×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Покушението на Бай Миле вдъхновено от филм за Ал Капоне


30 Юли 2022, Събота, 19:19 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ликвидирането на бившия милиционер остава неразкрито

Убийството на легендарния сикаджия Милчо Бонев-Бай Миле преди 18 години е вдъхновено от холивудски филм за Ал Капоне. Бай Миле и гардовете му са разстреляни на 30 юли 2004 г. в ресторант-градина „Славия“ досущ като по сценария от “Клането в деня на Свети Валентин”.

В горещия юлски ден седмина наемни убийци, облечени и маскирани като полицаи, въоръжени с калашници, слизат от джип „Нисан“ със син буркан и нахлуват в ресторанта с викове “Полиция! Ръцете на тила!”. Минути по-рано тук да обядва е влязъл 43-годишният Бай Миле заедно с гардовете си Любомир Николов на 36 г., Георги Узунов на 29 г. и 31-годишния Веселин Миланов. В компанията им е и пазарджишкият сводник Методи Маринков на 38 години.

Денят е петък, часът е 15,20. Предрешените като полицаи килъри откриват огън с автоматите и за секунди правят на решето шестимата. След това се оттеглят от заведението, тръгват с джипа с мръсна газ и офейкват. По-късно возилото им е намерено опожарено в района на Княжево.

Сюжет

Действието във филма „Клането в деня на Свети Валентин“ се развива на 14 февруари 1929 г. Тогава шестима наемници, облечени като полицаи, нахлуват в автосервиз с викове „Не мърдай! Полиция!“. Принуждават седем мъже да застанат с лице до стената и после ги разстрелват с автомати. Избитите са членове на бандата на прочутия Джордж „Бъгси“ Моран. Основен заподозрян като поръчител е Ал Капоне.

Дотук са приликите с филма, следва действителността. А тя е съвсем българска. След продължително разследване криминалистите откриват в опожарения джип оцеляло шише от минерална вода, българска военна бронежилетка, произведена във ВМЗ „Сопот“, и няколко отпечатъка. Макар да има подозрения, че наемниците не са българи, а прословутата хърватска банда, прочула се като „Фабриката за убийства“ на Роберт Матанич, по уликите криминалистите стигат до Тихомир Дочев-Мравката. Оказва се, че слюнката по оцелялата бутилка от вода е негова.

Постепенно покрай Мравката разследващите влизат в дирите на още трима предполагаеми извършители – плевенчаните Анатолий Мънков-Плъха, Стилиян Георгиев-Мишката и софиянеца Георги Стефанов. След 10-годишна съдебна сага делото приключва с оправдателни присъди, а част от набедените от прокуратурата за убийци осъждат държавата. Последен преди година Георги Стефанов взе 30 000 лева обезщетение за това, че несправедливо е бил обвинен и е лежал по арестите.

Връзка

Сръбската връзка в убийството на Бай Миле обаче се разследва паралелно, но така и не е финализирана, а остава само на ниво хипотези. Насоката е свързана с близките отношения на покойния бос със Земунския клан и контактите му с наркобоса Сретен Йосич-Йоца Амстердама. Твърди се, че именно Бай Миле е осигурявал хероина за западната ни съседка. По публикации из сръбския печат местната мафия е убила Бай Миле, защото се е опитал да измести от каналите с наркотици хората на Милорад Улемег-Легия. Така или иначе едно от най-кървавите престъпления у нас остава неразгадано. През 2011 г. сръбската прокуратура предава на българските власти показанията на хърватина Томислав Марянович, че 58-годишният Слободан Джурович-Кардинал - кумът на Сретен Йосич, е поръчал убийството на Бай Миле. Кардинал искал сам да поеме контрола над наркотрафика, влизащ в Сърбия, без да зависи от партньори в България. Марянович твърдял, че след ареста на Сретен Йосич в София и екстрадирането му в Холандия през август 2002 г. Бай Миле трябвало да стане изкупителна жертва. Българският съд обаче не допусна хърватинът да бъде разпитан по делото у нас. Слухът, че Бай Миле е убит именно защото не е помогнал Йосич да не бъде заловен, остава. Факт е, че у нас се появява и т.нар. Фабрика за убийства, банда, водена от Роберт Матанич, който заедно с Иван Може и още няколко хървати са сочени за извършители на серия поръчкови убийства на знакови фигури от ъндърграунда у нас. Тази линия на разследването обаче така и не е завършена докрай и нищо не е доказано напълно.

Опити

Убийството на Бай Миле е втори опит за ликвидирането му, вече успешен. Първият претърпява фиаско. Самият Милчо Бонев невинаги е в ъндърграунда, а дори е на страната на закона. Промените в България на 10 ноември 1989 г. заварват Милчо Бонев в редиците на Народната милиция. Тогава той е 28-годишен. На служба е като старшина в Самоков и вече носи прякора Бай Миле. Някъде през 1991 г. напуска редиците на МВР и става част от групировката ВИС. Отговаря за охраната на кръчмите и хотелите в Самоков и Боровец. Влиза в конфликт с босовете на ВИС – братята Васил и Георги Илиеви, и става част от новата силова структура СИК заедно с братята Красимир и Николай Маринови, Младен Михалев–Маджо, Румен Николов–Пашата, Стоил Славов–Телето и др. Бай Миле е натоварен да отговаря за сигурността на сикаджийските босове. През септември 2001 г. мощен взрив разтърсва блока на Милчо Бонев в столичния квартал “Изток”. Бомбата е заложена в пощенската кутия и мощността й се равнява на 800 г тротилов еквивалент. Гръмва точно когато Бай Миле влиза във входа, придружаван от двамата си охранители. Бомбата почти не го засяга, но ранява гарда му – 30-годишния тогава Васил Костов, прочут по-късно като Васко Кеца от бандата на “Килърите”, и Николай Йорданов (36 г.). След експлозията Бай Миле напуска България и се установява в Сърбия, където прави добри връзки със Земунския клан в Белград. Завръща се след около 2 години. Смята се, че през това време той е разбрал кой стои зад мократа поръчка. Три години по-късно новият атентат срещу него вече е успешен.

Швейцареца единствен знае кой е поръчителят

Случаят “Бай Миле” се води на неизвестен извършител, но малцина знаят, че в хода на разследването се стига до човек, който може да каже кой е поръчителят и извършителите. Човекът обаче е ликвидиран. Става въпрос за разстреляния на 8 декември 2006 г. в София Румен Пешев-Швейцареца. Куршум го улучи в главата на излизане от жилището на приятелката му на столичната ул. “Чехов” в жк “Изток”. 55-годишният Пешев се е чувствал застрашен след убийството на Бай Миле точно защото е знаел кой е поръчал на килърите смъртта на боса му. Бил склонен да свидетелства. Приживе той е осигурявал квартири за чужди престъпници, пристигали у нас, включително за участие в атентати. Говори се, че той е уредил убежището на Сретен Йосич в София през 2002 г. Швейцареца така и не успял да разкаже какво знае, защото преговорите да му се осигури безопасността и статут на защитен свидетел се проточили. Магистратите дори му обещали, че ако проговори пред съда, ще му осигурят убежище по програмата за защита на свидетели. Пешев е знаел тайни и за полицаи, и за магистрати, които години наред са получавали крупни суми от престъпни босове. Самият той е сочен за дясна ръка на Бай Миле и посредник с момчетата от Земунския клан в Сърбия.

Източник: Телеграф


В категории: Крими


Автор
2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Соломон Паси
30.07.2022 20:15:57
2
25
Вината е на Европейския съюз. Наредиха че, трябва да изчистим България от Висове, Сикове, Мултаци, Седмици, Тимаджии, Корони Инсове и тем подобни, за да ни приемат в семейството на ЕС. И под зоркото око на бати ви Бойко, изчистването стана факт. За съжаление покровителите им са живи и в момента дефакто управлявят държавата.
1.
Агент Буда
30.07.2022 19:38:06
1
36
Тогавашният главен секретар на МВР знае всичко. Кой, как, защо..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Трифонов ще води листата в родния си край - Плевен Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Предложенията през април са нараснали с 5% спрямо март Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Щетите по имота са сериозни Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Пострадалата е в болница с множество рани по главата Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Шоуменът стигнал до тежка депресия след като загубил гласа си В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден Денят ще започне с литургия в храма "Св. Никола" Световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа ще покорява нова Европейска титла Световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа ще покорява нова Европейска титла Известният бегач смята да покори и трите етапа в престижното състезание в остров Мадейра и да се завърне с много медали за България Делегация от ACES Europe пристига в Созопол, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на спорта Делегация от ACES Europe пристига в Созопол, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на спорта Пратениците на организацията ще присъстват на презентация с участието на деца от спортните клубове в града
Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите...
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори