×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо в Китай започна масово събаряне на сгради


Защо в Китай започна масово събаряне на сгради
Стотици недостроени здания от миналия август насам бяха съборени 
20 Август 2022, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Политиката за нулев ковид съсипа икономиката, хората спряха да си плащат ипотеките и строителните фирми фалираха 

В рамките на последната година имотният пазар в Китай колабира. Evergrande, най-големият играч в сектора, не може да обслужва дълговете си от над 300 милиарда долара. При други компании ситуацията е сходна. Продадени са на зелено не просто сгради, а цели призрачни и недостроени градове, като стотици недостроени сгради от миналия август насам бяха съборени.

Огромен дял от спестяванията на китайците бе инвестиран в имоти. От 2001 до 2017 година цените са нараснали с 698% и покупката на непостроен втори имот е изглеждал дълго време като чудесна инвестиция. В много от случаите дори собствениците не са планирали да отдават под наем, а само са разчитали на непрестанно растящите цени да избият инвестицията си и да почнат да печелят.

Да, ама политиката за нулев ковид на Китайската комунистическа партия тотално преобърна ситуацията от наглед бързото преодоляване от началото на епидемията през 2020. Например миналата седмица посетители в ИКЕА в Шанхай, където имаше локдауни през последните 5 месеца, бяха затворени в магазина за една нощ, тъй като сред тях имало контактен на разболели се.

Без да са не!новини още няколко примера: в Китай правят тестове на риби, вървят общински служители с хазмат костюми и пръскат с дезинфектанти хората, все едно са овошки. В някои квартали на големи китайски градове хора прекараха месеци, без да излизат и на метър от домовете си. Изключително абсурдна ситуация, която прострелва икономиката по всевъзможни начини.

Много хора, останали без работа и не можещи да поддържат бизнесите си в тази ситуация, спряха да плащат ипотеките по недостроените си жилища. В сравнително малки регионални банки пък отказаха да изплащат депозитите на стотици хиляди души и имаше протести, докато не изкараха танковете по улиците. Банковата система засега все пак е стабилна.

Това, което разказвам, е само малка и повърхностна картинка на дереджето на Поднебесната. Защо ни е важно това на нас? Те са далече, не са православни и не пишат на кирилица. Икономическата ситуация в Китай вече започна като домино да се усеща и навън. Бъдещето на огромната инвестиционна инициатива Един път, един пояс изглежда все по-несигурно, а тя засяга има-няма 147 държави. Да, при някои, като нас, това не е от първостепенно значение.

Но в дългово закъсалия Пакистан, в Шри ланка, в Бангладеш, в половин Африка, в страните от средна Азия, е. Комбинацията на ситуацията в Китай барабар с войната в Украйна, напрежението с Тайван и тлеещите политически и граждански конфликти из цял свят, породени от поскъпването на енергията, дисрупцията на доставките и недостига на храни, ще имат непредвидими последствия.

Светът ще се преориентира, държавите ще променят навиците си, ще се опитат да бъдат по-самодостатъчни или да се (пре)закачат за тези, които могат да разчитат на себе си.

Защо го казвам това? Нали принципно пускам лиготии и смяхчета. Е, точно тук идва смешното. В цялата тая световна дандания, в която ориентирането какво-що ще е ключово за следващите десетилетия, нашият политически елит се вълнува от това дали може да се влиза в магазин за чушкопеци и салам с маска, не може да се разберат кой лъже повече за газа и шепа мутри дерибействат на граничен пункт.

*Коментар на Самуил Петканов, собственикът на сайта Не!Новините във Фейсбук, заглавието е на Флагман.бг


В категории: Бизнес , COVID-19


Автор
12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
Не ви ли
21.08.2022 13:18:55
2
1
Омръзна да копи-пействате автоматично политкоректни клишета, лъжи и откровени глупости?
Какво общо има "войната в Украйна" с Африка?
Ми идете до Африка ("Африка" не значи нищо, голяма е), вижте, питайте, помислете, самостоятелно по възможност.
Па тогава списвайте.
11.
До 10
21.08.2022 12:00:05
2
5
Ще си говорим пак другото лято. Само гледай. Тогава какво ще измислиш незнам.
10.
До 9
21.08.2022 10:21:06
4
1
като не виждаш по далече от носа си това е твоята истина. Защо като няма на кой да ги продават утре се разходи из центъра и където има строящи се нови кооперации вземи питай има ли нещо свободно и продава ли се. Да не се окаже само че всичко е изкупено така както няма хора и няма на кой да ги продават. Това е курортен град и имоти не купуват само месните. Масово Софиянци и Пловдивчани си купуват летни апартаменти. А да видим кога точно ще се "спука балона" и ще си купиш жилище в центъра под 1к на квадрат. Само ако станем като в Украйна иначе забрави. Ама нищо то мечтите са безплатни успокоявай се че няма хора и никой не ги купува.
Никой няма да се занимава да инвестира и строй ако няма възвръщаемост търсене и продажби ама край вие кудкудякайте...
9.
До 8
21.08.2022 10:11:58
1
7
Ние не искаме апартаменти, имаме си и вили си имаме и къщи. На кой ще продават само не ми е ясно. На кой бе парцаланчо, те хора не останаха.
8.
до 6, 5, 4 и 2
21.08.2022 09:56:22
7
2
"гладна кокошка просо сънува" са казали хората. Мечтата на скъсаните селяни като вас дето живеят в някой панелен коптор на баба си или дошли от ЯмбУл и селата и взели някой коптор на някоя баба и сега понеже те немогат да си купят ново строителство и умират от завист и злоба към тези които са си купили. :) И само се реве как ще се обезценят имотите как тия дет си купили колко са се набутали и т.н. глупости незнам колко десетилетия. И кво точно стана 2009 да кажете като сте големи експерти? Кои точно фирми фалираха? Имотите колко станаха? Като са били толкова евтини що не си взехте вие по 2-3 в центъра? Само дебили в тоя сайт. Живеещи през соца мечтаещи за панелки и заводи.
Никой няма да фалира в най лошия случай 3-4 фирми (може и чужди) ще изкупят всичките имоти на тия дето наричате "глупаци" дето не могат да си обслужат кредите и пак цените ще се държат високи.
Продължавайте да кудкудякате и да сънувате студената вода ще е пак за вас накрая
7.
До 6
21.08.2022 09:08:58
0
4
Ами то това се случва от няколко месеца , това,че ти не го знаеш си е твой проблем . То заради далита на тази китайска компания паднаха цените на металите . Сега ше фалират и нашите алчни строители както срана през 2009 година и ше има още много паметници на културата ката в меден рудник .
6.
АнализаторА
21.08.2022 07:19:30
2
8
Фейсбук статия в стил миш-маш !
Всичко вътре. Без грам опит за логика.

Спрели китайците да си плащат ипотеките. Фалирали строителните фирми. Останали цели градове недостроени. И ... някой решил да извади пари за са започне да ги събаря.
Кой и защо финансира това вместо с парите за събаряне да дострои сградите ?!?

Фейсбук философи омешали китайският прилеп и зелената фланелка на надрусаният Зеленски в едно.

Всеки фейсбук потребител е анализатор и влогър.
Дано се появят и читатели !
5.
До 3, глупак си.
21.08.2022 03:26:07
3
11
Не няма да фалират, ще започнат нещо друго да правят, но не и да строят. Защото няма да има кой да купи на тези цени. Примерно буркани ще затварят. Селяните се връщат по родните места и забравят за града.
4.
до 3
20.08.2022 23:42:35
1
17
Ти продължаваш да си мислиш, че живееш в предишното ненормално. Новото ненормално е безпрецедентно!
3.
До 2
20.08.2022 22:17:57
23
9
много ти се иска ама тия глупости ги дрънкате ти и другите "пророци" от десетилетия. И 2008-ма ко стана? Фалираха строителите? Или може би апартаментите бяха на безценица - викаш взимаш 2 за левче? Глупаците накрая пак ще се окажете вие дето бълнувате за балони които се пукат ;)
2.
Точно
20.08.2022 21:14:46
4
26
Само глупаците незнаят какво ни чака , а тези дето взеха апартаменти тук на по 70к € скоро ще издухат яко супата .
1.
Банални и скучни сте
20.08.2022 21:11:00
7
24
И след малко изскача РУСчев, как руската и китайската икономика са най-силните в света и как европа и сащ ще го ду.ат. После се появява автор флегмaн който казва нещо средно и т.н.и т.н. Толкова сте еднообразни и измислени....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори