×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спете по 7-8 часа в денонощието, за да сте здрави


21 Октомври 2022, Петък, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

По-краткият сън се свързва и с по-висок риск от смърт и хронични болести

Ако хората над 50 години спят само по около 5 часа сън на нощ, това намалява шансовете им за справяне с хронични здравословни проблеми, смятат учени. Според тях лошото здраве може да наруши съня, но лошият сън може да бъде и предупреждение или сам по себе си риск.

Съществуват доказателства, че сънят помага за възстановяването, почивката и подмладяването на тялото и ума - но защо "златното число на часовете за сън" може да има значение, остава неясно, съобщава Би Би Си.

Проучването на PLoS Medicine проследява здравословното състояние и съня на държавните служители в Обединеното кралство. На всички около 8000 участници е зададен въпросът: "Колко часа спите средно през делничната вечер?". Някои от тях са носили и часовник за проследяване на съня на китката. В продължение на две десетилетия те са били проверявани за хронични заболявания като диабет, рак и сърдечни заболявания: При тези, които са спали по 5 часа или по-малко на около 50-годишна възраст, рискът от множество заболявания е бил с 30% по-висок, отколкото при тези, които са спали по 7 часа. По-краткият сън на 50-годишна възраст се свързва и с по-висок риск от смърт по време на периода на проучването, свързан главно с повишения риск от хронични заболявания

Експертите обикновено препоръчват около 7 или 8 часа, казват изследователите от Университетския колеж в Лондон и Университета "Парис Сите".

Ясно е, че сънят помага на мозъка да обработва спомените и е полезен за настроението, концентрацията и метаболизма. Сънят е и възможност мозъкът да се изчисти от отпадъците.

Съвети за добър сън - уморявайте се през деня, като сте заети и активни, но намалете темпото преди лягане, избягвайте дрямките през деня.

Създайте си добър режим за сън през нощта и се уверете, че спалнята ви е спокойна и благоприятна за сън - плътни завеси или затъмняващи щори, комфортна стайна температура и легла, както и липса на големи разсейващи фактори, като например сърфиране със смартфона в леглото.

Намалете или премахнете кофеина и алкохола близо до времето за лягане.

Ако не можете да заспите, не го правете насила и не се разстройвайте - направете нещо релаксиращо за малко, например почетете книга.

Директорът на Центъра за сън в Съри, проф. д-р Дерк-Ян Дайк, заяви пред Би Би Си: "Големият въпрос е - защо някои хора спят по-малко? Каква е причината за това и можем ли да направим нещо по въпроса? Сънят е фактор, който до известна степен може да се модифицира от начина на живот."

Дългите периоди на лош сън могат сериозно да повлияят на благосъстоянието.

Личните лекари рядко предписват сънотворни, които могат да имат сериозни странични ефекти и да предизвикат зависимост. Но проблемите със съня често могат да бъдат разрешени и има налична подкрепа.


В категории: Здраве


1
Коментара
Флагман.БГ Бургас се прости с легендата Тома Томов Бургас се прости с легендата Тома Томов 02/06/2024, Неделя 12:49 0
Флагман.БГ Какво уби ISQ Какво уби ISQ 02/06/2024, Неделя 12:41 5
1
Коментара по темата
1.
АМИ...ИИ
22.10.2022 04:56:26
0
1
7-8 часа.......нема начин......
простатата ме алармира..........
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Противозмийската ваксина липсва от аптеките ни от поне 10 години Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори