×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изтича ли последният управленски мандат на ГЕРБ в София


Изтича ли последният управленски мандат на ГЕРБ в София
Г. Георгиев (вляво) вероятно ще смени Фандъкова като кандидат на ГЕРБ, срещу него може да се изправят Бонев, Любо Георгиев, Трайков, Георги Илиев (долу)
28 Октомври 2022, Петък, 17:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Година преди местните избори изглежда, че партията на Борисов е много вероятно да загуби столицата

След над 15 години в управлението на София ГЕРБ е изправена пред сериозно изпитание за местните избори през есента на 2023 г. Партията на Бойко Борисов бе на косъм да загуби властта в столицата още през 2019 г. Тогава Мая Манолова можеше да детронира дългогодишната кметица Йорданка Фандъкова, а Общинският съвет щеше да изглежда доста по-различно, ако активистите от „Спаси София“ на Борис Бонев се бяха явили на вота с кандидатска листа.

През последните три години ГЕРБ претърпя сериозна ерозия в столицата. Трите парламентарни вота през 2021 г. показаха сериозен спад за партията на Бойко Борисов в София.

Първо „Демократична България“ (ДБ) заедно с „Има такъв народ“, а после „Продължаваме промяната“ (ПП) отнеха първото място на ГЕРБ. На изборите на 2 октомври формацията на Борисов леко възстанови позиции. Резултатите към момента обаче не й отреждат нов управленски мандат. Тя може би ще отиде в опозиция за сметка на ПП и ДБ.

Остава обаче една година, в която може да се случат много неща.

От една страна, важно е дали ГЕРБ ще успее да се завърне отново в управлението на национално ниво. Това съвсем не е изключено - ако не сега, то след евентуалните поредни предсрочни парламентарни избори в началото на 2023 г.

Ако партията на Борисов поеме отново МВР, тя ще получи бонус по отношение на контролирания и купения вот, който в София не е без значение заради солидните ромски общности.

Дългогодишната кметица Йорданка Фандъкова дава индикации, че най-накрая смята да се оттегли. Дори и да се кандидатира, шансовете й да спечели изборите вече се оценяват доста ниско предвид ерозията за ГЕРБ в последните три години. Нужен е свеж полъх.

Затова партията на Борисов се очаква да излъчи 36-годишния юрист Георги Георгиев, който в момента подгрява като председател на Общинския съвет.

От другата страна са ПП, ДБ и Борис Бонев, който не крие амбициите си да се кандидатира отново за кмет на София. През 2019 г. той бе голямата изненада, след като се яви като независима номинация и получи близо 50 000 гласа, равняващи се на 10.77%. Това обаче му отреди едва четвърто място.

Борис Бонев се надява сега да успее да обедини ПП и ДБ около своята кандидатура. Това обаче не е много вероятно. Явявайки се заедно със свой съратник от „Спаси София“ като независими кандидати за местния парламент през 2019 г., той на практика лиши опонентите на ГЕРБ от близо 10 съветника. Това позволи на партията на Борисов да продължи да управлява безметежно столицата още четири години, което още се помни.

Освен това, Борис Бонев бе хиперактивен като съветник през последните три години, което обаче си има и отрицателна страна. Той също натрупа негативи заради спорни негови инициативи, свързани с градския транспорт, паркирането и др.

Бонев не дава и сигнали, че може да се кооперира адекватно с ДБ. От ПП обаче не е изключено да го разпознаят като свой кандидат, което би обърнало събитията. Партията на Кирил Петков и Асен Василев и към момента е с най-голямо доверие в София, както показаха последните парламентарни избори.

Като алтернатива в началото на месеца се появи арх. Любо Георгиев, който на 1 октомври представи нова организация – „Екипът на София“. Георгиев е бивш директор на общинското дружество „Софияплан“. Той предлага излъчване на обща листа от „прогресивни“ партии. Неофициално се коментира, че получава подкрепата на ДБ.

Борис Бонев е готов да се включи в инициативата за общ фронт срещу ГЕРБ, но си представя той да е (кандидатът за) кмет, а Любо Георгиев да е евентуалният бъдещ главен архитект на Столичната община.

От средите на ДБ се коментира, че има и други варианти за техни номинации за градоначалник. Това са двама популярни кметове на столични райони – Трайчо Трайков (на Средец) и Георги Илиев (на Слатина).

Любопитно е и какво ще е положението с БСП. През 2019 г. соцпартията подкрепи Мая Манолова, която бе независим кандидат за кмет. Това издърпа и листата на БСП, която с над 18% успя да вкара 15 общински съветници – доста солидно присъствие.

Три години по-късно обаче състоянието на партията е тревожно. На последните парламентарни избори вотът й в трите столични райони падна до 7-8%.

Градската организация пък претърпя трус, след като лидерът й Калоян Паргов в началото на годината бе свален от поста с решение на Общопартийната контролна комисия. Паргов е сред вътрешните опоненти на председателя на БСП Корнелия Нинова.

След него столичен лидер стана Иван Таков. Той е считан за близък до Паргов. Таков обаче едва ли ще бъде кандидатът за кмет на лявата партия, коментира човек от близкия му кръг. Любопитно е дали пък от БСП няма да решат да се присъединят към евентуална обща номинация на ПП и ДБ.

Печелившият им коз от предните местни избори – Мая Манолова, вече е в коренно различна ситуация. Тя участва в двете кратки Народни събрания миналата година, след което изпадна от играта. Тази година Манолова създаде своя партия, с която обаче получи само 1% на парламентарния вот на 2 октомври.

По неофициална информация Манолова няма намерения да се впуска отново в битката за кмет на София. Тя по-скоро има идеи за ново ляво обединение, с което да участва на местните избори догодина.

Друг нов фактор в Столичния общински съвет (СОС) обаче се очаква да е прокремълската радикална партия „Възраждане“. На последните парламентарни избори тя получи около 10% в София. Формацията на Костадин Костадинов засега няма открояващо се лице, което евентуално да издигне за кмет. Ролята на „Възраждане“ в следващия СОС вероятно ще е да е опозиция на всички – поне такава е ситуацията към момента в Народното събрание. И тази стратегия засега носи дивиденти на Костадинов и компания.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 9
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
18
Коментара по темата
18.
До 17
29.10.2022 16:15:31
0
2
Какво да ти кажат хората...
Пробвай с някой студент,който се прибира за малко в Бургас.
17.
Туристен
29.10.2022 12:15:55
3
0
Мръднал е в положителна посока. Това казват хората, които ми идват на гости. Това твърдят и чужденците, които неколкократно посещават Бургас.
16.
Истината е
29.10.2022 08:26:12
1
11
Че е нужна смяна на караула, нужна е. Да не сме някое село с кметски наместник до живот. Оставете младите хора сами да управляват съдбата и града си! Дали ще е Жечо, Бурулянов или Дървото и Вълчо промяна на града е нужна. Не е мръднал 15 години освен на безмислици...
15.
До 14
29.10.2022 08:07:10
4
7
Тия с прокуратурата ги разправяй на Дедовия ми.Хората да не са тъпи че да не могат да си направят умозаключение,на чии интереси слугува.
Промяната в съдебната система не е опорка,Драги,а реален план България да се освободи от мафията.И рано или късно ще се случи.
14.
ПП са пътници
29.10.2022 01:26:59
8
15
Прокуратурата образува наказателно производство за покупката на газ през посредници от бившите управляващи.
Започна да им пари под краката заради аферите им и се стараят да блокират работата на Парламента!
Е, тези номера сме ги виждали и преди, в други парламенти.
Не откриват топлата вода.
Очевидно са знаели предварително какво ще им се случи. И са изработили стратегия с помощта на кухите опорки, познати ни от създателите им от Разградския медийно олигархичен кръг за “борба с корупцията” и за “върховенство на закона”, да предотвратят разкриването на истинските им лица на гешефтари, за които битката на “промяната” със “статуквото” е дим.
За да се спасят рушенето, а не съзиданието, ще е всекидневната задача на ПП и техните присъдружни партньори от “Демократична България”.
13.
До 12
29.10.2022 00:32:40
14
11
От всички спрягани за кмет Живко, ония с бялата риза, и куцо кьораво и сакото съм за сегашния кмет. Върши работа за града ни, видяли сме, че може, друго не ме интересува, още повече пък някакви дето от амбиция се задъхват и тепърва ще се учат. Не, мерси.
12.
*********
28.10.2022 23:30:06
10
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
Чичо Митко
28.10.2022 22:18:13
15
10
В София ще разкарат гробаро-депесарската мафия първи! В Бургас народняшко-селяндурското мнозинство ще изкара поне още един мандат.
10.
Айде
28.10.2022 22:07:56
0
15
Бурулянов знаеш ли колко му е зле. Прави 10 проекта за по не знам колко кв.м. дето си е подготвил докато е бил в общината кмет ще става. Ако не е обявил сам едва ли. Иначе в сравнение с мършата, която се споменава направо е диамант!
9.
Победа - Завода :)
28.10.2022 21:11:56
7
16
То имаше вариант. Говореше се, че главния архитект ще се кандидатира, ама познайте кой ще го остави. На такива позиции няма случайни неща. Жалко, града има нужда от такива хора...
8.
В тъпия Бургас
28.10.2022 19:35:41
9
22
Кога ще има кандидат за кмет, който да е архитект? Само такива хора разбират от стратегическо планиране и могат да отлепят от дъното тази измамна фасада на най-добър град. Който и да вземат в Сф пак ще дръпне много напред. Нашто село кога? Бс умря тотално...
7.
До номер 6 лисугера
28.10.2022 19:35:39
7
24
Лисицов,партия ,,гроб,,вече приключи,ето сега спечелиха изборите с малка разлика нали...е няма да управляват.Силата им до сега беше че масово купуваха гласове в цялата страна,затова и искат гласуване на хартия.
6.
Лисицов
28.10.2022 19:00:32
20
11
Ти от кога стана толкова компетентен анализатор?
Хайде намали темпото.
А до 1 - ГЕРБ ще печелят все повече от тук нататък!
5.
Да се
28.10.2022 18:55:52
4
13
Отварят нови места в затворите,време е партията да влиза.
4.
111
28.10.2022 18:54:11
7
30
ДА 100% в София кмета няма да е от герб.
3.
Кьосев
28.10.2022 18:14:10
13
16
до 1....със уникати като Бачийски ГЕРБ може и да по останат още!?)
2.
Fox
28.10.2022 17:36:08
7
24
Похвално,Лисицов.Винаги е приятно да се забележи наченки на обективност в местна медия.
1.
Да
28.10.2022 17:33:31
16
39
В повечето големи градове Герб си отиват
Включително в Бургас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори