×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министърът на туризма: Местим украинците от хотели в други хотели


05 Ноември 2022, Събота, 12:51 ч.
Автор: Флагман

Общата сума, която държавата е дала до момента, е над 520 милиона, но тя е разделена по много пера, обясни още той

Числото е много динамично, имаше малко над 13 000 души, които бяха настанени, и всекидневно те се прехвърят в държавните бази". Това заяви министърът на туризма Илин Димитров в „Седмицата“ на Дарик радио в отговор на въпрос колко бежанци има в момента в частните хотели.

Какво значи държавна база?

Държавната база е хотел, който се стопанисва от държавата – там има 40 000 легла и в тези бази почиват всички работещи в България от години, обясни министърът. Това са ведомствените хотели, които са с ремонтирани и с добри условия. „Ние в момента местим бежанци от хотели в други хотели. Не ги водим на лошо или на неприятно – това е цялото преместване“, добави Димитров.

„Наслагва се едно настроение, че едва ли не ги местим в лоши места на края на света. Не, там почиват българи от години. Няма нищо притеснително и този процес трябва да приключи до 15 ноември“, каза още Илин Димитров.

Той посочи още, че мярката не е спряна, тя е удължена и трансформирана – всички бежанци трябва да бъдат преместени в държавни бази, като са осигурени необходимите условия. „Сега даже има напрежение от страна на българите, които казват „ние си искаме базите, защото там ни харесва всяка година да почиваме“, каза министърът.

Той обясни още, че базите са във вътрешността на страната – там, където могат да се интегрират украинските бежанци.

„Отношението на България към бежанците е възможно най-добро – ние единствени от целия ЕС сме ги настанили от първия ден в хотели – четиризвездни, тризвездни. Така помогнахме на един сектор, който беше изключително тежко пострадал от ковид, но в момента нашите възможности свършват“, заяви Илин Димитров.

Общата сума, която държавата е дала до момента, е над 520 милиона, но тя е разделена по много пера, обясни още той.

„По програмата, която ние администрираме като Министерство на туризма, се очаква да платим на сектора малко над 220 млн. лв. Десет или единадесет плащания ще бъдат направени. Вече сме наредили и плащанията за месец септември. В момента, понеже наследихме много жалби и проблеми, ние изпратихме едно писмо до всички хотелиери, които смятат, че са ощетени, и започваме жалба по жалба да проверяваме какво е актуалното състояние“, посочи министърът на туризма.

Има четири възможности да не се заплати престоя на бежанците:

1. Ако това е фантомна душа – тоест някой е бил регистриран, но си е заминал и хотелиерът продължава да го води;

2. Ако бежанецът е започнал работа някъде и се води настанен. Тогава това означава, че той вече печели средства и може да си поеме настаняването сам;

3. Ако едно лице е настанено в няколко хотела – „отишъл и проверил на 5-6 места къде е най-хубаво, но си оставил документите и в предишните“;

4. Четвъртата причина е софтуерен ни проблем – „не виждахме декларациите за изхранване, затова са плащани главно нощувките последните месеци, но това също ще го изчистим“, обясни Димитров.

Нито един бежанец няма да остане на улицата след 15 ноември, увери още министърът.

Адекватна ли е туристическата стратегия на България?

Според Илин Димитров ситуацията, в която живеем в Европа, не е адекватна на нищо. По думите му нещата, които ни заобикалят, се променят през 3 месеца.

„Нашата рекламна стратегия е писана преди няколко години и е до 2030 г. Моето мнение като министър, ако се окаже, че по-дълго трябва да стоим в служебни кабинети, е да възложа да я напишат наново, защото тя не отчита ковид, не отчита развитието на дигиталните технологии и влиянието на военните действия - писана е преди всички тези фактори“, обясни той.

„Основният проблем за липса на кадри в туризма не е нито държавата, нито браншът, нито заплатите. Основният проблем за липса на кадри е сезонността на туризма. Като това го добавете и към демографския срив и получавате едно много неприятно нещо“, посочи още министърът.

Източник: darik.bg


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда 21/05/2024, Вторник 11:32 0
2
Коментара по темата
2.
Зеленски
05.11.2022 13:28:59
3
3
Иди на хуй бляд, мlь хочем на Солничний берег
1.
DB7
05.11.2022 12:58:17
1
4
ИДЕАЛНО!УКРАИНКИТЕ ИСКАТ ОБСЛУЖВАНЕ!!А И БЪЛГАРКИТЕ СПРЯ ДА ГИ БОЛИ ГЛАВА..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Гринча е в серия от 3 поредни победи, а в последния си мач печели Интернационалната титла на световната боксова федерация WBF с нокаут в 9-ти рунд, срещу коравия Дауди Мгая „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата 70-годишни ще работят като лайфгардове  Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Златното правило е, че размерът на задълженията към кредитни институции не трябва да надвишава 30-40% от нетния доход, припомни Десислава Николова Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Южното Черноморие, освен богато културно-историческо наследство, притежава и изключително красива природа – едни от най-красивите плажове Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Той е затворник, сега е върнат в килията и го чакат нови обвинения „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз Третото издание на големия младежки бургаски куиз „Битката на мозъците“ ще се проведе на 27 май в Международен конгресен център – Бургас ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Ето я рецептата НАП тръгна по петите на производителите на череши НАП тръгна по петите на производителите на череши Те трябва да декларират реколтата си
Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори