×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кабинетът "Донев" и спецслужбите спешно да вземат мерки срещу намеса на Русия в изборите


Кабинетът "Донев" и спецслужбите спешно да вземат мерки срещу намеса на Русия в изборите
Очаквам ПП да спечели изборите, защото има много по-широка периферия – разликата с ГЕРБ може да е над 10%, смята Милен Любенов
02 Август 2022, Вторник, 19:24 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, стоп-кадър: Свободна Европа

Не изключвам реваншизъм към ПП и БСП от страна на служебното правителство, казва политологът

Доц. д-р Милен Любенов е политолог, преподавател в СУ. Бе и секретар по вътрешната политика на експрезидента Росен Плевнелиев. Потърсихме го за коментар на новия служебен кабинет и предстоящите избори.

- Г-н Любенов, президентът днес обяви състава на служебния кабинет с премиер Гълъб Донев. Какви очаквания имате от този кабинет предвид имената, които станаха ясни?

- Като всяко служебно правителство неговата основна задача е да подготви предсрочните парламентарни избори и да се занимава с въпроси от текущата политика. Все пак става дума за кабинет, който е с ограничен мандат – два, максимум три месеца. Така че моите очаквания са да се фокусират най-вече върху подготовката на изборния процес. В някаква степен очаквам, че служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще продължи политиката на Бойко Рашков, особено по отношение превенцията, свързана с купуване на гласове и контролиран вот. От друга страна, мисля, че е много важно още отсега правителството и специалните служби да предприемат спешни мерки във връзка с възможна намеса от страна на Русия в изборния процес в България. Миналата седмица, например, лидерът на Демократическата партия в Италия Енрико Лета изрази опасение, че Русия може да се намеси и в изборите в Италия. А България до голяма степен е много по-уязвима и доказателства за това са редица хибридни опити на Руската федерация, включително и в изборния процес. Да не забравяме референдума, който се проведе през 2014 г., когато имаше много мощна кибератака срещу страницата на Централната избирателна комисия. Така че това са основните предизвикателства. Иначе аз не виждам някакви кой знае какви проблеми пред това служебно правителство от гледна точка на финансите и на икономиката. Има актуализиран бюджет. Сега се експлоатира постоянно в публичното пространство темата за газа, но е много важно това служебно правителство да продължи политиката, която водеше предишният кабинет, включително и да намери начин, по който да бъде внесен газ от тези осигурени танкери. Ако тръгнат да правят опити отново да водят разговори с „Газпром“, това според мен ще бъде контрапродуктивно. „Газпром“ се доказа като ненадежден доставчик, включително и онзи ден, когато бяха пуснали подаването на газ за Латвия само за няколко часа.

- За състава на кабинета какво ще кажете?

- Прави впечатление, че в него има не малко лица, които вече са били министри или зам.-министри в другите служебни кабинети на Румен Радев. Но е много трудно да се намерят хора с авторитет, с професии, които да приемат за два месеца такъв тип работа. Това е и четвъртият кабинет на Радев, така че съвсем закономерно е в него да участват лица, които вече са били част от неговия екип.

- Очаквате ли служебното правителство да прави ревизии и да повлияе на предизборната кампания - нещо, което като че ли наблюдавахме миналата година?

- Не изключвам такова нещо. Още повече че много се изостриха отношенията преди всичко между президента и „Продължаваме Промяната“, от една страна, както и между президента и БСП. Не изключвам някакви форми на реваншизъм към тези две формации. Прави впечатление и че за служебен министър на икономиката и индустрията е човек, който преди няколко месеца беше уволнен от Корнелия Нинова като председател на борда на ВМЗ-Сопот, ако се не лъжа. Това е някаква форма на закачка към Нинова и аз очаквам именно там да има някакво напрежение. Вероятно всички, назначени от Нинова в държавни бордове, ще бъдат сменени. Това ще провокира много остро напрежение между БСП и Румен Радев, от което не мисля, че по някакъв начин ще спечели президентът, защото все пак той беше излъчен от социалистическата партия. Миналата година БСП също го подкрепиха и един подобен реваншизъм ще остави горчив вкус сред симпатизантите на тази партия.

- А виждате ли сред министрите потенциал да оглавят нови политически проекти, както се случи с предните служебни кабинети?

- Не, не! Вече доста се насити партийната система, а и не виждам потенциал. Повечето от тях все пак са хора – експерти, които са били във втория ешелон на държавната администрация, секретари и съветници на президента. Така че не виждам тук някаква фигура, която да изпъкне, както миналата година бяха двамата служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, и оттук да излезе някаква проекция за бъдеща партия. Просто много се насити партийната система.

- И Стефан Янев направи партия...

- Точно така. Но в случая с новия кабинет не виждам потенциал, а вероятно и желание. Все пак това са хора с определени професионални биографии, хора, които са работили дълго време в администрацията в ресорите, които заемат. Така че вероятно след това ще продължат отново да се занимават с предишните си поприща.

- Прогнозата Ви за предизборната кампания и за следващия парламент – какво мнозинство и управление е най-логично да очакваме?

- Рано е отсега да се дават прогнози, защото действително ситуацията е много нестабилна от гледна точка и на електорални нагласи, и на засилване на общата емоционалност сред обществото. Виждаме изострена поляризация по няколко направления. Като цяло моите очаквания са предизборната кампания да бъде поляризирана по линия на блоковете, които и миналата година функционираха като основни ядра, около които се очакваха да се формират определени коалиционни решения. От едната страна - „Продължаваме Промяната“ (ПП), "Демократична България" плюс БСП. И от другата страна са останалите партии – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, новата партия на Стефан Янев. Това са двата основни блока, около които ще очакваме след изборите да се формират коалиции. Аз изключвам възможността за коалиция между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“, защото все пак миналата година ПП се създадоха и възникнаха като политическа формация – антипод на съществуващия модел на управление. Така че една такава коалиция би означавала подмяна на вота и това директно би се отразило на подкрепата за ПП, защото избирателите на тази формация по никакъв начин няма да припознаят коалиция с ГЕРБ. Моите очаквания са, че „Продължаваме Промяната“ ще спечелят изборите. ГЕРБ си стоят на около 22-23% - няма електорално нарастване през последните две години. Дори напротив, има продължаваща ерозия, защото ако разгледаме тези 23%, които им дават повечето социологически агенции, това се равнява на половин милион избиратели. Те много трудно ще могат да излязат от това вече за тях твърдо ядро, което е много ограничено около тяхната твърда клиентела. От друга страна, „Продължаваме Промяната“ имат много по-широка периферия. Миналата година те спечелиха около 700 хиляди гласа. Сега ако достигнат до 750 хиляди, това означава, че те могат да победят ГЕРБ с 200 – 250 хиляди гласа. Това би било повече от 10% разлика. Но много ще зависи от кампанията. Важно е да има много ясни послания към избирателите. Тази партия, която излезе с по-добра стратегия, с по-ясни послания, ще има предимство.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 3
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
33
Коментара по темата
33.
Аууи
05.08.2022 09:03:54
0
0
Ааууу какъв вой, какъв рев на руските тролове, я марш в Сибир, свине руски
32.
До 31 ПП ще спечелят един джудж
02.08.2022 14:27:04
0
5
ГЕРБ ще настоява за броене на отрязъците от машинния вот.
Видя се, че с кражба на вот не става нищо добро – излъчва се порочно управление, във властта влизат случайници, които се упражняват на гърба на народа.
31.
Някой
02.08.2022 11:42:05
12
4
Разбира се че ПП ще спечелят изборите. Те са избора на младите и разумни хора.
30.
XX
02.08.2022 11:33:59
3
2
До 27

"Големите пак няма да плащат данъци" - ми така е в демокрациите. А като си неграмотен, некадърен и про'ст - ще си останеш и беден.
29.
Кую
02.08.2022 08:57:37
7
3
Краварите избират. Никой няма право да им пречи. Ще спрат да произвеждат екогаз.
28.
КЬОСЕВ
02.08.2022 08:42:43
11
9
След въвеждане на машинното гласуване е достатъчно дето циганите не могат да гласуват!)))))
27.
анонимен
02.08.2022 08:28:04
10
5
Бою пак ще ни ебанка бедните.
Големите пак няма да плащат данъци (но пък щему плащат под масата) Да е жив и здрав да ни ебанка и да си пръска подкупите.
Така ще занапред защото с такива путки като Кирчо и Асен няма кака да стане.
Киро само като мучуеш оелигофренският говор и ти идва да го разцелуваш с лопатата
26.
XX
02.08.2022 00:50:01
17
9
Ач срещу намесата на САЩ и ЕС? България трябва да излезе от ЕС и НАТО, а петоколонници като тоя - разследвани и съдени!
25.
Българка
01.08.2022 23:19:27
9
30
Абе ,ти нормален ли си бе ,,кой нормален ще иде и ще гласува вече за ПП,отсега почвате с пиара ,страх ви тресе от Бойко Борисов ,затова непрекъснато е в устата ви.Щели да са първи ...хахаха,дано са под бариерата ,не първи .За 7 месеца съсипаха държавата тотално.Може ББ да е крал ,но сме живяли спокойно и добре при него ;Не ви искаме ни образованите ни младоците ...продължавайте си промяната ,извън борда.
24.
Благодарим ти Киро и Ко
01.08.2022 23:01:31
3
31
Борисов да се беше молил по три пъти на ден, пак нямаше да успее да измоли точно тези жалки терминатори, които вместо да го изчегъртат него, изчегъртаха себе си.
23.
Тончо
01.08.2022 22:48:17
2
24
Д-р. Бойко Рашков няма ли да ви е пак бойното копие срещу даден електорат. Той ще свърши работа и само срещу дамаджана с ракия примерно.
22.
Макак Такабе
01.08.2022 22:23:16
29
11
Пълни глупости приказва. България е топ русофилска държава, затова и сме не последно място в Европа по всички показатели, с изключение на корупцията. В следващия парламент партиите на Путин отново ще са мнозинство, НО ще трябва да свалят маските, за да направят правителство. Тикварите на ГРОБ ще са първи и ще трябва да избират дали да изсветлят топлата връзка с ДП$, или да имитират правителство на спасението с малкото ДПС на Слави и вгъзражданите.
21.
Мъката на променкаджиите
01.08.2022 22:11:09
7
35
Страхът на Кирил и Лена от Бойко Борисов вече е патологичен :)
Останалите от ПП се страхуват какво ще стане, ако техните лидери продължат да полудяват ;)
А от Радев, вече се посират, като си спомнят как го тричеха :))))
20.
Цената на промяната
01.08.2022 21:38:00
6
26
Киро на власт ни струва 200 лева на месец!
19.
истината
01.08.2022 21:35:34
16
4
Курс за Кирчовците , гербавите , дпс и техните избиратели
18.
Почнаха ги променкаджиите :)
01.08.2022 21:08:02
4
31
Прокуратурата разследва областния управител на Варна,Благомир Коцев, назначен от Кирил Петков, за използване на държавни имоти за лична облага!
17.
Гълъб 4хилядник
01.08.2022 20:49:49
29
10
Поредното точно интервю на проф. Любенов. Браво.
16.
До 7
01.08.2022 20:47:51
6
21
Ще те последваме отзад .Олигофрен.c
15.
Милен Любенов Заблуденият
01.08.2022 20:44:06
8
24
Тоя Милен Любенов е по заблуден от на Джск Спароу компаса... Айде прибирах се на село да си ги дърдориш тия глупости на селската седанка не ни занимавай с простотии
14.
До 7 тъпото парче
01.08.2022 20:42:26
31
44
Дааа, още има заблудени или гузни, които не смеят да си признаят погрешния избор, мъчейки се да прикрият краха на своите илюзии с клетви и комични теории: как младите, умните и красивите били съборени от заговора на лошите. Глупости!
Паднаха под напора на собствената си несъстоятелност. Изпокараха се, станаха врагове, олигавиха се в смехотворни обяснения и взаимни обвинения.
Асен и Лорер ще изолират просто Киро и сваЛена. Червената опозиция ще детронира Корнелия. Жълтопаветниците ще се стопят дотолкова, че Пламен Бобоков да може да ги натовари в наличните си джипове и да му остане малко място в лимузините за “правилните медии”, “богините” и слугините. А пък по-елитните телевизионни перачки може да се разположат на яхтите му по бикини.
13.
Gemcorp за милиард и половина долара
01.08.2022 20:39:52
27
35
Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер, които наричам триото:“Клоунът-Хищникът-Ковчежникът”, подпирани от Иво Прокопиев, Евгени Ангелов, царския Спас и Гури-на-РалицаАгайн, получиха разчертаните схеми, но дори не успяха да ги изпълнят със съдържание, защото са неуки, хаотични и безполезни. Искаха, но не знаеха как. И да знаеха, бяха прекалено алчни, за да им се получи.
Пропагандираха прозрачност и нулева толеранция към корупцията. И я постигнаха, но не както очакваха. Защото пиар клишетата трябваше да са димната завеса, зад която да изпълняват пиеската “Лява ръка – десен джоб”.
12.
1234
01.08.2022 20:35:56
15
28
Руските платени тролове разбраха че става въпрос за тях и веднага започнаха да вият като петнисти хиени. Какъв несретник трябва да си че да плюеш собствената си родина и да да хвалиш русия за пари. Не трябва да се учудваме че в нашата история е имало толкова много предатели. Те отново са тук и работят много евтино За шепа стотинки.
11.
Утре е добър ден за България
01.08.2022 20:34:48
35
50
Приключва най-инфантилното, покварено и зловредно управление в най-новата история на България!
Държавата беше съсипана от пропагандни абра-кадабри, нагли врели-некипели, задкулисни схеми, безобразни далавери. Съученици, любовници, сътрапезници и безскрупулни авери окупираха властта. Измамници напъплиха икономиката. Алчни безродници загребаха безогледно от държавната съкровищница.
Киро и Лена-на-Киро-и-Миро командореха страната, държейки се за парапета на стълбище, което води към бездна. Кантората на Бориславова и майката на Никола Минчев беше обслужвана като фаворитка на властта.
10.
директно към Дернев!
01.08.2022 20:32:13
13
15
Пич! Как да я нама европата бре! Келявите еврослужители лочат от нас милиони на година за нищоправене, за забрана на криви краставици, за забрана на запалки и зарядни и най-вече за идиотизиране на масата, която им робува! Изкукал си с тоя есес, долната и поробителска каста, която ни такова мамата за по-малко от 20 г. ! Всички европроекти са за наша сметка, а ти ТЪПАНЕ, плащай вода по 4.40, защото си велик европеец! Малоумник!
9.
Scrooge McDuck
01.08.2022 20:30:16
3
29
Откъде го изкопахте и този теоритик дървен философ. Всички дават акъл а никой решения.
8.
Баладински
01.08.2022 20:26:40
18
11
Всички по-долу без Asas са един и същ неграмотен руски трол
7.
аз
01.08.2022 20:26:11
39
12
Аз ще гласувам за ПП. Последвай ме.
6.
Народеее!!!
01.08.2022 20:11:06
35
23
Русия незнам дали ще бъде изчегъртана,но еврогейските перераси ще бъдат!България ще бъде с Русия и винаги е била с Русия въпреки долните мераци на българоубийците !Няма българин който да те обича Русия който не я обича не обича България!
5.
Хаха
01.08.2022 20:06:25
26
31
4 ли си, Asas ли си, не знам, но си обикновено тролче. 30 години всякакви американски подлоги изчегъркват Русия и ставаме все по-зле. Явно си фен на оттеклата в канала предстояща коалиция между Продължаваме подмяната и Дай България, мотивиран от козяшките центове.
4.
Asas
01.08.2022 19:37:49
38
17
В следващите 50 години Русия ще бъде изчегъркана от България . Нещо като деРусификация. Това е добре за българите , който ще могат да живеят като нормални хора.
3.
Дернев
01.08.2022 19:37:11
6
23
Не само Русия има интереси тука. Щатите също. Само Европа никаква я няма. Затова трябва да ритнем НАТО и Щатите за да сидайде в Европа всичко на мястото. Европа за европейците!
2.
Да бе Да
01.08.2022 19:36:51
37
42
ПП са новото ДаБГ с един и същи електорат 6-7% !
Това е !
Кой слид като е видял корко е тъп Кирчо Петков пак ше гласува за ниго и онова педалче Асена.
Сериозно кой ще гласува за тях ?
1.
Я чупка бе,
01.08.2022 19:28:20
8
37
краварска говореща главо!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори