×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кабинетът на Петков е занижил изискванията за най-висшите чиновници


02 Септември 2022, Петък, 11:19 ч.
Автор: Флагман

Това е станало под претекст да се отвори вратата на повече млади хора в администрацията

Изискванията за заемане на най-висшите длъжности в държавната администрация са били занижени по времето на Калина Константинова като вицепремиер по ефективното управление. Решението е взето на предпоследното заседание на кабинета на Кирил Петков и предвижда да се намали с една година изискването за професионален опит за заемане на повечето длъжности в администрацията. То е с благовидната цел да привлече повече млади професионалисти към кариера в държавната администрация и да ускори израстването на различните нива, но поражда съмнения, че ще се използва за подмяна на кадри, пише вестник Сега.

В резултат на промените най-висшата длъжност в държавната администрация - главен секретар на Министерския съвет, вече ще се заема при 8 г. професионален опит, а не при 9, както беше досега, гласят новите текстове на класификатора на длъжностите в администрацията. Главният секретар на МС би следвало да бъде несменяем експерт - държавен служител, осигуряващ приемственост в администрацията на "Дондуков" 1, независимо кой е на власт. Снижаването на критериите за заемането на този най-висок пост буди недоумение, тъй като с този ранг е един-единствен човек и едва ли промените имат някакво значение за търсещите реализация млади хора.

С една година - от осем на седем години, се намалява изискването за професионален опит и за главните секретари в министерствата, които са един ранг под този на МС. Същото става условието за административен секретар на МВР и директор на Националния инспекторат на образованието. В това ръководно ниво остава само една длъжност с изискване за осем години стаж, при това във ведомството с най-тежък проблем със служители пред пенсия - постоянен секретар на отбраната в МО.

По аналогичен начин с една година се намаляват изискванията за професионален опит и надолу в йерархията. Изключенията са малко. Директор на дирекция в Държавната комисия по сигурността на информацията ще се става със седем години професионален опит, както и досега, въпреки че за останалите длъжности на това ръководно ниво условието се намалява на шест години. Изискването за главен инспектор в инспектората към министъра на правосъдието остава най-тежкото в държавната администрация - десет години професионален опит.

В резултат на промените двойно повече длъжности по ниските ръководни нива вече ще могат да се заемат от хора с пет години професионален опит. При експертните нива пък масовото минимално изискване става четири години опит при пет досега, като ще има и повече длъжности с изискване за три години. Най-ниското изискване за заемане на длъжност в държавната администрация е една година - например за експерт по мрежова и информационна сигурност.

Мярката е с дългосрочен хоризонт за постепенно и трайно преодоляване на негативната тенденция на ,,застаряване" на държавната администрация в последните години, обясняват от МС. Това обаче не налага снижаване на критериите за заемане на сравнително уникални постове като този на главния секретар на Министерския съвет, както и на най-високите ръководни длъжности. Стъпката по-скоро ще предизвика съмнения, че отваря вратата за нови "калинки" в държавните ведомства заради дългия списък с подобни скандали в почти всяко правителство. От друга страна, по-високите изисквания досега не са пречили на спорни назначения по всички нива на администрацията.

СПЕЦИАЛНИ СТИМУЛИ

Другата цел на промените е да привлече качествени ИТ специалисти в държавната администрация - както показват последните сътресения, включително и хакерската атака в "Български пощи", това е доста слабо звено. Затова се въвежда възможност заплатите за специфични ИТ длъжности и на ръководителите на звена, в които има такива длъжности, да надвишават с до 80 на сто максималния размер, с оглед постигането на конкурентно заплащане спрямо частния сектор. За съжаление, тази промяна едва ли ще има съществено значение за попълване на кадровия дефицит.


В категории: Политика


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Добър ден
02.09.2022 16:10:52
0
1
Има едно нещо, което не разбирам! Всеки ден човек контактува някъде държавен служител. Държавата и ЕС инвестират в т.нар. административен капацитет. Демек чиновниците да са компетентни, грамотни при работа със софтуер, учат езици е т.н Идват новите - метла и слагаш някакъв дебил най - отгоре, дето трака с един пръст по клавиатурата и вика: кажете си ЕГН-то, да ви го начукам! Едната си бърка в носа, другата персаши кисело мляко с бисквити и не могат да ти отвърнат. (НОИ)
4.
Опит
02.09.2022 14:47:25
0
0
За да има ефект трябва да се вземат млади хора и няколко години да се обучават и когато се видят качествата им се допуснат на конкурс най-добрите но не 1-2 а поне 5.
3.
има логика
02.09.2022 13:41:00
0
1
Има логика в това, защото конкурсите са с едни "странни" изисквания като минимум 10 години стаж в администрацията, на ръководни постове и т.н. Как и къде да го натрупат този стаж като старите "хрътки", "нашите хора" са окупирали тези места от 30години, някои от тях работят и след пенсия и трябва да отлетят към отвъдното, за да освободят сладките си постове. Има млади, кадърни, знаещи и можещи, в крак с новите технологии хора, но не са нечии "роднини" и за тях вратите са затворени! От това губи държавата, губим всички ние! Крайно време е конкурсите наистина да са за професионалисти, да са открити, прозрачни и честни!
2.
Дааа
02.09.2022 11:43:06
0
3
Не мога да пиша защото, Опцията за коментиране, от Вашият IP адрес е преустановена!
Съжалявам, но щях да ви напиша истината
1.
Мери
02.09.2022 11:38:24
2
9
А изпит по български език писмено и говоримо ще държат ли? Заради един 'премиер' питам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Д-р Красен Генев разработваше щадяща методика за хемодиализа  Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано „Радвам се, че има и такива деца“, каза тяхна съседка, която е очарована от акцията им Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Наскоро водещата беше гост в епизод №1000 на култовата тв рубрика и отново тръгнаха коментариите дали блондинката няма да се завърне в Нова телевизия Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Той не намери мъжкото в себе си, за да им го каже в очите, бясна е звездата от първия сезон Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Скокът е пет пъти  Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Апаши разбили апартамента на 85-годишната певица и свили всичките ѝ ценности Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Изместиха ме, детронираха ме,  Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България 11000 души изгледаха на живо финала на шоуто за имитации, милиони бяха пред малките екрани  Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Каквото и да кажа – хората ще си вадят изводи, но не ми е повлияла, кълне се Алек
Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори