×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо никога не трябва да изхвърляте водата, в която сте измили ориза


Защо никога не трябва да изхвърляте водата, в която сте измили ориза
Ключови думи: ориз, вода ориз
27 Октомври 2022, Четвъртък, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Измиването на ориза е лесно: трябва да го потопите във вода, да го изплакнете добре и да прецедите

Ако не миете ориза преди да го сготвите, трябва да започнете да го правите. Освен ако в рецептата не е посочено изрично да не се изплаква, както в италианските рецепти за ризото. Но все пак си струва да го изплакнете, за да сте сигурни, че сте се отървали от мръсотията, праха или други остатъци, които могат да останат по зърната. 

Измиването на ориза е лесно: трябва да го потопите във вода, да го изплакнете добре и да прецедите. Тези стъпки се повторят няколко пъти. Експертите твърдят, че трябва да го направите поне пет пъти или докато водата вече не изглежда мътна. А и допълнителните измивания премахват излишното нишесте, което може да доведе до лепкава текстура при готвене.

Ако не изхвърляте водата, която ви е останала след второто или третото промиване, тя ще ви донесе много ползи. Ето как да я използвате.

Оризова вода за коса

Учените твърдят, че японските жени от 18-22 век, които са известни с красивата си коса, достигаща почти до петите, са практикували "ю-су-ру" или изплакване на косата с оризова вода. Писателката Британи Ладин направила експеримент, при който изплаквала косата си с оризова вода известно време и била много доволна от резултата. 

Наред с всички витамини, минерали и други хранителни вещества в ориза, които проникват във водата, оризът съдържа инозитол, съединение, което помага за възстановяването на увредената коса отвътре навън. 

Писателката споделя рецептата:
ориз - 1 чаша
вода - 1 чаша

Изплакнете ориза и отцедете първата вода. Втората вода се налива при ориза и се бърка с лъжица за известно време, докато помътнее. Отцежда се и се оставя за около 12-24 часа на стайна температура, но не повече. След това е готова за употреба. А останалият ориз може да се приготви като гарнитура. 
Използвайте оризова вода след нанасяне на обичайния си шампоан и балсам. Разпределете равномерно върху косата и скалпа и оставете за две до пет минути, преди да изплакнете. 
Блогърът Кърли Кайлин предлага различна рецепта за оризова вода: тя вари ориза, вместо просто да го накисва. В този случай водата попива най-вече в зърната, така че ги претрива през сито след варене, за да направи кремообразна паста. Когато изстине, тя я смесва с балсам за коса и нанася върху кичурите си, оставяйки го да действа 30 минути или дори час, преди да изплакне. 

 
Оризова вода за кожата
Проучване от 2018 г. установи, че антиоксидантните свойства на оризовата вода могат да върнат часовника назад, когато става въпрос за фини бръчки. Всъщност, учените обясняват, че оризът има същата антиоксидантна сила като храните, богати на витамин С. Оризова вода съдържа и колаген, който също може да успокои и предотврати бръчките.
Проучване от 2002 г. също показа, че оризовата вода помага на участниците с екзема да възстановят увреждането на кожата, причинено от продукти, съдържащи вредни сулфати. Техните резултати показват 20 процента подобрение в лечебния процес.

Можете да опитате сами, като направите оризовата вода на Британи Ладин. След приготвяне се съхранява в хладилник за около седмица. 
Нанесете оризова вода върху кожата си с памучен тампон. Оставете кожата да абсорбира водата за около половин час, след което изплакнете. Въпреки това, преди да използвате, опитайте да тествате оризовата вода върху малък участък от кожата си, преди да я нанесете върху цялото си лице.

Оризова вода за почистване на огледала и съдове за храна

Корейският блогър JinJoo твърди, че оризовата вода е полезна не само за красота, но и за домакинска работа. Тя е естествен почистващ препарат за колоидни мицели и следователно основно работи като почистващ разтвор без агресивни химикали, но с добавени витамини и липиди. Просто запазете водата след второто или третото изплакване и използвайте.  

JinJoo препоръчва да налеете вода в бутилка със спрей и да избършете огледалата и прозорците с нея - няма да останат следи. Тя казва, че водата също върши чудесна работа за премахване на упорити миризми на храна от пластмасови контейнери. Просто я оставете да престои около половин час или повече и ще забележите, че всички неприятни миризми ще изчезнат. 

Оризова вода за растенията
Блогърът също предлага да се използва оризова вода за поливане на растения. Всички хранителни вещества, които са полезни за косата и кожата ни, са полезни и за растенията.   


Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg


В категории: Животът


Коментари
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори