×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

До 10 дни властта решава как да се издължи на пътните строители


09 Август 2022, Вторник, 12:00 ч.

АПИ ще обяви търгове за зимно почистване по съкратена процедура

 

Възложил съм в рамките на следващите десет дни да има готова тръжна документация за обявяване на търгове само за зимно почистване по съкратена процедура. Става въпрос за националната сигурност. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с представители на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „Пътища“. На нея бяха дискутирани най-належащите проблеми пред бранша, допълват от пресцентъра на МРРБ.

Регионалният министър призова за отговорно поведение от страна на фирмите, така че в рамките на закона да бъде осигурено зимното поддържане през предстоящия сезон. Ще се опитаме заедно конструктивно да излезем от ситуацията, заяви той.

Агенция „Пътна инфраструктура“ е започнала подготовката на процедурите преди встъпването в длъжност на служебния кабинет и вече финализират документация за следващия етап на поддръжката на пътищата, информира още министърът. Целта е от следващата година да няма напрежение. Арх. Шишков заяви, че ще се върви в посока нормативна промяна, така че спорът дали един ремонт е текущ или основен повече да не се случва, предава dnes.bg.

До дни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде внесена справка за плащанията по старите договори за пътно поддържане, каза председателят на Българска браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков.

Той посочи, че от дължимите от държавата към пътностроителните фирми 720 млн. лв. 200 млн. лв. не попадат в обхвата на решението на Народното събрание и могат да бъдат разплатени. Останалите средства са блокирани от решението на парламента.

Вече имаме диалог с държавата, надяваме се той да продължи, отбеляза Стефан Чайков.
Министър Шишков обясни, че плащанията ще се правят след проверка. На срещата стана ясно, че при необходимост бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се преструктурира, за да могат да бъдат извършени.
Ще направим всичко възможно изпълненото строителство по големите инфраструктурни обекти – първите три участъка на магистрала „Хемус“ и пътя Видин – Ботевград, да бъде платено, така че да не се забавя тяхното изпълнение, каза още регионалният министър.

До 10 дни се очаква проектът на методика за индексация на договорите да бъде финализиран съвместно с Министерство на финансите, след което ще бъде внесен за одобрение от Министерския съвет. Това стана възможно след като промените в Закона за обществените поръчки бяха обнародвани в Държавен вестник. В рамките на ден или два предложения по проекта на методика ще дадат и браншовите организации. Темата е важна не само за строителния бранш, а и за общините, каза министър Шишков.

Подготвената по време на редовното правителство методика не предвижда таван на индексацията, а ще се прави по формула, обясни почетният председател на Камарата но строителите в България Светослав Глосов.
За индексация на труда на проектантите и консултантите настояха и от Консултативния съвет на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, с които регионалният министър се срещна по-късно днес. Той ги призова да дадат конкретни предложения в най-кратки срокове, за да бъде финализирана скоро методиката.

Представителите на браншовите организации и министър Шишков дискутираха детайли на някои текстове по Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. Като основен се очерта въпросът за отмяна на член 114, свързан с ориентацията на жилищните помещения. Министър Шишков коментира, че има категорично становище от Министерство на здравеопазването срещу разрешаването на т. нар. северни жилища. От Камарата на архитектите в България също изразиха категорично несъгласие да отпадне недопускането жилища да се ориентират изцяло на североизток, северозапад или север.

До седмица предстои втора среща с представителите на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, при която да бъдат прецизирани и финализирани всички текстове в нея.
Министър Шишков изрази увереност, че проектът на Наредба 7 ще бъде завършен скоро.

 


В категории: Бизнес


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже
Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори