×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Застраховател към ОББ се гаври с мъртвец, оставя на улицата наследниците му


Застраховател към ОББ се гаври с мъртвец, оставя на улицата наследниците му
Една от последните снимки на Бехчет Мухтар с дъщеря си Инджисер
18 Август 2011, Четвъртък, 16:13 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА

Дъщерята и синът на покойния Мухтар бягат от България, продават на публична продан имотите им тук

Застрахователната компания ”ОББ – АЛИКО”  отказва категорично да изплати обезщетение на наследниците на своя клиент Бехчет Мухтар по застраховка „Живот”, който вече не е сред живите. Жена му Аксиния и двете му големи деца Рамадан и Инджисер са доведени до просешка тояга заради потребителския кредит и овърдрафт на покойния Мухтар. 24-годишното момиче заедно с по-малкия си брат напускат страната ни преди месец заради немотията тук и обявените на публична продан бащини имоти.  Отлитат за Лондон и може би завинаги ще останат там, където законът и правото на потребителя са на негова страна. Тук в родината си няма как да изплащат кредита на баща си.

Дължимите суми по заема на Мухтар през последните три години след смъртта му скачат двойно и в момента гонят 50 000 лева. Само разходите за частен съдебен изпълнител, който се е заел с продажба на имотите на Мухтар и таксите по делото са 7000 лева.

Драмата на семейство Мухтар

Ранния следобед на 26 май 2008 година четиридесет и шест годишният бургазлия Бехчет Мухтар, който е в разцвета на своя живот, има всичко за да се чувства щастлив. Двете му деца Рамадан и Инджисер са студенти в БСУ. Синът му учи право, а дъщеря му журналистика.  Мухтар работи като оператор в бургаската рафинерия „Лукойл“, вади добри пари и може да изплаща без проблеми образованието на децата си. Осигурил е и дом на семейството си. Теглил е потребителски заем от „ОББ“ за бала на сина си през 2005 година, има овърдрафт върху заплатата си, както и кредитна карта. В този топъл майски ден, операторът се е прибрал от нощна смяна, поспал е за няколко часа и се приготвя отново за работа. Уви. Изведнъж гърдите го стягат и Мухтар се сгромолясва на пода в собствения си дом. Получава масиран инфаркт и умира за секунди.

Рамадан и Инджисер остават сираци. В същия ден дъщеря му е на изпит в БСУ. Научава скръбната вест от майка си Аксиния по телефона.


 
Майката Аксиния и дъщерята Инджисер във времената, когато са били щастливи. Днес двете жени изживяват истински ад, делят ги хиляди километри.

Дни след нелепата смърт на младия Бехчет Мухтар семейството е изправено пред нищета и ада на банковата и застрахователната бюрокрация. От  някогашната ”ОББ – Ей Ай Джи Лайф”, преименувана днес като ”ОББ – АЛИКО”  отказват да изплатят обезщетението по задължителната застраховка „Живот” която се изисква при подписването на всеки договор за заем. Мотивът на компанията е, че  Бехчет Мухтар е скрил от тях, че има сърдечно заболяване. Но нито банката, нито застрахователната компания, която е нейна дъщерна фирма не са поискали при подписването на кредитите от  Мухтар да попълни задължителния за всяка застраховка „Живот“ въпросник, където клиента изписва подробно както състоянието на доходите си, така и заболяванията си, твърдят днес наследниците. В този тип „Предложение за договор“ се прилагат и епикризи свързани със здравословното състояние на клиента.

При какви условия Мухтар е взел кредита и как сключена застраховка „Живот“? 

Операторът в „Лукойл“ получава потребителски кредит в размер на 19 000 лева през 2005 година от банка ”ОББ” при условие, че се съгласява със стандартните договорни условия ( Раздел.VI, чл.22, ал.1 ) на финансовата институция. Той трябва да сключи за своя сметка и в полза на банката застраховка „Живот“ при застрахователя ”ОББ – Ей Ай Джи Лайф”.

През 2005 година обаче Мухтар не се замисля, трябват му пари за бала на сина му и се съгласява с поставеното от банка”ОББ” условие и става  ”Застрахован кредитополучател”. Застрахователят е  ”ОББ – Ей Ай Джи Лайф”.

Собственик на застрахователната полица е банка ”ОББ”. Финансовата институция обаче не предоставя на Мухтар  копие от неразделния атрибут на застрахователния договор „Предложение за договор“ , с който се изчислява и размера на риска.

Застрахователят  ”ОББ – АЛИКО” отказва да изплати обезщетение. Компанията се позовава на чл.189 от  КЗ на правото си на отказ съгласно хипотезата за съзнателно обявено неточно или премълчано обстоятелство, като твърди за несъответствие между ”предложението за договор” и предоставената му от здравните служби медицинска документация.

От своя страна банка „ОББ“ отказва да предостави на наследниците  въпросното „Предложението за договор”, което би доказало или оспорило правото  на застрахователя ”ОББ – АЛИКО” за отказ. Така принуждава наследниците да погасяват задълженията на починалия Бехчет Мухтар.

В началото те започват всеки месец да покриват таксите по заемите. Внасят около 8000 лева. В един момент изнемогват и спират.

Така задълженията от 26 хиляди лева някога, с изплатени  около 10000, днес гонят 50 000 лева.

Още преди година и половина от Съюза на застрахованите в България се обръщат официално към застрахователната компания. От ОББ-Алико   веднага изпращат на свой ред становището си. Документът е подписан от Васил Костурков, експерт „Ликвидация на щети в дружеството”. /виж долу/. От него става ясно, че от застрахователната компания са проверили здравословното състояние на Мухтар преди дата на подписването на кредита и полицата. Те разбират, че мъжът е имал здравословни проблеми със сърдечната дейност. Според съпругата това не е така, може да се оспорва. Днес Аксиния е твърдо решена в името и бъдещето на децата се да се изправи в съда срещу ”ОББ – АЛИКО”. Открила е и други бургазлии със сходна на нейната съдба, които също чакат пари от обезщетения по застраховки „Живот”, тъй като и техни близки са починали. Зад задълженията към всички тези нещастни хора стои ”ОББ – АЛИКО”.

Бесове.бг публикува становището на застрахователя по казуса Мухтар и оставя на читателя да прецени каква е ползата от подобен тип застраховка и има ли наистина смисъл да чакаме пари при настъпване на фатално събитие с нас или наши близки.

Становището на ”ОББ – АЛИКО”  по случая Мухтар

Във връзка с писмото Ви относно претенцията за изплащане на застрахователно обезщетение, свързано със смъртта на г-н Бехчет Нииязи Мухтар, позволете ни да Ви информираме за резултата от така проведената вътрешна проверка:

При настъпване на застрахователното събитие (26-05-2009), г-н Бехчет Нииязи Мухтар е имал застрахователни покрития по Групови кредитни застраховки „Живот” и „Злополука”, предлагани заедно с кредитните продукти на ТБ „ОББ” АД.

Заведени са претенции по групови полици „Живот” 2003 и 2005.

Г-н Мухтар е застрахован и по полица 2004 – „Злополука”

Застрахователните продукти, от които г-н Мухтар се е ползвал са групови кредитни застраховки. Тези групови кредитни застраховки са свързани с ползвани от застрахования финансови продукти, предлагани от страна на банката. Страни по тези застрахователни полици са ТБ „ОББ” АД (застраховащ) и ОББ – Алико (Застраховател).

Застраховката е върху кредитополучателите-ползватели на финансовите продукти на банката. Ползвател на застрахователната обезщетение в зависимост от полицата - Полици 2003 и 2005 – ТБ „ОББ” АД, със застрахована сума равна на остатъчната стойност на ползвания потребителски кредит и Полица 2004 – ТБ „ОББ” АД за сумата ползвана от ключодържателя и наследниците на застрахования за остатъка до 5 000 лева.

Поради естеството и вида на тези застраховки, дефинирани в Кодекса за застраховане в чл. 199а, е необходимо само писмено съгласие на застрахования с условията на застрахователното покритие което в случая г-н Мухтар е подписал . В така подписаните условия ясно са описани изключенията от застрахователното покритие. Предшестващото заболяване е стандартно изключение.

На  16-07-2009 при Застрахователя са получени първите документи по претенцията – пратени от страна на ЦУ на ОББ АД и съдържащи медицински и банкови документи.

На 23-07-2009 е изпратено писмо с искане за предоставяне на допълнителни документи. Адресирано до съпругата на застрахования г-жа Айше Мухтар.

На 31-08-2009 след проведен телефонен разговор с дъщерята на застрахования – Инджисер Мухтар, както и последвало обаждане от страна на г-жа В. Драгоманска от клона на банката в Бургас, на която същият ден с електронна поща от 14:17 е изпратен електронен вариант на писмото от 23-07-2009.

На 07-09-2009 при нас от БП е върнато препоръчаното писмо, изпратено на 23-07-2009, като причината за връщането е – „пратката не е потърсена от получателя”. След проведен разговор с клона на банката писмото е изпратено на нов посочен адрес.

На 07-09-2009 поради непредставени документи сме преценили и сме поискали такива от МБАЛ Бургас с официално писмо от същия ден.

След приключилото събиране на допълнителни документи – признати като официални медицински документи, даващи яснота върху здравословното състояние на г-н Мухтар (изследвания, епикризи от хостпитализации, личен амбулаторен картон) претенцията е разгледана от застрахователно-медицинска комисия и е изготвен мотивиран отказ за изплащане на обезщетение, изпратен на ТБ „ОББ” АД на 25-09-2009 година.

От отказа става видно, че при застрахованият г-н Мухтар са на лице диагностицирани и регистрирани болести на сърдечносъдовата система с давност поне от 2005 година, предхождащи датата на застраховането и намиращи се в пряка връзка с реализираното застрахователно събитие – смърт.

На база така описаното по-горе и на основание общите и специални условия по полица 2003 сме отказали изплащане на обезщетение, за което сме информирали по надлежния начин притежателя на полицата ТБ „ОББ” АД.

При необходимост и желание от Ваша страна, след предоставяне на документ, удостоверяващ, че сте упълномощен от наследниците на г-н Мухтар, сме готови да Ви предоставим допълнителна документация, подкрепяща нашите твърдения. Последното се налага от факта, че се касае за лични данни попадащи под защита по смисъла на Закона за закрила на личните данни.

С уважение

Васил Костурков

Експерт Ликвидация на щети

ОББ-Алико

 

 


 


 

 


 


В категории: Лична драма


Автор
18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
Aaa
14.03.2014 10:29:35
3
1
Здравейте прости злобни Българи, работещи на смешни места.

Понеже знам каква е историята, да ви кажа:

Човекът е бил болен и си е сключил застраховката именно заради това. Там си пише, че не се покриват предходни заболявания - иначе няма да е застраховка, а благотворителност. Очаквано, той е починал и естествено тия от ОББ не са му платили. Измамникът е починалия господин всъщност - но на вас това не ви пука. Ако всички болни хора отидат да си направят една застраховка нали знаете какво ще стане. Ще почнат и циганите да го правят.
17.
Marko
29.10.2013 22:57:48
0
2
Zatova bravo na tozi 4ovek kade zastrela tazi upravitela na banka predi nqkolko meseca, samo tova zaslujavat tiq bokluci!!!
16.
Анатоли
10.10.2011 12:13:11
3
9
Лично познавам сем. Мухтарови и знам за какви свестни хора става вапрос. Докога гражданското общество ще търпи подобен произвол от страна на банките,до кога ще седим като стадо овце да чакаме да доиде и нашия ред на дирника. Мръсниците съсипаха това семейство и бог знае колко още. Съд и каторга за престъпниците.
15.
Asq
03.09.2011 23:48:46
0
8
Какъв е смисъла на всички застраховки по кредитни продукти-да забогатяват застрахователите!Аз лично знам за много случаи,когато застрахователите по банките отказват да покрият щети ,но нито един случай когато се поема щета и плаща обещет...ение особено от банка ОББ и техния застраховател ОББ-Алико!Това са застраховки ,на които разчитат хората напразно.Всяка молба за изплащане на застрахователното обезпечение при застрахователно събитие получава отказ...намират си причини,на които разчитат от самото начало.Има много интересни факти,като например,че едно и също лице при определени застрахователи получава обещетение за застраховка живот,а при банковите застрахователи не...Това е практика при тях от години,но къде е държавната власт и правителството,които трябва да го видят това и да взвмат мерки?Би трябвало да е достатъчно да се представи само смъртен акт и полица по застраховката за да се изплати обещетението,но не!Тея гадове въртят опечалените,карат ги да събират всевъзможни документи и накрая се хващат все за нещо и отказват плащане!!!Забогатяват на гърба на хорското нещастие-мародери!!!
14.
Миро Николов
21.08.2011 23:48:02
0
7
ТЕЗИ И ДРУГИ ВЪПРОСИ ГИ ЗАДАВАЙТЕ НА СЛЕДВАЩИЯ ПРОТЕСТ . ТУК САМО СИ ДРЪНКАMЕ . ПОЕМЕТЕ ОТГОВОРНОСТ И ИЗЛЕЗТЕ НА УЛИЦАТА .
13.
Борец за правда и свобода
21.08.2011 12:47:47
0
2
Тези мафиоти до сега правиха опити ,а вече почнаха масово така да действат и така ще е от сега нататък!Видяха,че са в "село без кучета" и могат да си го позволят безнаказано-нека правителството да вуведе закони!Да не се предлагат застраховки,които нямат никакви шансове за покриване щети и да се надяват напразно застрахованите потребители!Да вуведат някакви правила и закони и определени нормативи на банките-изедници!подканвам всички български граждани на общонароден протест!!!Къде ни е достойнството,братя?Колко още ще ги търпим???
12.
Вапери Якимов
21.08.2011 12:39:17
0
2
В София защо има затвор? 30.06.2011 - застрахователите от "Generali", а сега и застрахователи по "Българските банки" ... До кога ще ги търпим? Българите на Аспарух, Крум, Симеон, царете на България ли сме?
11.
Онеправдан
21.08.2011 09:30:33
0
4
Това,ако не е измама и тези,ако не са мошеници-какви са тогава?Типично византииски ноимера,които нашите управници позволяват да си въртят в нашата държава на булгарските граждани!Братя по съдба,да заставим правителството да вкара закони,с които трябва да ни защити!Не ни стигат мизерията и нищетата,на които сме обречени,не ни стигат непосилните лихви и огромни такси месечни,че плащаме и застрахователните такси и то напразно...още при самото сключване застраховката е един фалш!!!Целта на застрахователя е събиране на пари,а не за поемане на щети.Аз лично знам за много случаи,когато ОББ и ОББ-Алико отказват обещетения по възникнало застрахователно събитие и нито един случай когато поемат такова!!!Странното е,че контролните органи нещо невивдат или не им отърва да видят неща,които ние обикновените граждани прозираме от край жреме!!!Защо ли?Чии интереси бранят...
10.
dsaassaf
20.08.2011 21:50:25
4
3
Нека да пожелаем тежка и мъчителна смърт за уродите от ОББ ! Нека да намерят децата си обесени или нарязани на парчета НЕКА
9.
,,,,,,,
20.08.2011 18:30:08
1
4
не са само застрахователите....и банката е скапана...
8.
куку
20.08.2011 17:58:38
1
3
мошеници измамници,това е нашето застраховане.
7.
Zastrahovateli-mafioti
20.08.2011 13:11:11
1
4
Крайно време е да се опълчим!!!!!Събуди се България!!!Държавата ни е само за събиране на данъци!!!Вместо да ни подкрепи и защити,тя ни оставя да се гърчим безсилни в нищета и мизерия!!!Стига!!!Мошеници взимат гащите на голия,а правителството нехайства и ги подпомага!!!До кога??????
6.
Bankomrazka
20.08.2011 13:10:13
0
5
Човешки съдби в България!!!Аз питам-къде е тази държава?Къде са законите?Къде е правителството за да накара измамниците да не постъпват така с гражданите на държавата,на която уж служат...????????????
5.
Trendafil Velev
19.08.2011 20:24:16
2
5
Това си е класическа измама,че нали това е смисъла на застраховка живот,имал сърдечни проблеми-че кой няма???измамници чудят се какви глупости да пишат само и само да не изплатят застрахователната сума и да продължават наследниците да плащат...
4.
Магдалена Дамянова
19.08.2011 20:23:10
3
4
защо е съставена изобщо застраховката и са отчислени по нея пари , ако няма да се изплаща обещ. - не е ли трябвало застрахователя да е направил необх. преди да се сключи застр.- щом вече я има , се разчита на съществуването й. или щом тръгнеш да вземаш кредит следва да вземат пари и банки, и застахов, и още кой там.....гледах предаване , направена е проста сметка - колко пари са събрали застрх. за година , колко са изплатили .... с това неплащане застрах. у нас си докарват такива невероятни печлби, че наркобосовете пред тях са бледи сенки - щото няма риск и проблеми - всичко си е законно
3.
Читател
19.08.2011 16:14:54
0
5
Да за всичко това са виновни избраните от нас управляващи ! Защото именно те позволяват на застрахователите да постъпват така !
Когато този човек е изтеглил KT му е удържана такса застраховка която зависи от размера на KT. Това е държавата на измамниците !!!!!!!!!!!
2.
мария
19.08.2011 13:23:42
1
7
Аз също съм потърпоевша от тази компания. С бащами не съм подържала никаква връзка никога. В един момент преди година той починал и ме тъърсят от въпросната банка, че съм имала кредит. Отказаха ми каквито и да било обяснения. Ходих по адвокати и т.н обяснявах,.ч е не го познавам, но....резултат никакъв. Попаднах на добър адвокат, който ме посъветва да продам наследството си и го направих - продадох на някакъв мой чичо наследството си той не се усети и чисто законово получи там някаквите ми земи, етаж от къща и големия заем. Но аз можех да си го позволя, зашото не познавам роднините на баща ми, те не са ми никакви и не ми пикаше. забравих и възпитание и всичко....но тези хора нямат избор, те няма на кой да го породадат
1.
MVR EOOD
18.08.2011 23:29:55
2
9
В България, всеки който живее по-добре от другите е потенциален престъпник.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори