×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Амнести Интернешънъл”: Украинската армия ползва къщи, жилищни сгради, училища и болници за военни цели


„Амнести Интернешънъл”: Украинската армия ползва къщи, жилищни сгради, училища и болници за военни цели
Докладът на международната организация по човешките права, базирана в Лондон, е от вчера, ето какво става ясно от него
05 Август 2022, Петък, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Използването на такива цели за военни цели е ясно нарушение на международното хуманитарно право, заключват от международната организация

Украинската армия използва училища, болници и домове на цивилни като военни бази, с което застрашава живота на невинни граждани. Това казва в свой доклад от вчера международната организация по човешките права „Амнести Интернешънъл”. Защитните тактики на военните са нарушавали международнoтo хуманитарнo право и са превръщали цивилни обекти в цели за руските далекобойни оръжия.

Между април и юли представители на организацията са извършили редица огледи на места, ударени от руски ракети в областите Харков, Донбас и Миколаев. След инспекция, интервюта с оцелели, разкази на свидетели и близки на загинали, от „Амнести” са установили, че има доказателство, че украинската армия е стреляла по вражески цели от локации, намиращи се в жилищни и неевакуирани зони. Общо 19 са регистрираните такива места от правозащитната група. Украински части са базирали военните си центрове включително в цивилни сгради.

Докладът сочи още, че цивилните локации, използвани за бази от армията, са били далеч от фронтовата линия и е имало алтернативни места, утилизацията на които е нямало да застраши цивилни. Дъщерята на загинал в ракетен удар 50-годишен мъж разказва:
„Военните се бяха настанили в съседна на нас къща и синът ми често ходеше да им носи храна. Умолявах го да стои далеч от тях, защото се страхувах за него. Следобеда на 10 юни, когато беше ракетния удар, синът ми беше в двора, а аз у дома. Той умря на място, тялото му беше разкъсано на малки парчета, а домът ни – почти унищожен”

При последвала инспекция „Амнести Интернешънъл” открили в съседния дом военна техника и униформи.

„Не разбирам защо нашите военни стрелят от градовете, а не от полето. Определено в квартала ни има военна дейност. Когато те стрелят, после чуваме как ги обстрелват”, разказват двама жители на високи блокове в квартал на Лисичанск пред организацията.

Военни бази в училища и болници

Украинската армия е използвала училища и болници за де-факто военни бази на пет локации, установява още докладът на „Амнести”. На 28 април руски въздушен удар е станал причина две медицински лица да бъдат ранени в медицинска лаборатория в предградията на Харков, след като украински военни са изградили база там. „Използването на болници за военни цели е ясно нарушение на международното хуманитарно право”, казват от организацията.

В 22 от общо 29-те училища, които представители на „Амнести” са посетили, са били открити или войници, изполващи стаите, или са намерени доказателства за скорошна или предишна военна активност. Руските военни са удряли многократно училищата, превърнати във военни бази.

Докладът не е изцяло едностранно написан против Украйна. В него се съобщава, че руската армия използва международно забранени муниции и оръжия, включително клъстерни бомби и високоексплозивни снаряди с широк ефект на поразяване. „Практиката на украинската армия да се стационира в населени територии по никакъв начин не оправдава руските атаки. Всички страни на конфликта трябва да правят разлика между цивилни и военни цели и да избират оръжията , които използват така, че да минимизират опасността за мирните граждани. Атаки, които нараняват или убиват цивилни, се считат за военни престъпления”, заключват от „Амнести Интернешънъл”.

 


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт 13/05/2024, Понеделник 17:20 0
13
Коментара по темата
13.
Perko
06.08.2022 13:39:47
3
0
Амнести стана ясно че и тя е спонсорирана от Руската Империя за да лъже ами че Руските войници крадат от къщи тоалетни,тенджери тигани Модерни телевизори.И Украинците виновни че си ги пазят.деюагогия ,платена.Нали виждам у нас как Високи Държавни мъже предателсват срещу Родината ни за.Пари/не Рубли,/и вече не скриват че искат да ни направят ,,Заддунайска Губерния,,Е няма да стане защото Империята върви към фалит Ама и те към Съд за Държавна измяна.след Войната в Украйна и УНСС ще се търси сметка на продажниците
12.
Русодебил полуидиот
06.08.2022 09:02:58
6
2
Амчи аз ут куга ви казвам. Ма вий да ни мислити чи само АмнестиПедеранешънъл обичат парите. Амчи, не бе. Те Шолц и Макрон и Тръмп сълзи ронят за путлеровите парички. Дажи понежи съм русроб само булгаристан плюя и казвам чи сме корумпирани. Те в Русия и на Запад, ни взимат пари, хич. Те тес от АмнестиПедеранешън и за САЩ казаха чи била най-недемократичната страна. Ма от цял свят там ходят учат и работят, не в пРосия.
11.
До 10
06.08.2022 00:54:10
4
18
На майка ти в шундата ползва малоумник
10.
Орт
05.08.2022 23:39:54
26
4
А руската какво използва?
9.
Истината...
05.08.2022 23:03:09
2
44
...излиза на яве.
8.
Реалист
05.08.2022 22:50:15
32
10
Обективен анализ и грешно заглавие. С нищо не оправдава руснаците
7.
Dar
05.08.2022 21:58:50
17
41
Да живее Владимир Путин, единствения истински лидер.
6.
Полезен идиот
05.08.2022 21:28:54
55
19
Това е руска пропаганда,не може да е истина.Слава Украйна,слава парцал на сурата,слава 7 ми бустер!
5.
Търговец
05.08.2022 21:13:57
9
47
На Слънчака много крадат и лъжат укристанците. Очите на 4 вече отварям, два пъти ми обираха сергията. Краде много туй племе.
4.
ФРГ
05.08.2022 21:10:28
9
61
Укри! Целият свят е вдигнал ръце от тия диванета.
3.
Scrooge McDuck
05.08.2022 21:09:50
6
9
Русчев поне цитирай zerohedge или от кой си го видял в нета...
2.
az
05.08.2022 21:07:32
16
54
СЛАВА РОССИИ
1.
az
05.08.2022 21:06:39
16
63
ГНУСНИ,МИРИЗЛИВИ УКРАИНСКИ ФАШИСТИ
МАЛКО ВИ МАЧКАТ БРАТУШКИТЕ...МАЛКО
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 24 май Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Дълго право хоро се завихри в двора на икономическата гимназия, абитуриентите показаха завидни знания по народни танци Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивалът премина под патронажа на проф. д-р Христо Бозов, ректор на университета Медиите в РС Македония отразиха размахания пръст от Гърция, но неглижират България Медиите в РС Македония отразиха размахания пръст от Гърция, но неглижират България Изданията в сграната цитират различни изказвания на гръцки предстаители Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. 100 Кила също влезе в клуба на образованите, завърши гимназия на 37 Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Пострадалият дължал пари на извършителя Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Заповедта на министър Георги Гвоздейков е подадена за вписване в Търговския регистър днес  На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт Национален план за борба с болестта все още липсва
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори