×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вдигат цената на „Гражданска отговорност“


03 Ноември 2022, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Флагман

Застраховката ще поскъпне заради по-високи вноски в два фонда

По-висока цена за задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ще плащат всички шофьори през 2023 г. Комисията за финансов надзор е пуснала за обществено обсъждане проект, според който цената на всяка полица ще нарасне с 3 лв. В страната има регистрирани 3,8 млн. пътни превозни средства, което означава, че гражданите и фирмите ще трябва да платят допълнително 11,4 млн. лв, пише вестник Труд.

Част от цената на всяка полица “Гражданска отговорност” отива в два фонда - “Фонда за незастраховани МПС” и в “Обезпечителния фонд”. От първия фонд изплащат обезщетения за имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания, причинени от моторно превозно средство, което е напуснало катастрофата и не е идентифицирано, както и за вреди, причинени от автомобил без “Гражданска отговорност”.

От “Фонда за незастраховани МПС” не изплащат обезщетения, ако неидентифициран автомобил причини само имуществени вреди - например удари кола на паркинг, а именно това са най-честите случаи. За да бъде изплатено обезщетение за вреди от неизвестен автомобил, трябва да има пострадал човек, при това да има значителни телесни увреждания, които са наложили престой в болница или е причинена смърт. В този случай фондът изплаща обезщетение и за имуществени вреди, надвишаващи 500 лв.

Вноската към “Фонда за незастраховани МПС” сега е 10,50 лв. от всяка полица “Гражданска отговорност”. “Фонда за незастраховани МПС” и “Обезпечителния фонд” се управляват от Гаранционния фонд. Съветът на директорите на Гаранционния фонд предлага вноската от всяка полиза “Гражданска отговорност” във “Фонда за незастраховани МПС” да се увеличи с 2 лв. и да стане 12,50 лв. Това предложение е пуснато от Комисията за финансов надзор за обществено обсъждане, макар че не са публикувани мотиви защо това се налага, тоест дали са нараснали изплащаните от фонда обезщетения. От мотивите само става ясно, че във фонда има 102,5 млн. лв., при минимално изисквани 10 млн. лв.

Вторият фонд, към който отиват отчисления от всяка полица “Гражданска отговорност”, е “Обезпечителния фонд”. Този фонд изплаща обезщетения на пострадали хора, ако колата, която ги е ударила, има “Гражданска отговорност”, но застрахователят е фалирал. Предложението е вноската във този фонд да нарасне с 1 лев и да стане 3,50 лв., отново без мотиви дали се е повишил рискът от фалит на застраховател. В резултат на промените, по 16 лв. от всяка задължителна “Гражданска отговорност” ще отиват в двата фонда.


В категории: Животът


Флагман.БГ Тези симптоми алармират за... Тези симптоми алармират за... 01/06/2024, Събота 16:20 0
Флагман.БГ Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше 01/06/2024, Събота 14:20 3
4
Коментара по темата
4.
Стинкаджия
04.11.2022 19:41:01
0
2
Ето къде ще отидат спестените от държавните намаления на горивата. А Ганьо си мисли че е на "оферта" като зареди.
3.
И. Сивов
04.11.2022 09:23:55
0
0
Минималната гражданска трябва да стане 350 лв , да моа да цоцам
2.
bg
04.11.2022 09:21:13
0
4
От мотивите само става ясно, че във фонда има 102,5 млн. лв., при минимално изисквани 10 млн. лв.?????
И в какво точно се изразява МОТИВА ???
10пъти е надвишен
ебати логиката
1.
като фалира
04.11.2022 09:18:07
0
2
Олимпик , някой взели обезщетение ???? да Ви сер@ на фондовете....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Свидетел даде описание на чужденеца: черна къдрава коса, светлокафява кожа и рядка брада Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Скандалният бивш кмет на Галиче и синът му лежат само година и половина зад решетките заради фиктивна работа Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито
Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори