×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Болници-табели плетат политически интриги срещу бъдещата „Сърце и мозък“ в Стара Загора


28 Септември 2022, Сряда, 15:35 ч.
Автор: Международен Пресцентър на Търговска Лига

Лекарите в България не са крепостни работници във феодални имения, коментират от болница "Сърце и мозък"

На нова атака са подложени кметът на Стара Загора Живко Тодоров и Общинския съвет в града. Този път критиките идват от д-р Генка Пейчева от РК на Българския лекарски съюз в града, а причината -  защо двете институции разглеждат инвестиционното намерение на Търговска Лига – за изграждане на болница „Сърце и мозък“, без да поискат нейното становище.

В свои публикации в Clinica.bg д-р Пейчева, чиито дъщеря и зет работят в МБАЛ „Тракия“, казва, че даването на становище от РК на БЛС е предвидено в Закона за лечебните заведения (за лицензиране от МЗ), но в случая ОбС в Стара Загора продава терени, а не лицензира бъдещи болници. От статиите става ясно още, че сайтът и д-р Пейчева притежават копие от документи на Търговска Лига, придобити по незаконосъобразен начин, което разпространяват и коментират публично пред неограничен кръг читатели. Законът е ясен, съдът е сезиран.

Отличните лечебни и клинични резултати на „Сърце и Мозък“ са безспорни, но това не пречи на д-р Пейчева да прави доста неверни и смущаващи твърдения.

„Без да правя конкретни изчисления, мога да кажа, че в този вид, в който се предлага инвестиционната програма, тя не е необходима за Стара Загора и региона… Едни такива намерения, като – ние ще извиваме ръце, ще даваме големи инвестиционни програми, на мен ми се виждат неправилни и некоректни“, пише тя и добавя:

„Ние от няколко години сме в ситуация, в която се чудим как да преустроим и закрием болници, а сега изведнъж в един университетски град с три големи многопрофилни болници искаме да направим четвърта… Ако тази болница стане факт, ще настъпи една още по-голяма конкуренция, донякъде ще се появи нова възможност за пациентите, които могат да си позволят доплащане, ще започне едно търсене на доктори и сестри, ще започне едно разбиване на лечебни заведения, които вече работят, ще бъде един хаос.

От написаното може да се направи извод, че д-р Пейчева е против конкуренцията и за закриването на избрани само от нея болници. И не е ясно дали защитава семейния интерес или обществения - на пациентите в България, които искат модерно и високоефикасно здравеопазване, да се намали рекордно високата смъртност, лекарите да получават достойно възнаграждение и стимули постоянно да се квалифицират и остават в България, да се създадат условия за конкуренция по качество на лечебните резултати и да се обогати изборът на пациентите.

В своя статия от 27 септември главният редактор на сайта Мария Чипилева се позовава на морално остаряла информация от преди повече от 10 години, която коментира избирателно. В действителност, специализираните високотехнологични кардиологични болници на Българския Кардиологичен Институт първи приложиха на практика т.нар. „златен час“ – златният стандарт за лечение на остър инфаркт на миокарда, и спасиха стотици хиляди хора през последните 15 години. Затова България продължава да отчита и се хвали с „понижение на смъртността при лечението на инфаркти в дългосрочен план“ и с извънредно бързия достъп до здравни грижи, значително над средното ниво в Европейския съюз.

В атаката срещу кмета и ОбС на Стара Загора се присъединява и Кирил Добрев от МБАЛ МК „Берое“, явно също изплашен от идващата конкуренция по качество. На министерска екскурзия в Австрия научил, че имало мораториум за разкриване на нови болници. Това обаче не е съвсем така. Когато България, някой ден, стигне нивото на болничната и общата медицинска помощ на Австрия, може да обсъжда мораториум върху „роене на болници и дейности“.

Вечно циментиране на позиции в здравеопазването чрез потискане на развитието и конкуренцията е невъзможно.

Лекарите и медицинския персонал в България не са крепостни работници във феодално имение нито в държавните, нито в общинските, нито в частните болници. Твърденията на Добрев за „хаотично движение на кадри, които са в недоимък“ завършва с лъжата, че „все още сме свидетели на това движение на медицински кадри и проблеми при стартирането на болница „Сърце и Мозък“ в Бургас“.

Истината е, че в „Сърце и Мозък“ - Бургас има опашки от записани пациенти и кадри за постъпване на работа. Добрев очевидно не иска да признае превъзходното ниво на медицината, практикувана в „Сърце и Мозък“, включително и потока на лекари от Европа и създадените отлични условия за лекари, медицински персонал и пациентите.

Професионалната общност в „Сърце и Мозък“ - Бургас е сплотена и мотивирана за усъвършенстване и развитие на медицинските наука и практика в служба на най-добрата грижа за пациентите. Резултатите са документирани и широко и обективно признати.

Подобни атаки не могат да изгонят сериозните инвеститори с обиди и недостойни квалификации. Търговска Лига има достатъчно знания, висока квалификация, ресурс и решителност да изправи пред съда всички клеветници и закононарушители и най-важното – да ускори реформата в здравеопазването, въпреки истеричните усилия на ретроградните сили на застоя и статуквото. Модерните и много привлекателни за пациентите и лекарите нови болници на „Сърце и Мозък“ идват много уверено, за да осигурят на нашето население по-висок стандарт на живот в по-сигурна и просперираща европейска България.


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
1
Коментара по темата
1.
ШУРОБАДЖАНАЩИНА ИГРАЕ ТУКА
28.09.2022 16:48:38
0
3
В СТАРА ЗАГОРА ИМА ТРИ ГОЛЕМИ БОЛНИЦИ АМА ЕДНАТА Е ДЪРЖАВНАТА ОБЛАСТНА БОЛНИЦА ОТ ТАТОВО ВРЕМЕ, КОЯТО ПРИЛИЧА НА МИЗЕРЕН ПРИЮТ ЗА БЕДНИ, А ДРУГИТЕ ДВЕ ГОЛЕМИ БОЛНИЦИ СА НА ЕДИН И СЪЩИ ЛАМТУРНИК ДЕЧО КОЛЕВ ДЕТО СИ РАЗИГРАВА КОНЯ СПОРЕД ИНТЕРЕСА И СМУЧЕ ЯКАТА ЗДРАВНАТА КАСА ЩОТО В БОЛНИЦИТЕ МУ СА САМО ОТДЕЛЕНИЯ ЗА КОИТО ТЯ ПЛАЩА НАЙ СКЪПО. ДРУГИ ОТДЕЛЕНИЯ НЕ МУ ТРЯБВАТ ЩОТО НЕ НОСЯТ ПАРИ. ЧОВЕЧЕТО НАСКУБА ОТ МАРИЦИТЕ И СЕГА СИ РАЗИГРАВА КОНЯ БАРАБАР С КМЕТА НА ГЕРБ ВЕЧЕ ДВА МАНДАТА. ПЛАЩА НА ВСИЧКИ И ПОЛУЧАВА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни  Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Вчера 39-годишният Димитър Любенов е бил пуснат изнанедващо под домашен арест
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори