×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Могат ли високите цени на имотите да навредят на икономиката?


04 Август 2022, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

В най-екстремните случаи завишените цени на земята може да станат причина за продължително забавяне на растежа и производителността

Интересът на икономистите към земята и имотния пазар е нараствал и изчезвал с течение на времето. Според политическите икономисти от 18-и и 19-и век той е бил решаващ за разбирането на света.

Те вярвали, че разпределението на рентата от собствеността върху земята може да обясни социалните пропасти между богати и бедни, както и всякакви други икономически проблеми.

През 20-и век интересът към земята вече не е чак толкова голям, но от началото на новото хилядолетие темата отново се намества във фокуса на вниманието. Световната финансова криза предизвика увеличаване на изследванията за последиците от спадовете на имотите.

Балансите на банките са склонни да отслабват в такива случаи, а притеснените собственици харчат по-малко, което потенциално предизвиква рецесия. Жилищният срив в Америка през 2007-2009 г. беше детайлно проучен от академичната общност.

През последните години се появи и друга посока на изследване, която, по подобие на политическите икономисти от миналото, приписва много дългогодишни икономически проблеми именно на земята и имотния пазар, пише The Economist. Основният акцент е върху това как високите цени на имотите влияят върху кредитирането, инвестициите и, в крайна сметка, върху производителността.

Анализаторитет разглеждат отблизо дългогодишния имотен бум в Китай и тревожното заключение е, че високите цени на жилищата могат да имат пагубни икономически ефекти, като изместват продуктивните инвестиции и водят до неправилно разпределение на капитала.

В най-екстремните случаи завишените цени на земята може да станат причина за продължително забавяне на растежа и производителността.

Недвижимите имоти са най-големият клас активи в света. През 2020 г. той съставлява около 68% от световните нефинансови активи, които включват съоръжения и машини, както и нематериални активи, като интелектуалната собственост, например.

Именно земята, а не сградите, построени върху нея, представлява малко над половината от тези 68%. Тъй като стойностите се увеличават, делът на земята в нефинансовите активи нараства рязко в някои страни. Във Великобритания, например, той е нараснал от 39% през 1995 г. на 56% през 2020 г.

Тъй като земята може лесно да бъде оценена и не може да бъде скрита или разбита, тя е добро обезпечение на кредити. Когато цените се покачват, както става на повечето места през по-голямата част от последните няколко десетилетия, първоначалният ефект е стимулиране на кредитирането и икономическата активност.

Домакинствата могат да използват своята все по-ценна собственост, за да вземат заеми при по-ниски лихвени проценти. Фирмите собственици на земя също имат по-лесен достъп до финансиране. 

Но използването на земята като обезпечение е съпроводено и с някои вредни ефекти, особено на места, където банките играят голяма роля в корпоративното финансиране. Способността на фирмите да вземат заеми обикновено се определя от техните съществуващи активи, а не от техния производствен потенциал.

И за тези, които притежават земя, е много по-лесно да вземат заеми от банки, отколкото за компаниите с много нематериални активи.

Изследване на Банката за международни разплащания от 2018 година установява, че регистрираните американски фирми с по-мащабни обезпечения на имоти са били в състояние да заемат и инвестират повече средства от своите конкуренти, въпреки че са били по-малко продуктивни.

Тези ефекти стават очевидни и в Испания точно преди световната финансова криза. В изследване, публикувано миналата година, Серджи Баско от Университета в Барселона и Дейвид Лопес-Родригес и Енрике Морал-Бенито от Централната банка на Испания отбелязват, че производителите, притежаващи имоти в страната, са склонни да получават повече банкови кредити, отколкото други фирми.

Повишаването на цените на имотите може да обезсърчи продуктивното кредитиране и да доведе до неправилно разпределение на капитала. Когато жилищните пазари процъфтяват, банките са склонни да отпускат повече ипотечни заеми. Но тъй като кредиторите са изправени пред капиталови ограничения, това често е придружено от намалено кредитиране за бизнеса.

Данните за САЩ в периода между 1988 г. и 2006 г., показват, че увеличение с едно стандартно отклонение на цените на жилищата в райони, където дадена банка има клонове, намалява растежа на корпоративното кредитиране в същата банка с 42%.

Общите инвестиции, предприети от засегнатите фирми, са намалели с 21%. Такива ефекти на изтласкване може да са били значителни и на други места, като се има предвид, че банките в богатия свят рязко са увеличили ипотечното си кредитиране. В 17 развити икономики делът на ипотеките в общите банкови заеми се повишава от 32% през 1952 г. до 58% през 2016 г. 

Каквито и да са ефектите от високите цени на земята на Запад, мащабът на проблема в Китай изглежда още по-голям, като се има предвид, че инвеститорите в страната имат огромен апетит за недвижими имоти.

Редица скорошни изследвания показват, че високите цени на имотите в Китай изземват банковото кредитиране от фирмите, които не разполагат с много земи, и намаляват разходите за научноизследователска и развойна дейност. Освен това те водят до пренасочване на управленски талант към сектора на имотите.

Един особено любопитен резултат се посочва в статия, публикувана през 2019 г. от Харалд Хау от Женевския университет и Дифей Оуянг от Университета за международен бизнес и икономика в Пекин.

Тя се базира на данни от производители в 172 китайски града, като един от основните изводи е, че евентуално увеличение на цените на имотите с 50% може да повиши разходите по заемите, да намали инвестициите и производителността и да доведе до 35.5% спад в добавената стойност на продукцията на фирмите.

Осъзнаването на риска, че високите цени на имотите могат да забавят икономическата активност, има важни последици за това как политиците би трябвало да третират инвестициите в земя и жилища. Насърчаването на жилищното строителство, например, би помогнало за намаляване на стойността на обезпеченията.

Ограничаването на собствеността върху множество имоти пък би променило разпределението на това обезпечение, а рестрикциите върху размера на ипотечното кредитиране, което банките могат да направят, може да доведе до насочване на повече кредити към по-продуктивни скетори.

Още по-амбициозна идея би била облагането на стойността на земята, което, намалявайки пазарната ѝ стойност, може да понижи и нейната привлекателност като обезпечение.

Колкото и да е странно, точно такъв данък е бил предложен от някои реформатори през 18-и и 19-и век, когато са имали стремеж към по-справедливо общество. А новата еуфория на имотните пазари по света може да съживи някои от тези стари идеи, пише още изданието. 

Източник: Профит.бг


В категории: Бизнес


Коментари
Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 0
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Според бившият заместник-ректор на академията на МВР Милен Иванов колата, в която е пътувал бившият премиер, не се е движила много бързо Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавния зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Хороскоп за деня – 17 май 2024, петък Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те 
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори