×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Властите ще проверяват „на терен“ има ли човешка вина за наводнените райони – канят медиите и населението


Властите ще проверяват „на терен“ има ли човешка вина за наводнените райони – канят медиите и населението
В проверките утре и в петък ще се включи и полицията и прокуратурата, обяви вътрешният министър
07 Септември 2022, Сряда, 14:44 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Правителството обяви мерки в помощ на бедстващите 

Министерският съвет обяви мерки в помощ на бедстващите райони след наводненията в Пловдивско тези дни. В правителствената сграда се явиха представители на местната власт - областният управител на Пловдив, както и кметовете на общините Карлово, Калояново и Марица, които са най-засегнатите от бедствията, свързани с проливните дъждове.

На брифинга след това вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев каза: „Още нещо много важно по повод необходимостта да се извърши обективна проверка дали има и човешки фактор, допринесъл по някакъв начин за това бедствие – утре и в петък, на място, на терен съвместно с министъра на земеделието и с всички ведомства, които имат отношение към този въпрос, в това число с участие на представители на полицията и прокуратурата, каним впрочем представители на медиите, ще поканим представители и на местното население, за да се извърши на място проверка на извършената сеч и дейностите в горите в този район, както и да се установи има ли допуснати нарушения и имат ли някаква връзка и отношение евентуално допуснатите нарушения към случилото се бедствие.“

След въпрос има ли първични данни за неконтролирана сеч, служебният министър на земеделието Явор Гечев каза: "Да, имаме данните. Десет години назад сме извадили абсолютно всичко - къде са дадените сечища, къде са картографиите, какви са разрешенията. Данните казват, че сме в рамките на закона, не са констатирани особени изключения. Но пак повтавям, с едно голямо "но": от утре... утре съм аз на терен, вдругиден - вицепремиерът Демерджиев с всички компетентни органи, които могат да имат отношение по темата. Кметът, кметовете на малките населени места, местните общности, които през вас, телевизиите, ни даваха сигнали - възнамеряваме всички да ги качим във високопроходими автомобили. Вече може да се ходи нагоре по Балкана. Съответно те, където ни закарат по отношение на сигнали за сечища... Прокуратурата ще има присъствие, разследващи полицаи и Агенция по храните, екологията - т.е. екип от всички институции, да видим това, което имаме като данни, дали на терен съответно е изпълнено. Затова го правим по този начин, за да има абсолютно пълната публичност и да няма съмнения през медиите за това, че дадените обстоятелства ще бъдат не просто открити, а ще има и последствие, ако има нарушение. Да, имаме различни констатации вече. Да, има и трупи, които съответно са били нарязани и подготвени за транспортиране и съответно ги виждаме в населените места, но проверките ще са толкова обемни, колкото се наложи, толкова време, колкото се наложи, в присъствието, включително, и на силовия вицепремиер, на мен като заместник на земеделието, за да може наистина да се установи истината. Истината и само истината."

Иначе, обявените от правителството мерки за помощ са в няколко посоки.

Министерският съвет решил, че кметовете на засегнатите общини ще бъдат освободени от отчисление за заплащане на тон отпадък, който към момента, съгласно Закона за управление на отпадъците, е 95 лв. на тон.  

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е поискало списък с разрушената инфраструктура и по-конкретно на мостовите съоръжения. Ще се вземат и мерки за възстановяване на водопроводната мрежа. 

Държавата е готова да осигури контейнерни жилища за хората, останали без дом. Те ще бъдат предоставени от Министерството на отбраната. 

Ще бъде поискано и селата от Карловско да бъдат върнати в европрограмата за развитие на селските райони, за да се заделят съответните целеви средства.

Иван Демерджиев обяви и че държавата ще обезщети бедстващите граждани. 

Ще се поиска помощ и по линия на съответния механизъм от Европейския съюз. 

 


В категории: Политика


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 11/05/2024, Събота 09:49 0
Не правете това днес!
Не правете това днес! 11/05/2024, Събота 09:20 0
5
Коментара по темата
5.
Винаги има човешка вина
07.09.2022 18:36:38
0
3
Дали с действие или бездействие, все има виновни
4.
5,5
07.09.2022 17:28:35
0
3
Колкото намериха виновни за наводнението в с.Бисер толкова и сега ще намерят виновни
3.
Пуф
07.09.2022 17:08:36
0
2
Ще,ще,ще, ще...също като клоуните от предишното правителство,които вкараха държавата в калта,с милиардите заеми.
2.
поредни лъжи
07.09.2022 16:53:12
1
1
Както винаги , предизборно ще обещават , нищо нама да направят и няма да помогнат на бедващите . Вижте как са помогнали в други райони , където имаше бедствия .Дадат 5 лв и то не на всеки , от там нататък всеки се спасява , както може !
1.
НАГЛИ КЛИШЕТА
07.09.2022 15:52:08
0
9
ВЛАСТИТЕ ДА СЕ ЗАСРАМЯТ, ЧЕ ОДРАХА БАЛКАНИТЕ ОТ ЛАКОМИЯ И НЯМА ЕДИН ОСЪДЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ТАРИКАТ ЗА ТАЗИ РАЗРУХА НА ПРИРОДАТА НИ И ОТ ТАМ НА ХОРАТА. СЕГА ПАК ЗАПОЧВАТ С ЛОЗУНГИ И НАДЕЖДАТА, ЧЕ И ТОРА ЧУДО- вищно ПАК ЩЕ СЕ ЗАБРАВИ ЗА ТРИ ДНИ И ПАРТИЙНИТЕ ТАРИКАТИ ПАК ЩЕ ХУКНАТ ПО ДРАНЕ. какъв е проблема бе НАЛОЖЕТЕ ПЪЛЕН МОРАТОРИУМ НА ИЗНОСА НА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПОНЕ ЗА
10 ГОДИНИ И , НАПРАВЕТЕ КВОТИ САМО ЗА ПРЕДПРИЯТИЯТА, КОИТО РАБОТЯТ МЕБЕЛИ СПРЯМО ОБЕМА ИМ НА ПРОИЗВОДСТВО /а те хич не са много/ И ДАЙТЕ ВРЕМЕ НА ПРИРОДАТА И ХОРАТА ДА СИ ОТДЪХНАТ.ПЛАЩАЙТЕ ЗАПЛАТИ НА ГОРСКИТЕ ПО ОБЛАСТИТЕ САМО АКО СА ИЗПЪЛНИЛИ ПЛАН ЗА ЗАЛЕСЯВАНЕ ама не на книга, а с проверка на място и само ако не си затварят очите и не участват в далаверите за сеч и износ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване Спецакция с много арестувани заради дрога Спецакция с много арестувани заради дрога Най-малко осем души са задържани по време на операцията за противодействие на разпространението на наркотици Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Столицата разполага със 198 общински детски градини, в които се полага грижа за приблизително 44 000 деца Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Старая се да правя градивна критика и влагам точно това в коментарите ми. Не правя коментар, за да го мачкам, а за да му дам тласък за работа, посочи той Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът "Не я интересувал никой... Но даже и че детето й ще гледа това предаване, достатъчно е голямо  И поведението на майка си, което нито е за пример, нито е възпитателно! Горкото!", пише зрителка на Фейсбук страницата Не правете това днес! Не правете това днес! Днес има забрана да се работи  Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ От управата все се надявали водещата да стане по-уверена, да заеква по-малко и да намали броя на лапсусите С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др.
Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори