×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не източвайте водата от пастата: 9 кулинарни тайни на италианските готвачи


23 Октомври 2022, Неделя, 21:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

И това не е само специалното качество на продуктите, произведени в тази страна

Италианската кухня се смята за една от най-вкусните в света. И това не е само специалното качество на продуктите, произведени в тази страна. Основната тайна се крие във вековните традиции на готвене и майсторството на местните готвачи. Те са готови да споделят с вас 10 кулинарни тайни, които ще направят ястията ви по-вкусни.

Използвайте пресни билки

Италианските готвачи почти никога не използват сушени подправки. Те предпочитат пресни зеленчуци, които не само имат по-ярък вкус и аромат, но и придават на ястието специална свежест. Поставете няколко саксии с ароматни билки на перваза на прозореца и ги използватйе всеки път, когато готвите. Най-добре у дома виреят босилек, мента, мащерка, магданоз, лимонена трева.

Един или два ключови вкуса

Италианските ястия обикновено са много прости. Това до голяма степен се дължи на факта, че местните готвачи са изоставили сложните комбинации от голям брой съставки. Акцентират върху един (максимум два) основни вкуса, а останалите продукти служат като фон. 

Най-качествените продукти

Крайният вкус на ястието до голяма степен зависи от качеството на оригиналните съставки. Освен това е важно да са оригинални. Не можете да замените зехтина със слънчоглед или рапица. Ястието няма да бъде вкусно, ако добавите към него зеленчуци, които са били дълго време в хладилника. Освен това, ако готвите италиански ястия, опитайте се да купувате точно онези продукти, които са произведени в Италия. Съсредоточете се върху качеството и другите ще бъдат възхитени от вашите ястия.

Минимум чесън

Италианските готвачи са сигурни, че чесънът със своя ярък аромат и богат пикантен вкус заглушава по-фините вкусове и аромати на другите продукти. Затова предпочитат да не го използват. И ако го използват, то е в съвсем малко количество, така че да е само лек акцент, но не и доминиращ. Италианските ястия са твърде деликатни за този продукт.

Тиган с подходящ размер

Ако сте сами и готвите само за себе си, тиганът трябва да е малък. А ако трябва да нахраните голямо семейство, изберете тиган с подходящ размер. Когато диаметърът на тигана съответства на количеството храна, тя е сготвена и обвита в сос равномерно. Ако продуктите са препълнили тигана, някои ще са препечени, а други - полусурови. А малко количество храна в голям тиган води до пресушаване.

Не преварявайте пастата

Пастата е един от отличителните белези на италианската гастрономическа култура. По въпросите на готвенето на това ястие на италианците може да се вярва напълно. Те настояват, че преварената паста е безвкусна. По-добре е да я извадите от водата в момента, в който е недоварена (около 90% готова). И тогава, когато смесите паста с лют сос, тя постепенно ще омекне и ще се напои по-добре. Между другото, това важи и за други продукти - ориз и някои зеленчуци (аспержи, броколи).

Олиото и подправките в началото

Много рецепти казват, че подправките, пресните билки и маслото трябва да се добавят в самия край на готвенето. Но италианските готвачи препоръчват да добавите тези съставки в самото начало. В процеса на готвене билките ще разкрият добре аромата си и ще го прехвърлят напълно на други продукти. И накрая се слагат билки по-скоро за украса, отколкото за вкус.

Не изхвърляйте водата от пастата

По време на варенето макароните изпускат известно количество нишестени вещества във водата. Тази течност е отлична основа за приготвяне на сосове, които са по-гъсти, копринени и гладки. Няма нужда от допълнително използване на брашно или нишесте. 

Зрели домати

Доматът е един от основните продукти на италианската кухня. За да приготвите вашите ястия, изберете най-добрите сортове домати - месести, сладки, сочни. В същото време те трябва да са възможно най-зрели (но не презрели). Опитайте се да използвате домашни, а не „пластмасови“ от супермаркета.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

 


В категории: Животът


1
Коментара
Полски съдия избяга в Беларус
Полски съдия избяга в Беларус 09/05/2024, Четвъртък 17:00 0
1
Коментара по темата
1.
XX
24.10.2022 00:28:09
0
2
Хм... А аз си мислех, че пластмасовите домати от супера са по- европейски.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Димитър Бербатов ще открие фотоизложба в Електрото в Бургас Димитър Бербатов ще открие фотоизложба в Електрото в Бургас Събитието ще се състои утре, 10 май от 13.30 часа в двора на гимназията Кметът на Дупница окачи руското знаме пред Общината, ДАНС му звънят незабавно да го сваля Кметът на Дупница окачи руското знаме пред Общината, ДАНС му звънят незабавно да го сваля Кандидат-депутат сам свалил флага и го хвърлил в кофата  Зелен активист, блъснат на магистрала „Струма“, води 9 дела срещу завършването й Зелен активист, блъснат на магистрала „Струма“, води 9 дела срещу завършването й Еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ са водили над 1100 дела срещу различни държавни, общински и частни проекти Компания от ОАЕ иска да купи Виваком и Нова ТВ Компания от ОАЕ иска да купи Виваком и Нова ТВ Юнайтед груп може да поискат около 8 млрд.евро за активите си  Ваня Григорова и Мая Манолова с червен спрей през ПСА: Тук пак ще има паметник Ваня Григорова и Мая Манолова с червен спрей през ПСА: Тук пак ще има паметник Заради загражденията не усхяха да се доближат до паметника Зрители на бунт срещу шеф Ангелов Зрители на бунт срещу шеф Ангелов Фенове на предаването са гневни  Никол разкри за задкулисни игри в Кухнята на ада Никол разкри за задкулисни игри в Кухнята на ада Тя споделя, че от няколко седмици Станислав е най-добрият сред мъжете и вижда него като потенциален победител Вълни до 2,5 метра връхлитат Бургаско утре Вълни до 2,5 метра връхлитат Бургаско утре В шест области е обявен жълт код за силен вятър бТВ трябва да изгони ергенът Алек, заяви риалити звезда бТВ трябва да изгони ергенът Алек, заяви риалити звезда Алек наруши правилата на формата, смята Верислав Туджаров Може ли да го познаете. Той бе най-известният майстор, а днес е пътешественик Може ли да го познаете. Той бе най-известният майстор, а днес е пътешественик Оказа се, че Влади Караджов си живее живота – това личи по снимките, които споделя в социалните мрежи
Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Путин на парада в Москва: Русия няма да позволи на никого да я заплашва Путин на парада в Москва: Русия няма да позволи на никого да я заплашва Западът изкривява истината за Втората световна война, защото пречи на колониалната му политика, обяви президентът
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори