×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От какво да се ръководим при избора на въздушен компресор


15 Август 2022, Понеделник, 11:13 ч.

Преносимите електрически компресори се нуждаят от удължителен кабел. Има и малки компресори без резервоар, които работят с акумулаторни батерии

Изключително икономичен уред, въздушният компресор има универсален характер за приложение при работа с различни видове пневматични съоръжения, които се употребяват както за битови нужди, така и за професионални и индустриални цели.

Популярността му се дължи на това, че в промишлеността като основен ресурс се използва много сгъстеният въздух. Ако искате пък да имате в домашната работилница такъв уред, с него ще можете да надуете гумите на колата или голям надуваем дюшек, а също и да го използвате при инструменти със сгъстен въздух, например пистолети за пирони, гайковерти и др.

Освен това, обхватът на въздушните компресори е разширен и поради множеството варианти от стационарен и мобилен тип. За професионална употреба в магазини, бензиностанции, работилници и др. се монтират стационарни въздушни компресори. Те са по-големи по обем и са с висока мощност. Големите им резервоари със сгъстен въздух позволяват по-продължително време на работа, а за да заемат по-малко място, обикновено имат вертикален дизайн.

Мобилният въздушен компресор е с по-малък резервоар, а поради наличието на дръжки, може лесно да се премества в различни зони. Някои модели под електромотора са с монтиран резервоар, приличащ на „палачинка” и са много стабилни. Други имат по два цилиндрични резервоара, разположени хоризонтално.

Преносимите електрически компресори се нуждаят от удължителен кабел. Има и малки компресори без резервоар, които работят с акумулаторни батерии.

При желание за купуване на компресор за професионална употреба у дома или в работилницата, може да изберете по-малък компресор, като прецените дали да бъде маслен, или безмаслен, цилиндричен или бутален. Предпочитани са маслените и цилиндричните, но се предлагат достатъчно варианти, които да огледате и изберете точния за вашите потребности.

За по-голяма сигурност, че ще заложите на най-подходящия, има редица фактори, които биха улеснили правилния ви избор.

Въздушно налягане

За да може да функционира ефективно, въздушният компресор трябва да доставя въздух с достатъчно налягане. Мощността на уреда, измерена във ватове или конски сили, всъщност показва какво налягане може да създаде. Ако е по-високо, компресорът ще може да съхрани по-голямо количество въздух в резервоара си, а това ще ви даде повече време да работите с пневматични инструменти.

Налягането се измерва в PSI или bar. По-голяма част от пневматичните инструменти изискват налягане 90 PSI, което значи, че се нуждаете от компресор, който да бъде с по-високо налягане на изключване. Индустриалните компресори изключват на два етапа – до 90 PSI и до 175 PSI. Хоби компресорите са едностепенни в повечето случаи и при 125-135 PSI се изключват. Понякога може да има спад в налягането поради ограничения в маркуча или съединителите, затова когато избирате компресор, се спрете на такъв, който да доставя поне средно налягане.

Капацитет на резервоара за въздух

Размерът на резервоара, в който се съхранява въздухът, се определя в литри. Ако обемът е 10 л, компресор с такъв резервоар ще бъде достатъчен за много приложения, неизискващи голямо количество въздух постоянно. Това са например пистолетите за помпите на гуми, аерографите и др.

По-големите резервоари са за извършване на по-сериозни задачи, за които е нужен въздушен поток с постоянен характер и с високо налягане.

Друго, на което трябва да се обърне внимание, е какво е качеството на въздуха, произвеждан от компресора. Ако не е добро, т.е. няма инсталирани филтри за влага и различни частици, произведеният замърсен въздух ще се отрази на резултатите.

Конски сили

Оценявайки конските сили (НР), може да определите какъв размер компресор ви трябва. Компресорите за индустриални цели са оценени точно, така че ако такъв модел е например с 5 НР, това означава, че ще бъде няколко пъти по-голям от хоби модел също с 5 НР, но надценен.

В такива случаи е нужно да разберете от колко електрическа мощност ще имате нужда. Реално оцененият мотор от 5 НР ще може да издържи 24 ампера на верига монофазна мощност от 220V, а ако хоби моделът  е надценен, стойностите ще бъдат 15 ампера на 110V, т.е. реалните НР са около 2. Можете ли да го включите в стандартен щепсел, уредът ще работи с 2 НР.

Работен цикъл

Едно от важните неща, с които трябва да сте запознати, преди да купите компресор, е да имате представа за работния цикъл. Той показва броя минути, които компресорът трябва да работи, в период от 10 мин. Работният цикъл при компресорите с по-ниско качество е 50%, т.е. от всеки 10 мин. работата му не трябва да продължава повече от 5 мин. В противен случай помпата се нагорещява и експлоатационният ѝ живот бързо може да се съкрати.

По-качествените компресори имат работен цикъл поне 75%, а някои и 100% и могат да се използват почти непрекъснато.

Помпа

Помпите за компресори може да работят с масло или без масло. Безмаслените са по-скъпи, но ако вземете под внимание разходите за поддръжка, няма да има разлика в дългосрочен план.

Ако изберете компресор с маслена помпа, тя трябва да се поддържа периодично. Нивото на маслото трябва да се проверява и сменя при нужда. Ако искате по-тиха работа на компресора, трябва да изберете вариант с маслена помпа.

Маслените помпи се препоръчват за продължителна работа, а безмаслените – за гаражи и сервизи. Маслените тежат повече, но ако държите на критерий като преносимост, потърсете модел с колелца.

Едностепенен или двустепенен компресор

При едностепенните компресори цилиндрите са един или два, а при двустепенните – най-малко два. Докато при първите всеки цилиндър изпомпва въздух направо в резервоара, при двустепенните това става от единия в другия и едва тогава в резервоара.

Ако се нуждаете от високо налягане, може да се спрете на двустепенен компресор. В повечето случаи обаче за много от приложенията ще ви бъде достатъчен качествен едностепенен компресор, а не двустепенен на ниска цена.

За работа с компресор на открито, където няма електрическо захранване, може би ще трябва да изберете бензинов компресор. Бензиновите са по-мощни от електрическите и съответно налягането им ще бъде по-голямо. Имат и голям резервоар, възможност за регулиране на максималното налягане, предпазни клапани, филтри за конденз, индикатори и омаслител.

Когато сте взели решение какъв компресор да закупите, направете го от доказан производител, което дори да изисква по-голяма инвестиция, в бъдеще с безпроблемната работа на уреда тя ще ви се изплати.


В категории: Лайфстайл


Коментари
5 неща, за които мъжете лъжат
5 неща, за които мъжете лъжат 23/05/2024, Четвъртък 21:40 1
Флагман.БГ Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско 23/05/2024, Четвъртък 18:24 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа 6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа Те с добри биографии, притежават знания и умения, за да защитават интересите на своите съграждани БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 Страната ни продължава традицията железопътният ни транспорт да е мърляв със стари изтърбушени влакове ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното Ролята на лошите, разбира се, поемат закостенелите родители, които не разбират поривите на младите души Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но в много от предметите дигитализацията навлезе  Жена почина в зъболекарски кабинет Жена почина в зъболекарски кабинет ИА „Медицински надзор“ назначи проверка по случая Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Униформеният е временно отстранен, след като в социалните мрежи е публикуван скандален клип Банките затягат ипотечното кредитиране Банките затягат ипотечното кредитиране От АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Сред тях има бъдещи лекари, прависти, криминалисти и IT специалисти За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас Партии в България няма, те са търговски дружества, които целят само едно - търговия с власт и влияние, каза лидерът на Коалицията Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер
Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Едва ли някой е очаквал точно това да се случи с монарха на Великобритания Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори