×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко още ще управлява Румен Радев


10 Октомври 2022, Понеделник, 09:40 ч.
Автор: Флагман

Близо два месеца сега ще има развъртане на мандатите по конституционните правила, следват още два месеца за насрочване и провеждане на поредни предсрочни избори, а накрая още два месеца за нова парламентарна рулетка

Очертава се президентът Румен Радев да управлява поне още 6 месеца, прогнозираха пред Труд политически наблюдатели, коментирайки почти нулевата възможност да се състави кабинет в рамките на новия парламент. Те са единодушни, че причина е инатът на ПП, ДБ и БСП, както и реваншизмът им. Близо два месеца сега ще има развъртане на мандатите по конституционните правила, следват още два месеца за насрочване и провеждане на поредни предсрочни избори, а накрая още два месеца за нова парламентарна рулетка с политическите мандати, изчислиха времето конституционалисти. С думите си политиците доказаха, че са готови да дадат още половин година на Радев да управлява със служебен кабинет.

ГЕРБ трябва да организират процес на договаряне с ДПС и “Възраждане”, с които свалиха правителството на “Промяната”, категоричен беше съпредседателят на ПП Асен Василев. Той разгледа и хипотезата за втори мандат, който по конституция трябва да бъде връчен на тяхната формация и призна, че се съмнява в успеха “с ДБ и БСП нямаме достатъчно депутати”. Василев се обяви твърдо и срещу експертно правителство, като нарече технологията “мантия за скриване на нелицеприятна коалиция”.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов отново постави условие пред ГЕРБ за правосъдната реформа, независимо от многократните уверения, че ГЕРБ ще се съобразят с техните виждания в името на това да има редовно правителство.

Иван Ченчев от БСП повтори опорките на председателката Корнелия Нинова след изборите, а именно, че социалистите не искат “БСП да бъде уботребена и да бъде патерица на някого”. Червените обявиха, че с експертно правителство се размива отговорността, а на постовете се слагат “сламени хора”. Нито Борисов, нито депутати от ГЕРб обаче до момента са говорили за експертен кабинет.

“Риба се лови в мътна вода, не е случайна тази поговорка. Всеки ден виждаме вече какво се случва по улиците и това не е по вина на служебното правителство, просто винаги се случва така, когато не е ясно кой управлява, защото служебното правителсво е извънредно правителство. То не е правителство с по-дълга перспектива”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

“Трябва да имаме проевропейско и антикризисно управление. Ако не сме в състояние на това, означава да продължим да затъваме в кризата. Имаме самочувствие след година и половина мачкане, че хората са ни дали най-голямо доверие. Ние сме длъжни да опитаме. Заради това сме готови да подадем ръка на тези, които са ни хулили и стигматизирали”, каза още Биков. И предупреди, че нов предсрочен вот би изиграл ролята на капката, която да прелее чашата и да разпадне българската политическа система.

Нагласите на депутатите от парламентарно-представените партии са за поредни предсрочни избори и очакванията са за още по-голяма липса на диалог в 48-ото Народно събрание. На практика след първия пленарен звънец партиите ще използват трибуната на парламента за начало на предизборната си кампания и това ще блокира провеждането на каквито и да е преговори за съставяне на кабинет, категорични за народни представители с опит.

Наталия Киселова, доцент по конституционно право: Добре е да помислят какво означава още време да няма парламент

Ако насложим времената ще се окаже, че е възможно президентът още шест месеца да управлява чрез служебни правителства. Два месеца могат да въртят рулетката с мандатите, два месеца до нови предсрочни парламентарни избори, още два месеца да се направи опит за съставяне на правителство...

Добре е да се помисли какво означава да няма парламент още месеци наред.

По конституция срокове има след като бъде връчен мандат. Няма срокове за консултации, няма срокове преди първия проучвателен мандат, както и между първия и втория. Президентът показа през лятото, че може да доведе до два месеца процеса с връчване на мандатите и консултациите.

Според мен държавният глава би трябвало да проведе по-спокойни и по-бавни преговори, за да имат време политическите сили да осмислят дали искат нови избори.

Струва ми се обаче, че нито една партия няма желание да работи с другите.

Юрий Асланов: На негласуващия ще му кипне и ще стане беля

От това, което чуваме от основните играчи, а под основни политически играчи разбираме ГЕРБ и ПП, се създава подозрение за лицемерие. Като че ли и двете партии знаят, че правителство няма да се получи, но битката е за някакви интерпретации за това кой ще бъде по-виновен за това, че няма да се състави редовен кабинет.

При всяко едно положение коалиция между двете формации, което е единственият начин да се направи нещо по-стабилно, да не го наричаме принципно, защото няма да е такова, е между двете партии да се получи компромис. Не си представям как може да се направи коалиция, независимо от коя страна - от ГЕРБ или от ПП, с някого, който си дава вид, че всеки момент може да ти скочи отзад и да ти прегризе гърлото, образно казано.

Струва ми се, че начинът, по който се изговарят нещата все пак Борисов говори онова, което искат да чуят хората - диалог, компромис, консенсус, национално съгласие. Докато от другата страна се поставят старите опорни точки - “гневни сме, ще ги вкараме в затвора”.

Тъй като първият мандат се пада на Борисов, той вече каза, че е готов да направи този компромис, да се дръпне назад в името на мира. Лидерите на ПП си мислят, че са вкарали ГЕРБ в капан, но този капан им предстои на тях. Защото Борисов ще си го изиграе по “бойковски” - широко скроен, диалогичен и негативите няма да останат за него.

Но след това идва техния ред, ПП не могат да направят нищо, не могат да сглобят мнозинство и да се надяваме, че с третия мандат може да се свърши някаква работа. Има един поливалентен играч като Стефан Янев - нито ляво, нито дясно, нито русофилско, нито русофобско, като че ли формация, правена именно заради това - другите като се скарат, да се натамани.

Не мога да дам прогноза ще има или не редовно правителство, но ако партиите продължават по същия начин и се стигне до нови, предсрочни избори, се страхувам, че тези упражнения на гърба на избирателя ще му дойдат вповече, защото политиците забравиха за него. Търпението на политиците може и да не се е изчерпило, но търпението на хората ще се изчерпи. И тогава или партията “Не подкрепям никого” ще стане парламентарна политическа сила, или на негласуващия ще му кипне и ще вземе нещата в свои ръце и ще стане беля.


В категории: Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 5
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
4
Коментара по темата
4.
Е как колко?
10.10.2022 11:30:56
0
2
Естествено, че колкото бай Тошо, а може и повече!
3.
Chengdu J30
10.10.2022 11:29:03
0
2
кат му свърши керосина ше слезе
2.
Да, ама кой народ?
10.10.2022 10:18:01
2
9
Смотан, скъсан съветски дачник. Сега, когато се появи политическа воля да изпратим техника, то пък една техника, започна да бие тъпана, че влизаме във войната, че българското крайбрежие е цел за предупредителен ядрен удар. Негов съветник, вмирисано ченге, дрънка, че няма да прати синовете си на фронта. Чакай, бе, бакалъм... проверка на резерва и плановете не означава мобилизация. Ние не сме воюваща страна. Демек, с внушения и манипулации всяват паника и преднамерено изкривяват обществените нагласи, за да има тежест контрапозизията им. Тук имаме контраразузнаване и прокуратура! Задника на Тъпото окончателно изгря след едноличната му решение да провали декларацията за съгласие с приемането на Украйна в НАТО. Защо само той си знае, но Решетников е уцелил 10 с този фъфлещ пролетарий.
1.
Народът на Бг.
10.10.2022 09:55:53
12
5
Президентството и Президента Румен Радев
са Единствената работеща институция,
която мисли за Народа !
Всички останали работят за лична изгода!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавният зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия 
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори