×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лекар за ударената от мълния в Приморско: Спасителите й не са по медиите, а в линейката и в спешното


Лекар за ударената от мълния в Приморско: Спасителите й не са по медиите, а в линейката и в спешното
Според лекаря, пожелал анонимност, истинските спасители на 18-годишната Теодора, която след като се събуди, пожела да я наричат Теди светкавицата, са не тези, които са в линейката
28 Август 2022, Неделя, 16:41 ч.
Автор: Флагман.Бг

Разказът на медикът с 30 години стаж в Спешна помощ разтърси България

През последните дни за автобусната катастрофа на магистрала Тракия и удареното от мълния момиче в Приморско медиите вадят свидетели като спасители на пострадалите, а за екипите на спешна помощ се говори като закъснели и без съществен принос за това пострадалите да стигнат живи до болницата... Истинските спасители обаче нямат имена и лица, защото мястото им не е по медиите, а в линейката и в спешното. Това сподели лекар с 30-годишен стаж във фейсбук страницата „Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ“. 

Постът му предизвика оживена дискусия в социалната мрежа. 

„Оценявам ролята на обучения свидетел на инцидент, който знае да прави триаж, кога да пипа и мести пациента, кога не и как се прави сърдечен масаж. Тези свидетели са единици, повечето са некомпетентни, вадят езици, тикат лекарства в устата или държат седнал припаднал пациент или ни пречат“, разказва той.

„След 30 години по линейки и шокови зали искам да ви разкажа за нашата работа. Знаете ли за колко  време изминава 50 км линейка при специален режим? По света средната скорост на движение на линейка със специален режим е от 100-80 км/ч., на хеликоптер 200 км/ч. У нас, независимо дали в градския трафик или по второкласните ни и третокласни пътища линейката не може да постигне средна скорост повече от 80 км/ч.“, добавя медикът, чието име в поста на „Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ“ не се споменава. 

„При положение, че ПТП-то на магистралата и Приморско отстоят от най-близкия център на 50 км, защо обществото ни очаква линейката да пристигне на третата минута. Защо медиите не разказаха за това как екипите ни са стабилизирали пациентите и са се борили за живота им в линейката, в спешното, в операционната. Защото сигурно това ни е работата и не е подвиг“, добавя той.

„Но, уви това е безименен подвиг зад кулисите защото: Знаете ли как се преглежда и стабилизира травматичен пациент пред публика  от свидетели, които понякога са агресивни, понякога пречат, понякога подлагат на съмнение действията ти. Знаете ли колко е важно да извадиш  и да фиксираш правилно един човек от смачкана кола, за да не го оставиш инвалид за цял живот?“, пита лекарят. 

„Знаете ли колко е важно да спреш външното кървене, да предвидиш вътрешното кървене, за да го компенсираш с вливания и закараш този смазан от ПТП човек жив до болница? Знаете ли колко болка изпитват пациенти с повече от една фрактура и колко кръв се губи от всяка една открита или закрита фрактура? Знаете ли по колко пъти пациент с мозъчно сътресение задава един и същи въпрос и така и не може да запомни отговора и колко ужас има в очите му, като го осъзнае?“, добавя той.

„Знаете ли какво е да следиш  жизнени показатели в движеща се със 100 км/ч линейка  на травматичен пациент в безсъзнание? От звуковия сигнал не чуваш дишането  и сърдечната му дейност. Апаратурата се тресе и понякога не вярваш на отчетените показатели на монитора, но няма начин да измериш   на ръка кръвното  в движение, да чуеш ритъма на сърцето.“, разказва медикът. 

„Знаете ли как се превключва банка в движение в линейката? Знаете ли, как се намира точното лекарство, аспирира  се и се прилага в движение? Знаете ли,че понякога извозваме по двама, трима пострадали и трябва да предвидиш при влошаване кого къде ще преместиш, че да има и малко пространство за теб да действаш?“, пита той.

„Знаете ли какво е да докарат в спешното за 20 минути 10 пострадали? Знаете ли как един лекар и една или две сестри преглеждат, медикират, превързват, наблюдават, взимат кръв за изследване, викат консултанти, координират образни и лабораторни изследвания и хоспитализират десет травматични болни? Знаете ли на какво мирише линейката, или шокова зала след такова ПТП? На страх, на болка и на кръв“, разкри мъжът.

„Затова не смейте да ни нападате и анализирате колко време пътуваме към вас, как си вършим работата. Защото след такива дежурства стигаме до къщи, благодарение на мисълта  за спасените животи. Защото след такива дежурства не спим, защото мислим за загубените животи. Даваме най-доброто от себе си според предоставените ни възможности и истинските ви спасители нямат имена и лица, защото мястото им не е по медиите, а в линейката и в спешното“, пише още той.


В категории: Приморско


26
Коментара
26
Коментара по темата
26.
Медик
16.09.2022 09:30:23
0
0
До кучетата,които лаят срещу нас, спешните медици.
Знайте,че идва време, в което ще се молите да има кой да ви дойда до дома и да ви помогне като наберете 112,но няма да има. Колегите са в пенсионна възраст,а млади хора -НЯМА!
Масово ще напускат медици до края на годината и мръсотиите,които изливате върху нас, ще ви се върнат. Имайте страх от Господ и мълчете. Защото докато вие спите и ходите на почивки, ние работим за 1000 лв. - работа , ей такава, с ей такива, като кучетата,които споменах. Неблагодарни, вечно обвиняващи,вечно недоволни и вечно незадоволени. Пияни
дрогирани, агресивни. Живеем и работим между живота и смъртта! Това не е драма, това е истината. На линейка на 16 години,изминала 600 000км. , без сирени и буркани, без климатик, без апаратура. С двете си ръце и една чанта вършим каквото можем и го вършим по най-добрия възможен начин. Бог да ви прости злобата, която изливате безмилостно към нас. Роптайте, продължавайте,ако искате. Като се закашляте и бягате в спешна помощ,защото не ви се чака на опашка при личен лекар. 90% от пациентите ни са за личен лекар и неотложните кабинети, но ние пак ги обслужваме и берем срамотиите на цялата държава и неуредиците й. Заповядайте да работите. На една линейка и то развалена, на огромен район и то натъпкан с народ. Ще си теглите въжето, кучета, ако прекарате само 12 часа с нас, в линейката, развалената. Наричам кучета тези,които нямат грам възпитание и хигиена на устата. Не говоря за всички хора. Бъдете благословени и дано се покаете за греховете си, защото Господ ще съди за всяка празна дума.
25.
Алооо
29.08.2022 08:04:22
4
10
Какво здравеопазване , каква медицина в България , а още по-малко в Бургас. Какви линейки , какви 20 минути. Вчера в Унгария катастрофирал български бус - хората изпращат хеликоптери , пред 2 седмици когато катастрофира румънски автобус - Румъния изпрати хеликоптери да си лекуват гражданите.
24.
Някой
29.08.2022 07:55:28
0
9
Някой знае ли защо охраната на спешният център забранява на хората, които придружават пострадали да сядат на пейката и столовете отвън?
23.
Тони
29.08.2022 07:54:14
7
10
Линейката била закъсняла, глупости! Защо не отчитате разстоянието до инцидента? Забравяте и какъв натоварен е трафикът през лятото, а линейката пътува 50км. Ако случаят беше станал в някое родопско село пак за 3 минути ли искате да пристигне помощ? Наистина е геройство да работиш в Бърза помощ. Забравяте колко пъти са нападани, бити и обиждани от цигани в гетата им и самата болница? Как искате парите и болничен персонал да са достатъчни, като точно те(а сега и украинците) източват Здравната каса? Миналатс седмица бях свидетел как украинки ходят от кабинет на кабинет. Като не им хареса отговора на доктора тичат до регистратурата за номер за друг кабинет. А ние си чакаме по опашките, защото за нас номерата са свършили. От наплива докторът в кабинета си пропусна и обедната почивка и не обядва. Когато осъдят някой циганин за блудство и педофилия, че направил дете на някое още дете тогава ще престанат да се плодят. Колко от тях работят и плащат осигуровки или сметки за ток и вода? Всичко на нашия гръб и кесия. И после се чудим защо няма пари за болници, линейки и техника.
22.
До 16
29.08.2022 07:38:22
6
17
Няма доблестен медик. Всички само за пари реват. Едно и също лекарство - изписват най скъпото и са на комисионни от фармацевтичната компания. За да спасят човек го оставят гол и бос.
21.
SS
29.08.2022 06:53:21
3
3
NE VMENIAVAITE CHUVSTVO NA VINA V OBCHTESTVOTO . VSEKI EDIN INTELIGENTEN BULGARIN ZNAE KAKVO E " KACHESTVOTO NA ZDRAVNATA NI SISTEMA " , I KOLKO PARI SE KRADAT OT ZDRAVNA KASA ...BUKVALNO .
REZULTAT , NULEV .
NAI BOLNATA I NE LEKUVANA NACIA - BULGARSKATA .
BOJE , BOJEEEE , PROSTI IM GREHOVETE .
20.
Бялата мафия
28.08.2022 23:55:55
14
12
пак реве за пари и овации. На знам какво сте се борили в линейката и спешното, но факт е, че без онази женица, момичето е било пътник. А всеки ден си отиват хора, докато ви чакат вас хората. Така поне си замълчете гузно. А ако толкова ви е трудна тая професия...
19.
Хххх
28.08.2022 23:06:37
1
20
Бях свидетел на отношението на парамедиците към пострадали от падане на различни хора пред спешното.Жена паднала и си ударила главата в банята,от спешното питат жената парамедик “да дам ли количка?” парамедика отговаря “бааа,да върви сама” от спешното “къде ти е маската? Не може без маска да влезиш” жената в недоумение казва “ама аз незнаех,паднах лошо и се обадихме на бърза помощ” Охраната на спешното “ми то го пише бе госпожо” и показва надписа на вратата
18.
ИСТИНАТА
28.08.2022 22:29:53
0
9
И пак търсим под вола теле, защото тези горе не са си свършили работата, а ние пак по български се джавкаме, пак заради тях...
17.
Браво
28.08.2022 21:50:22
0
13
Браво !! Респект !
16.
Златко Димов
28.08.2022 21:22:39
4
5
Медицината е до някъде....тътрим го дъртия, пак го тътрим но вече не стааа...чудо на медицината....но всяко нещо си има начало и край!
Животът му подарен...но живее му се...
Ако не беше един доблестен медик досега трева щеше да е поне дванайсет метра излязла от пръстта...
Ама неблагодарници....
Затова лично ще му пикая на гроба...
КОЛКО И ГРУБО, ЦИНИЧНО И БЕЗКРУПОЛНО ДА ЗВУЧИ...
ЩОТО АМАН ОТ НЕБЛАГОДАРНИЦИ....
За съжаление всичко се връща на този свят...
Чувай Боже и закриляй
Да минава....
15.
Различно мнение
28.08.2022 20:50:04
2
11
Не за случая конкретно, а най-общо. Те като цяло повечето хора се изживяват като специалисти по всичко. Ползват всяка система и после се обръщат срещу нея. Дори се оказва, че системата им дължи още. Мислене на клиент. Но за съжаление клиент никога само на конкретното място, а поне поведение като на две места едновременно.
14.
Тантра
28.08.2022 20:17:50
24
12
Иска ми се един ден цялата страна да замръкне без нито един работещ център за спешна помощ,без нито една работеща болница и поликлиника,без нито един лекар,медицинска сестра ,или санитарка.
След една седмица ще се разходя да ви чета имената по стълбовете.
13.
До 8
28.08.2022 19:05:31
16
7
Сам казваш “шефа на 1-ва”, а се чудиш от къде? Шеф на болница да няма пари да си купи кола ли? Колко искаш да получава шеф на окръжна болница - 750лв. ли?
12.
Бай....
28.08.2022 18:21:58
8
21
Имах един приятел (лека му пръст) който казваше: " Като знам какъв инженер съм, как да отида на доктор (лекар)"!
11.
Атанас
28.08.2022 17:51:14
6
12
... И им каза: „Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея. ... Ще рече докторе, не се вземай на сериозно.
10.
хахаха
28.08.2022 17:50:41
12
26
Когато стане така, че да си вършиш работата е подвиг нещата не са ок.

Плащат ви се много псри за "качеството" което предлагате и не малко крадете.
9.
msp
28.08.2022 17:50:10
5
56
Написано е от човек който го боли, и гори в работата! За спасените човешки животи ви се покланям!
8.
Абе
28.08.2022 17:19:17
9
37
Абе шефа на 1 ва от де изкара пари за Тесла
7.
Трол
28.08.2022 17:14:50
3
78
Така е, обаче ако не бяха и оказали помощ докато дойде линейката дали щеше да има кой да реанимират? Конкретно за случая говоря. Иначе със сигурност не им е лесно на спешните медици в държава, в която кувьози за държавните болници и детски линейки се купуват с капачки...
6.
Доволен
28.08.2022 17:01:05
6
59
Аз Ви подкрепям , това е една от най -трудните професии
5.
Упс грешка
28.08.2022 16:58:33
3
15
Вече има!В първите минути е не възможно да дойдат до всяка потенциална точка на злополука.Не е трудно за разбиране.Това е!Мал шанс.
4.
По-скоро
28.08.2022 16:56:30
19
8
вие не смейте да си отваряте мръсните безчовечни усти!
3.
Avv
28.08.2022 16:56:24
5
77
20-30минути е реанимирано момичето, докато се появи линейката. Ако нямаше кой да свърши това, щеше да е покойник.
2.
Всичко е вярно
28.08.2022 16:54:20
13
37
Обществото ни дължи много повече признание на медиците .Искренно се изненадох,че няма коментари със негативизъм,съмнения,омраза.
1.
Хахахаха
28.08.2022 16:48:37
19
47
Ми хубу и..те първите минути са важни а вас ви нямаше там
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори