×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте Златния орфей на Тончо Русев в уникална изложба в НХК


Вижте Златния орфей на Тончо Русев в уникална изложба в НХК
Експозицията бе открита от кмета Димитър Николов, който изтъкна, че преди всичко Бургас е духовен и културен град
01 Септември 2022, Четвъртък, 17:44 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Изложба, концерт и документален филм в Бургас в памет на големия композитор и музикант 

Експозиция с личните вещи на големия български музикант и композитор Тончо Русев бе открита днес в Бургас. Тя е подредена във фоайето на Културен дом НХК и беше открита официално от кмета Димитър Николов.

Инициативата е във връзка 90 години от рождението на композитора, като, освен изложбата, включва документален филм и концерт с вечните му песни.

Градоначалникът благодари на семейството на Тончо Русев, че са приели присърце тази на Общината. 

„Преди всичко Бургас е духовен и културен град. Творчеството на големия Тончо Русев, това, което той е създал през години, няма да бъде забравено“, каза Николов при откриването на изложбата. 

Въпреки голямото желание на семейството да присъства лично на откриването на изложбите, това не се случи. Поводът обаче е изключително щастлив. Преди седмици внучката на композитора стана майка на прекрасна дъщеричка, която е кръстена на своя прадядо – Антония.

 

Част от изложбата е пишещата машина на Тончо Русев, тромпетът му и пианото, което семейството дари на Бургас. Посетителите на експозицията имат възможността да разгледат част от личната колекция от марки и картички на Бургас, които композиторът събира през целия си живот. Голямо място в експозицията заемат и наградите на Точно Русев – от "Златния Орфей", наградата от Токио, държавни и военни отличия и още десетки статуетки и призове.
Днес на площад „Тройката“ бе разположена и изложба от снимки от различни периоди в живота на композитора. Връчването на награди и отличия, запечатани спомени с колеги и приятели, работни посещения в страната и чужбина, са само част от интересните моменти, които ще могат да се проследят на специално изготвените пана.

Всички вещи, снимки, награди и документи, свързани с изложбите, са предоставени от семейството на Тончо Русев. Благодарение на Елена Русева - съпруга на Точно Русев, Албена Русева (дъщеря) и Елена Хаджистоянова (внучка) в Бургас, специално за „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев и изложбите посветени на честването, пристигнаха всички грижливо събирани и пазени предмети и фотографии, част от живота на големия композитор.

По повод честванията на „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев, Българската национална телевизия предоставя за безплатна прожекция музикално-документалния филм „Пътуване с песента“, който ще бъде излъчен на 2 септември /петък/ от 18:30ч., в зрителна зала „Тончо Русев“, културен дом НХК.
Напомняме ви и за концерта със златните хитове на Тончо Русев, който е на 1 септември от 20:30 ч. в Летния театър при вход свободен.

На сцената ще се качат талантливи изпълнители, родом от Бургас или свързани с него, които ще участват в един празник, посветен на музиката. В афиша са имената на "Фортисимо", Рафи, Кристина Дончева, Стефан Илчев, група FOUR, Вокално трио Déjà vu, Димитър Атанасов и Христо Младенов, Мина Пенкова, Георги Дюлгеров и Марияна Добрева-Велева.

С цел приемственост и предаване на музиката през поколенията, по новите аранжименти на златните песни на Точно Русев работят аранжорите Пламен Велинов, Димитър Атанасов, Петър Алексиев, Руслан Карагьозов и Красимир Гюлмезов.

Серията от събития, посветени на композитора, включваща постоянна експозиция в културен дом НХК, изложбата на пл. „Тройката“, концертът в Летния театър, ще завърши с изработка и отпечатване на музикална школа с новите аранжименти, каталог и CD с песни от концерта, които ще бъдат подарени на бургаските училища на 1 ноември - Ден на народните будители.
Проектът „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев се реализира от Община Бургас с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в партньорство с БНТ. Концертът на 1 септември ще бъде записан от екип на БНТ и ще влезе в Златния фонд на телевизията.
 




В категории: Бургас


Автор
3
Коментара
Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
3
Коментара по темата
3.
Съсед
04.09.2022 08:32:25
0
0
Уважаема редакция подскажете на управата на Бургас да поставят някакъв знак на родната къща/там сега има нова жилищна сграда/ на великия Тончо Русев.
2.
Моряка
02.09.2022 09:42:08
0
0
Коце .......селянино прост ,какво разбириш от култура пък ти?!
1.
Коце
02.09.2022 01:10:25
0
3
Няколко гнусни герберасти са отишли без желание и по задължение и изобщо не ги интересува какво събитие има.важмото им е снимки и пр да има
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори