×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От утре започват Коледните пости


14 Ноември 2022, Понеделник, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Ето всичко, което трябва да знаем за тях

На 15 ноември по традиция стартират 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които завършват на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

В навечерието на поста се отбелязват Рождественски заговезни - с взаимно опрощение и заговяване (консумиране на блажна храна), с разговори и създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост, посветен на славното Христово Рождество.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио.

През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.

Алкохолът също е забранен, с изключение на виното. Червено вино може да се употребява всеки ден по една чаша, с изключение на сряда и петък. Виното е единственият алкохол, който се разрешава по време на поста, тъй като е символ на Христовата кръв.

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене.

Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

История на Рождественския пост

Утвърждаването на 40-дневния пост, свързан с деня 25 декември, в който се чества Рождеството на Господ Иисус Христос, станало сравнително късно - през ХІІ век. То било в тясна зависимост от определянето датата на това събитие, във връзка с което се формира този втори по своята значимост Господски празник след Възкресение Христово (Пасха, Великден).

Отбелязването на празника Рождество Христово при християните от западните църкви започнало около 350 година. При източните църкви то било въведено от св. Григорий Богослов през 380 г., като Антиохия последвала - през 375 г., Александрия - през 432 г. при св. Кирил Александрийски (†444), Йерусалим - при патриарх Ювеналий (†458).

Датите, на които това събитие било отбелязвано, също били различни: в западните църкви - на 25 декември, в Антиохия - на 4 януари, в Александрия - на 18 или 19 април, или на 29 май.

Малоазийските църкви го чествали на 6 или 10 януари. Едва в края на ІV и началото на V в. настъпило относително единство в отбелязването на Рождество Христово и всички православни църкви започнали да го празнуват на 25 декември.

Определен брой постни дни, непосредствено преди Рождество Христово съществували още от времето, когато празникът бил честван заедно с Богоявление. Св. Теофил Александрийски говори за дванадесетдневен пост по това време. По-късно, когато цялата Църква започнала да отбелязва Рождество Христово отделно от празника Богоявление, Богоявленският пост бил сведен до един ден.

Как да постим

Много е важно да подхождаме към храненето по време на пости осъзнато, за да не нарушим здравословния баланс на организма си. Затова трябва да му доставяме всички необходими вещества, минерали, соли, витамини и т.н. като консумираме разнообразна храна, пише 24kitchen.

Липсата на животински белтъчини можем да компенсираме с прием на различни бобови култури като боб, леща, грах, нахут, бакла. За постигане на оптимален аминокиселинен баланс, е добре те да се комбинират със зърнени храни – ориз, булгур, жито, ечемик, както и с елда и киноа, които съдържат всички 8 незаменими аминокиселини.

Пълнозърнестите зърнени храни са за предпочитане, тъй като съдържат много минерали и витамини от група В. Ежедневната консумация на зеленчуци и плодове, съдържащи витамин С, като грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки и други, спомага за набавянето на желязо.

Недостигът на калций по време на пости може да се компенсира с консумацията на пълнозърнест хляб, зеленолистни зеленчуци, ядки, сушени плодове и нахут, както и на алтернативни млека – бадемово, соево, овесено, оризово, конопено.

Какво трябва да знаем за коледните пости

Приемът на достатъчно количество вода, поне по 1,5-2 литра на ден, също е от значение. Полезно е да се пие и чай, например шипков, който съдържа големи количества витамин С.

Медът, захарта и черният шоколад също са позволени продукти по време на постите, но не трябва да се прекалява с тях. Не само заради фигурата ни, на която могат да се отразят, но и заради изкушението и насладата, които носят със себе си.

За бъдат постите пълноценни както във физическо, така и в духовно отношение, е добре да се придържате към следните прости правила:

Обмисляйте какво ще ядете

Постенето не означава да се ядат само сухари и орехи, поне не и за миряните. Съвременният начин на живот е много натоварен и има своите изисквания – за да сме активни, трябва да се храним балансирано. Кашите, като например овесената, пшеничната, оризовата, ечемичената и елдената (гречка), са добър източник на целулоза, която благоприятства храносмилането и възстановява стомашната микрофлора. Те също така са богати на витамини – В1, В2, В5 и РР и минерали - К, Mg, Si, Cu, Mn.

Съдържащите растителни белтъчини бобови култури, както соята и гъбите са добър заместител на месото и рибата. А пресните салати, задушените или приготвени на пара зеленчуци са незаменим източник на витамини и минерали.

Не пропускайте дните, в които е позволено да се яде риба

По време на Великия пост дните, в които е позволено да се консумира риба са два – Благовещение и Цветница, тази година съответно 25-ти март и 12-ти април.

Не пропускайте възможността да разнообразите храненето си и да запълните недостига на полезни вещества в организма. Изберете мазни видове риба, като скумрия, сьомга или херинга, които са източник на важните за нашия организъм Омега-3 мастни киселини и витамин Д.

Не преяждайте

Макар и да звучи смешно, напълно възможно е да се преяде и със семки и ябълки, например. Важно е да се помни, че постът преди всичко е въздържание и стремеж към умереност. По време на поста храненето трябва да е редовно – 5-6 пъти на ден, на малки порции. Необходимо е да се внимава за количеството ядки, семки, растителни масла, сушени плодове и плодове, което се приема, тъй като прекаляването с тези продукти може да наруши нормалната работа на храносмилателната система и да доведе до напълняване.

Излезте от поста постепенно

Известно е, че великденските трапези са богати и на тях присъстват месо, яйца, козунаци и т.н. А след продължителното ограничаване в храненето, подобно изобилие е шок за организма и може да предизвика проблеми с храносмилателния тракт. Затова, внимавайте и навлизайте в обичайния си режим на хранене постепенно. Не наблягайте веднага на месото и колбасите, а започнете с консумация на риба, кисело мляко и малки количества сирене и яйца – по 1 порция на ден в първата седмица.

Приемът на големи количества сурови зеленчуци, бобови и пълнозърнести култури може да създаде проблеми на хора със стомашни проблеми и заболявания на храносмилателния тракт. Затова е препоръчително болните хора и бременните жени да се посъветват с лекар преди да започнат да постят. За малолетните деца и пътешествениците е позволен облекчен режим.

Без молитва и покаяние обаче постът е една от многото диети и няма влияние върху душата. Постите изискват не само да изключим от менюто си месото и млечните продукти, но и да пречистим мислите си от злободневните проблеми, агресията и завистта към околните, които са разрушителни най-вече за самите нас.

Човешката психика и физика са дълбоко свързани и пречистването на тялото е начин за постигане на духовна хармония. Най-малкото лишението от определени храни е каляване на волята, а именно от нея зависи успехът ни в повечето начинания.

Смисълът на постите е за определен период от време да се концентрирате не върху удоволствията и злободневните проблеми, а върху личностното си развитие


В категории: Животът


Флагман.БГ Какво се случи с този камион Какво се случи с този камион 10/05/2024, Петък 09:41 1
5
Коментара по темата
5.
Да живей грамотността
15.11.2022 09:35:44
1
1
Омешали сте Коледни и Велики пости в едно и е станало голям каламбур. Важното е че пръскате всичко и в подкасти, хихихи
4.
Което означава?
15.11.2022 09:32:53
0
1
Което ознсчава, че ако има реална икономика, месо, яйца, сирене, кашкавал и т.н. животински продукти би трябвало да поевтинеят ако де спазва пост и молитва
3.
а сега де
15.11.2022 09:09:39
0
1
коледни или великденски и тез дати направо на пролет ми навяват.... риба ще има да чакам до ....благовещение, цветница. Списвачът поне да проверява като копва от единия постен режим за другия, поне да му мяза, то ясно, че мисъл няма
2.
И аз
15.11.2022 04:22:42
0
1
Така съм чувал от старите хора,че по време на пости са яли октоподи :D
На какви опиати сте в тази редакция ?
1.
Бай Иван
14.11.2022 21:03:10
4
2
Бай Иван ще набляга на свинско и ракиджос не ма занимавайте с пости мости
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ковид мутира и се завърна като FLiRT, вижте симптомите Ковид мутира и се завърна като FLiRT, вижте симптомите Публикувано тази седмица предварително проучване на изследователи от Харвардския университет показва, че ефективността на ваксините срещу тези щамове намалява МВР свиква национално съвещание за предстоящите избори МВР свиква национално съвещание за предстоящите избори Ще присъстват политическото и професионалното ръководство на министерството Луксозната яхта на контрабандиста Паскал изчезна от Созопол Луксозната яхта на контрабандиста Паскал изчезна от Созопол Предполага се, че Паскал е разпоредил на капитана да тръгне за Гърция, където първоначално се укри Какво се случи с този камион Какво се случи с този камион Пътният инцидент е станал на пътя край село Куцина Извънредно! Затвориха АМ "Тракия" в посока Бургас Извънредно! Затвориха АМ "Тракия" в посока Бургас Катастрофирал е ТИР Днес ни очакват брутални дъждове Днес ни очакват брутални дъждове Жълт код е обявен в областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали Не нарушавайте тези забрани днес или защо петък се счита за лош ден Не нарушавайте тези забрани днес или защо петък се счита за лош ден В народните вярвания обаче петъчният ден е натоварен с друга енергия Евакуираха изплашени старци след приливна вълна, къщите им са наводнени Евакуираха изплашени старци след приливна вълна, къщите им са наводнени Реката в село Делейна е излязла от коритото си, а в Плевен 400 болни и възрастни хора остават без храна, защото социалният патронаж е наводнен Защо Кирил Маричков влезе в болница Защо Кирил Маричков влезе в болница Любимецът на българските рокаджии вече е минал през всички необходими прегледи и е установено, че състоянието му не е чак толкова страшно Чудо с шофьор! Дърво падна и унищожи колата му, но той оцеля Чудо с шофьор! Дърво падна и унищожи колата му, но той оцеля Автомобилът му е толкова смачкан, че мъжът не можел да излезе през вратата, но пък успял да се измъкне през люка
Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори