×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Насред лято - краставиците и доматите поскъпват


Насред лято - краставиците и доматите поскъпват
Ключови думи: цени, краставици, домати
31 Юли 2022, Неделя, 09:20 ч.

Войната в Украйна престана да всява паника на житните пазари

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, и тази седмица практически не се промени, като е със стойност 2,029 пункта при 2,031 миналата седмица и 2,039 пункта преди повече от месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 6,2 на сто до 2,40 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици скача с 29,2 на сто до 2,08 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите поевтиняват с 6 стотинки и се продават по 1,06 лева за килограм. Цената на морковите се вдига с 3 стотинки до 1,09 лева за килограм на едро. Стойността на зелето се задържа и тази седмица 0,82 лева за килограм, предава dnes.bg.

Ябълките се продават по 1,45 лева за килограм. Цената на лимоните се вдига с 2 стотинки до 3,08 лева за килограм, на прасковите се понижава тази седмица - с 2,4 на сто до 2,04 лева за килограм, а кайсиите се търгуват по 2,25 лева за килограм.

Кравето сирене прибавя 2,1 на сто и вече трайно остава над нивата от 10 лева за килограм, като се търгува по 10,33 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" се продава по 15,60 лева за килограм. След като поевтиня в средата на месеца, олиото и тази седмица се търгува по 4,99 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 5,3 на сто до 2,80 лева. Пилешкото месо вдига цената си с 2,7  процента и се търгува средно по 6,07 лева за килограм. Захарта поскъпва с 3 стотинки се продава по 2,33 лева за килограм в края на седмицата, а брашно тип "500" поевтинява с 5,9 на сто и се търгува по 1,29 лева за килограм. Оризът отстъпва с 1,5 на сто и се търгува по 2,76 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,27 лева за брой.

На Софийска стокова борса (ССБ)  хлебната пшеница и тази седмица в големи количества се търси в оферти по закона за обществените поръчки в диапазона 580-637 лв./тон, като вече има и предлагане на цена 750 лева за тон. Продължава да се търси фуражна пшеница в големи количества на цена  615 лв./тон. Офертите за пивоварен ечемик са между 620 и 650 лв./тон  "купува" срещу 660 лв./тон “продава“. Царевица се търси на 550 лв./тон, предложения няма. Има предлагане за белен слънчоглед на цени в диапазон от 3031-3128 лв./тон и небелен слънчоглед на 1200 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

На ССБ се продаваше автомобилен бензин А95Н в диапазона 2740-2960 лв./хил. л, бензин А100 се търгуваше по 2950 лева за хиляда литра. Дизеловото гориво се продаваше в диапазона 2550-3497 лв./хил. л. Никога досега цената на дизела не се е качвала на ССБ до такива стойности.

Войната в Украйна престана да всява паника на житните пазари и цените на пшеницата започнаха да падат, след като в търговските среди надделя мнението, че спадът в производството в Украйна ще бъде компенсиран с увеличения потенциал на други страни, посочват експертите на Софийската стокова борса.

За засилване на низходящия ценови тренд напоследък в много голяма степен допринесоха и надеждите на участниците в зърнената търговия в ЕС и САЩ за позитивното решение на въпроса за деблокиране на украинския износ. В петък споразумението по плана на ООН и с участие на турския президент Реджеп Ердоган стана факт. Съгласно споразумението ООН ще премахне пречките пред износа на храни и торове от Русия в областта на финансите, застраховките и логистиката, както и ще помогне да се гарантира, че продуктите не попадат под санкциите, уточняват от ССБ.

Пшеницата в САЩ поскъпна тази седмица със 7 долара до 345 долара за тон, а тази във Франция падна с 9,50 евро до 341,25 евро за тон. В Украйна пшеницата се продава без промяна по 390 долара за тон. Руската пшеница също запази нивото си от 365 долара за тон.

Цената на американската царевица  спадна с 1 долар до 301 долара за тон, в Русия поскъпна с 15 долара до 340 долара за тон. Цената на ечемика във Франция остана 305 евро за тон, в Русия намаля с още 2 долара до 313 долара за тон. Рапицата поскъпна с още 66,25 евро на Euronext до 690 евро за тон.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, с доставка през септември, падна с 15 долара до 1480 долара за тон. Цената на рафинираната захар се понижи с 1 долар до 531,60 долара за тон на борсата в Лондон.
/БТА/


В категории: Бизнес


Коментари
Флагман.БГ Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна 27/05/2024, Понеделник 19:20 0
Флагман.БГ Освободиха зам.-министъра на транспорта Освободиха зам.-министъра на транспорта 27/05/2024, Понеделник 18:07 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Информацията е от изтекли данни от поземления и кадастрален план на емирството Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Полицейски служители буквално оглозгали дома на 51-годишната жена, арестувана е за срок до 24 часа   500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа 500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа Ограничението влиза в сила от официалното откриване на плажните ивици, когато те са обезпаразитени, почистени и подготвени за туристите Ученици от СУ “Н. Й. Вапцаров” в Приморско с първи открит урок по шахмат Ученици от СУ “Н. Й. Вапцаров” в Приморско с първи открит урок по шахмат Шахматът е любима моя игра, която учи всеки играч да мисли логически и да се справя с определена ситуация, каза кметът Иван Гайков Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни Денят на детето ще е вълнуващ и с арт работилницата на Усмихнати 8смици на открито БСП на среща с КНСБ: Зелената сделка трябва да бъде изцяло ревизирана БСП на среща с КНСБ: Зелената сделка трябва да бъде изцяло ревизирана Тридесет и седем пъти внасяхме предложението за механизма за минималната работна заплата, преди той да бъде приет, припомни инж. Петър Кънев И това лято ще е най-добре да не се разболявате на морето И това лято ще е най-добре да не се разболявате на морето Отново се прогнозират проблеми със спешната помощ Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Ние сме с най-нисък процент застраховани домове в Европа Чували ли сте за това изчезнало село? Било е единственото у нас, което... Чували ли сте за това изчезнало село? Било е единственото у нас, което... To е споменато в османски регистри от 1623 – 1625 и 1635 – 1637 година с по 2 християнски домакинства Бургас показва за първи път как ще изглежда новият Студентски град Бургас показва за първи път как ще изглежда новият Студентски град В първия етап на проекта е предвидено на площ от 30 декара да има научно-изследователски лаборатории и дигитална библиотека, паркови пространства, зони за отдих, спорт, развлечения, културни събития и галерия на открито
3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн ГМО комари се включват в борбата срещу маларията ГМО комари се включват в борбата срещу маларията Комарите преносители представляват сериозна регионална заплаха Бунт в Палма де Майорка срещу туристите -  "Вървете си вкъщи!" Бунт в Палма де Майорка срещу туристите - "Вървете си вкъщи!" Над 10 000 души вдигнаха плакати "Вървете си вкъщи!" Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече от 80 държави, където Русия нямало как да излъже 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция При кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Той ще се срещне с българския премиер Димитър Главчев 200-метрова "трапеза" на "Шан-з-Елизе" в Париж 200-метрова "трапеза" на "Шан-з-Елизе" в Париж Хиляди французи си устроиха пикник
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори