×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Германия ограничава бизнеса си с Китай


10 Септември 2022, Събота, 18:21 ч.
Автор: Флагман

Мерките могат да включват намаляване или дори пълна отмяна на гаранциите за инвестиии и износ в Китай, както и прекратяване на рекламирането на търговските панаири и обучението на мениджъри там

Германското министерство на икономиката е подготвило серия от мерки, които да направят бизнеса с Китай по-малко привлекателен за местните компании, според два запознати източника. Инициативата има за цел за намали зависимостта на най-голямата европейска икономика от азиатския гигант, посочва Ройтерс.

Мерките могат да включват намаляване или дори пълна отмяна на гаранциите за инвестиии и износ в Китай, както и прекратяване на рекламирането на търговските панаири и обучението на мениджъри там, споделят източниците. Заемите от държавната инвестиционна банка Ка еф Ве (KfW) пък могат да бъдат пренасочени към проекти в други азиатски държави, като например Индонезия. Целта на промяната е диверсифициране на търговията и засилване на бизнес връзките със страни с по-демократично управление.

Министерството освен това планира да извърши пълен преглед и проверка не само на китайските инвестиции в Германия, но и на германските инвестиции в Китай, твърди единият от източниците.

В допълнение германското правителство планира за подаде оплакване пред Световната търговска организация (СТО) срещу Китай за нелоялни търговски практики. Според запознат източник това ще стане съвместно с другите страни от Г-7. "Трябва да покажем на Пекин, че сме готови да се борим за принципите", казва той.

Говорител на министерството на икономиката отказа коментар по така посочените мерки, но заяви, че ведомството подготвя конкретни стъпки "в подкрепа на диверсификацията на търговията и веригите на доставки и за засилване на устойчивостта".

Министерството вече е решило да не дава инвестиционни гаранции за проекти в региона на Синцзян, както и на компании с бизнес дела там поради опасения за нарушаването на човешките права или заради липса на достоверна информация за случващото се. През май ведомството отказа гаранции на "Фолксваген" (Volkswagen) за нови инвестиции в Китай именно заради случващото се в Синцзян.

Китайското външно министерство побърза да реагира на информацията и говорителка на ведомството посочи пред репортери вчера, че властите в Пекин се надяват германската икономическа полинтика по отношение на Китай да остане "прагматична и рационална".

Най-голямата европейска икономика трябва да вкара "положителна енергия" във взаимно полезното сътрудничество с Китай, а не "да вдигне голям камък, след което да го изпусне на крака си", заяви Мао Нин. По думите й мерки за отмяна на държавните гаранции за инвестиции и износ биха били "твърде абсурдни".

На въпрос за евентуалното оплакване в СТО срещу нелоялни търговски практики от страна на Китай Мао каза: "Китай винаги е следвал правилата на СТО. Ако бъде подадено оплакване, Китай ще защити своите права и интереси".

Ако плановете на Берлин се реализират, това би било сериозна промяна в политиката, наложена от бившия канцлер Ангела Меркел, която водеше големи бизнес делегации при многобройните си посещения в Китай и носи отговорност за бума на германско-китайските икономически отношения.

През 2016 г. Китай стана водещ търговски партньор на Германия, а през миналата година обемът на двустранната търговия достигна 245 милиарда евро и допринесе сериозно за ръста на експортно ориентираната германска икономика.

Германските автопроизводители са особено зависими от китайския пазар, като "Фолксваген" реализира около половината от печалбите си там. Германия разчита на Китай и за широко ползваните в автомобилостроенето редкоземни материали.

През последните години обаче германски политици и бизнесмени започнаха да говорят за диверсификация на търговията с Азия в отговор на втвърдяването на управлението в Китай, инициирано от президеинта Си Цзинпин. Самата Меркел заяви миналата година, малко преди да напусне канцлерския пост, че се е оказала наивна по отношение на сътрудничеството в Китай в определени сфери.

В коалиционното споразумение на правителството, оглавявано от Олаф Шолц, се прокарва по-твърда линия по отношение на Китай и се заявяват намерения за намаляване на стратегическите зависимости от този "системен съперник". Освен това за пръв път се споменават твърде чувствителни за Пекин теми като Тайван и Хонконг. Показателно е и, че първото посещение на Шолц в Азия беше в Япония, за разлика от Меркел, която залагаше на Китай.

Берлин освен това разработва нова стратегия за национална сигурност, в която Китай ще бъде споменат, а конкретна стратегия за отношенията с азиатския гигант ще бъде готова догодина, посочват запознатите източници.

Партията на Зелените, която отговаря за икономическото и външното министерства, изразява особена загриженост за нарушенията н човешките права и рисковете от обвързване с една все по-авторитарна държава. Освен Китай тя има предвид конкретно и Русия.

"Не можем да си позволим да следваме мотото "бизнесът преди всичко", без да вземаме предвид дългосрочните рискове и зависимости", заяви миналата седмица външният министър Аналена Бербок на годишната среща на посланиците. 

Социалдемократите на Шолц обаче са по-сдържани по отношение на Китай. Канцлерът предупреди за негативни последици от евентуалната "раздяла" с Пекин и изрази увереност, че компаниите вече са започнали процеса на диверсификация.

Бизнесът и неговите асоциации и организации също са загрижени за втвърдяването на китайската политика. Те обаче настояват за помощ от държавата при диверсифицирането на търговията, а не за конфронтационни стъпки в отношенията с един толкова важен пазар.

"Не можем да изолираме Китай", казва Хилдегард Мюлер, председател на германската автомобилна асоциация Фау Де А (VDA), цитирана от онлайн изданието "Тейбъл медия". "Това би било наивно и фатално, както политически, така и икономически".


В категории: Бизнес


3
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
3
Коментара по темата
3.
бай Оня
10.09.2022 19:05:19
5
14
Ами защото Германия е окупирана страна, колония на САЩ и са длъжни да изпълняват заповедите на господарите си.
2.
ХХ
10.09.2022 19:02:50
4
10
Щот Китай ги изяде с парцалите... и дотам с мантрите за пазарни и отворени отношения.
1.
Мдаммм
10.09.2022 18:51:00
2
5
Фалита си е таковал мамето ХАХАХАХАХ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори