×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма пречки пред изграждането на крематориум в Камено


Няма пречки пред изграждането на крематориум в Камено
Администрацията на Община Камено трябва да допусне изработването на ПУП, за да продължим напред с Проекта, заявява Киров
02 Септември 2022, Петък, 15:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Инвеститорът очаква в най-скоро време процесите по изграждането на базата да започнат

- Г-н Киров, тази седмица РИОСВ Бургас излезе с категорично становище, че изграждането на крематориум в Община Камено, няма да има негативно влияние върху околната среда в региона. Това означава ли, че вече можете за започнете осъществяването на Вашето инвестиционно намерение?

- Това е точно така, след близо 4-годишна процедура, две от които преминаха под шапката на Световната пандемия и разменяни точно 94 пъти писма и документи между нас като Инвеститори и РИОСВ – Бургас, като контролен орган, на 25.08.2022 г. беше издадено положително Решение по ОВОС за инвестиционно предложение „Изграждане на парк за кремации и урнополагане“ в наш частен имот в землището на гр. Камено, Област Бургас.

Изготвянето на такъв доклад е дълга и сложна процедура, участват екип от експерти в различните области на екологията, а от другата страна са редица компетентни държавни органи – всички отдели на РИОСВ – Бургас, РЗИ – Бургас, Басейнова дирекция – Варна и т.н. Те поставят искания и въпроси към доклада, дават становища в рамките на своите законови компетенции. И цялата информация се събира в този доклад, който се гледа на експертен съвет от, ако правилно си споменем, 12 експерти, представители на всички тези институции и представители на Община Камено.

На последния такъв съвет докладът беше приет без забележки от специалистите. Това е така, защото ние успяхме да докажем с документи и научни трудове на нашия екип, че Крематориума, който искаме да изградим няма негативно влияние върху околната среда, няма негативно влияние върху населението на гр. Камено, гр. Българово и останалите по-отдалечени населени места. Няма и как да има, защото в цяла Европа такива инсталации се правят в самите градове. 

За мен това означава, че не би могло да има аргументирани пречки за осъществяване на това инвестиционно намерение, което е в интерес не само на Община Камено, но и на цялата Бургаска област.

- През изминалите няколко години, основното притеснение на противниците на Вашия проект бяха насочени именно натам, че околната среда ще бъде засегната, но след доклада на РИОСВ Бургас остават ли те без аргументи?

- Да, през цялото това време група хора се опитват всячески да пречат на този проект, да създават неправилни и негативни нагласи спрямо него в местното население, пишат непрестанни немотивирани жалби до различни институции, но в крайна сметка това си е тяхно право, колкото и малодушно и неградивно да е то. Въпреки това ние сме осъществили контакти и разговори с десетки жители на Камено, които подкрепят проекта и които са достатъчно зрели, за да осъзнаят ползите за региона от толкова мащабен проект за града.

Надявам се сега, след положителното Решение по ОВОС на единствения компетентен държавен орган в случая РИОСВ – Бургас, който пак повтарям в хода на процедурата е получавал редица становища от другите държавни институции, за да вземе това решение, да се увеличи кръгът на хората, които мислят модерно и желаят реализирането на този проект.

- Какво ще предприемете сега, какви са следващите етапи, за да осъществите вашия проект?

- Чисто процедурно от тук нататък имаме работа с местната администрация в Община Камено, която трябва да допусне изработването на ПУП, за да продължим напред с Проекта.

Как приеха този проект от Община Камено? Все пак това е сериозен проект и той би донесъл след себе си доста приходи в бюджета на община?

- В различните периоди Община Камено и кметът г-н Вардунски са разговаряли с нас за инвестиционното ни намерение. Напълно съм съгласен, че мащабите на проекта са доста значителни за региона и града в частност. Не веднъж съм коментирал всички позитиви, които проектът ни ще донесе за Общината и нейното население.

Става дума за стотици хиляди лева, които ежегодно ще остават в гр. Камено под формата на  такси, данъци, на заплати към служителите ни от региона, съпътстващи приходи от външни посетители, консумацията на газ от предприятието ни и много други. Всички тези средства са преки приходи за Община Камено, които тя би могла да вложи в подобряване условията на живот за местното население.  Това е безспорен факт, който едва ли има нужда от доказване.

По-важно е нещо друго. Група хора инициираха по неясни за мен подбуди обществено недоволство срещу проекта още преди местното население да бъде запознато с него на обществено обсъждане. Т.е. те вече не го искаха, без да знаят какво представлява това.

В случая какво става? Има сериозно разминаване между обществения интерес и общественото мнение. В случая едно инвестиционно намерение, което доказано няма да влияе негативно на околната среда, което доказано има само икономически облаги за Община Камено и населението й е изцяло в обществен интерес да се случи, но заради негативната пропаганда към него обществените нагласи не допускат истината до ушите си.

В целия свят логиката на бизнеса, когато той е законен и резонен, е местната администрация да насърчава неговото съществуване, развитие, да насърчава частната стопанска инициатива, т.е. да създава благоприятстващи за бизнеса и инвестициите условия. Защото той движи и засилва местната икономика. Недопустимо е една администрация да действа по обратния начин, да пречи и възпрепядства едно законно бизнес намерение, да се жали срещу него и да търси процесуални пречки да се осъществи то, вместо да му отвори вратите си и да го покани на местно ниво. Това е начина, по който ние очакваме Община Камено да гледа на нас.

- Истина ли е, че сте поканили част от администрацията и от протестиращите на посещение за Ваша сметка във вече действащи такива Крематориуми в Европа?

- Да. И не виждам нищо лошо в това. Ние вече доказахме на експертно ниво, че проекта ни е екологичен и няма да влияе негативно на околната среда. Обаче пречката пред нас е, че част от хората не вярват. Защото сме в България, защото и ние не вярваме вече на никой и нищо. Затова според нас е съвсем логичен ход да ги поканим да видят със собствените си очи на място в няколко Европейски града идентични инсталации с избраната от нас технология и оборудване, за да се убедят самите те, както се убедихме  преди време и ние, в тяхната хуманност, хигиеничност и в това, че те са нещо съвсем нормално, нещо, което не пречи на съвременния европеец, не му пречи ако се намира на метри от дома му, не както при нас в гр. Камено на 1200м от най-близката жилищна сграда.

Инсталациите буквално са разположени  на няколко метра от  административни и жилищни сгради, ще видят  как тези обекти съществуват незабележимо в градската среда на много градове в Европа. И тогава тази делегация вече ще знае, че ние сме искрени и коректни в намеренията си.

Затова на 01.09.2022 г. входирахме Покана до кмета Жельо Вардунски да определи състав на делегацията като по наше мнение в нея би следвало да участват представители на ОС – Камено, експерти еколози на Община Камено и представители на гражданския инициативен комитет.

- А ако поканата Ви за тази обиколка не бъде приета?

- Ако поканата ни не бъде приета ще си помислим, че броженията срещу проекта ни далеч не са с екологични подбуди и добри намерения, а зад тях стоят други мотиви, които обаче не е редно да възпрепятстват свободната стопанска инициатива и законни инвестиции като нашата. Ще бъде много лошо ако по този начин се подходи към добрите ни намерения, но лично аз не вярвам, че в такъв отказ има логика.

Звучите много категорично, че все пак ще осъществите своя проект, кога очаквате той да се случи?

- За мен е напълно естествено този проект да се случи. В България вече действат крематориуми в София, Варна и Пловдив. Логично е четвъртата по големина област да има такова съоръжение. Всички знаем колко остра и наболяла е необходимостта от него и това прави съвсем очаквано да се реализира такъв проект в Областта. Със сигурност това ще се отрази благоприятно на всички хора, които се нуждаят от тази услуга, а сега трябва да плащат ненужно висока цена за нея. Така че, пожелавам на Община Камено да е тази, която ще има първа възможността да реализира такъв проект на нейна територия.


В категории: Камено


България Всички новини
Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори