да не говорим, че градове от списъка на Юнеско (благодарение на активна и добре таргетирана реклама) са едни от най-посещаваните и скъпи места по света. За съжаление това не се отнася за Несебър.

- А вашата семейна фирма как успява да се задържи на пазара толкова години, въпреки инвазията на сходни компании от цял свят?

- Вече 30 години не спираме да се развиваме. Стараем се постоянно да предлагаме нещо ново, да сме лоялни към клиентите и служителите ни. Конкуренцията наистина е много сериозна, но това ни мотивира и ние да бъдем по-добри.

- Бизнесът се оплаква, че трудно намира работна ръка, вие успявате ли?

- При нас има служители, с които сме вече повече от 20 години заедно. Текучеството на хора във фирмата е слабо. Стараем се да ги обучаваме, да  даваме възможност за професионално развитие и да бъдем предвидим работодател. За съжаление в региона сме от малкото фирми, които ангажират голям брой хора целогодишно. Смятам, че общината трябва да има стратегия за привличане на инвеститори, които да осигуряват 12-месечна заетост, за да не губим младите хора.

- А какво правят тези млади хора от региона през зимата – масово ли не работят?

- Много от тях се ориентират за работа в Бургас, други чакат новия сезон. В свободното си време младите хора и майките с деца реално нямат какво да правят в Несебър. Искаш да си заведеш детето на плуване – отиваш в Бургас. Ходи ти се на кино – пак в Бургас. Така е с почти всичко. Затова в Гранд маркет „Жанет“ оставихме място за детски кът и периодично организираме забавления за деца. Това е далеч от нашия бизнес, но го приемаме като социален ангажимент.

- Разкажете за другите ви социални ангажименти. Знаем, че сте подкрепяли редица каузи…

- Така е, но умишлено не им даваме гласност. Категорични сме, че когато помагаме на човек или хора в нужда, не е необходимо това да става публично достояние. Смятам така да остане и занапред. Иначе имаме куп кампании насочени към деца и други групи, които си вървят от години и са много успешни. Хората са свикнали вече с тях и се стараем да не ги разочароваме.

- Знаете, че това интервю ще се прочете от много хора. Вие за първи път говорите за бизнеса ви, за политиката. Какво искате да кажете за финал на читателите?

- Много ми се иска да спрем постоянно да търсим поводи да се разделяме, да се мразим, да се настройваме едни срещу други. Виждам, че в обществата, където хората са по-задружни и гледат в една посока живеят по-добре и по-спокойно. Ние сме малък регион с изключителни природни дадености и богата история. Ако наистина искаме, с постоянство и работа, можем да бъдем топ дестинация, а така цялата ни област ще има по-висок стандарт на живот.

Приемам сегашното положение като временен застой на развитие на общината. Несебърлии са доказали във времето, че са мъдри хора, с идеи и възможности. Убеден съм, че по-добрите години за нашия регион предстоят.




Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
България Всички новини
Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори