×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ревматолог от Бургас алармира: Десетки пациенти твърдят, че имат остеопороза, но се оказва грешна диагноза


Ревматолог от Бургас алармира: Десетки пациенти твърдят, че имат остеопороза, но се оказва грешна диагноза
На ул. Транспортна 33 в Бургас разполагат с последно поколение апаратура DХА за диагностика на тихия убиец
28 Юли 2022, Четвъртък, 23:35 ч.
Автор: Флагман.Бг

В МЦ „Д-р Стайков“ стартират програма за безплатно лечение на болестта при жени над 60 години

Лекарите ревматолози от Медицински център „Д-р Стайков“ Бургас алармират, че от началото на годината десетки пациенти, идващи в кабинета за преглед, заявяват, че страдат от тежка форма на остеопороза. След направени замервания с апарата за костна плътност, се оказва, че показателите им са с минимални изменения и изобщо не могат да бъдат определени като болни от това заболяване. „Тези случаи вече са над трийсет. Но реално, единствено около 5% от изследваните наистина са в напреднал стадий и при тях е необходимо да се назначи специализирано лечение с бифосфонати или Пролия“, коментира д-р Иван Стайков.

Ревматологът е категоричен – широкоразпространеното схващане, че почти всеки втори от рисковитве групи е с това заболяване, не е вярно.

„Има различни нива в развитието на остеопороза и в много малко от случаите се изисква проследяване и лечение с медикаменти. Основният процент пациенти имат някои отклонения в данните на изследванията за костна плътност, но те не налагат медикаментозни терапии, а е необходимо единствено промяна на някои хранителни и двигателни навици, за да се оптимизира минералната обмяна в организма“, уточнява д-р Стайков.

В продължение на своята основна цел – да дават на пациентите по-добро качество на живот, от МЦ „Д-р Стайков“ стартират ПРОГРАМА ЗА РАННА ДИАГНОСТИКА, ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТЕОПОРОЗА, насочена към дами над 60-годишна възраст. „При провеждането на първия преглед е необходимо направление за ревматолог от личния лекар, допълват от центъра.

Програмата включва безплатно изследване на костна плътност с последно поколение апарат, редовни профилактични прегледи, както и безплатни лекарства, но само ако ревматолозите установят необходимост от предписването им. „Акцията е безсрочна и можете да се запишете по всяко време. Тя е инспирирана от нашето желание да помогнем на пациентите в най-рисковата група за развитие на остеопороза – жени нар 60 години“, заявяват от МЦ „Д-р Стайков“.

Д-р Иван Стайков алармира и за друга тенденция: „Много от пациентите са предубедени към лечението с медикаменти. Често коментират с мен „в интернет четох, че имат много странични реакции“. Не твърдя, че нямат, но хората не се замислят, че всеки ден приемат лекарства, които могат да доведат дори до по-тежки странични реакции според листовката, приложена в опаковката им. Прочетете какво пише за аналгина, парацетамола, бетаблокерите, ваксините..., но без тях няма как да лекуваме, нито ще е възможно овладяването на световната пандемия“.

Ревматологът съобщава и за втора група пациенти, при които пък няма налични достатъчно показатели, за да бъде назначено лечение, а те настояват за такова. „Тук вече опасността от странични реакции е в пъти по-голяма. При липса на медицински критерии за прилагане на определени лекарства, приемът им е изключително рисков и има обратен ефект.

Имам и пациенти, които прилагат неправилно медикаментите. Идват след като вече са започнали да си поставят инжекции Пролия, без да е необходимо това, защото са в по-лек стадий на остеопороза или обратното, продължават да пият бифосфонати, които повече им вредят, отколкото да им помагат. При такива пациенти се получават атипични фрактури“, разяснява  д-р Стайков.

Ревматолозите в центъра – д-р Десислава Попова, д-р Иван Стайков и д-р Ана Стайкова, са категорични, че лечението на остеопороза е различно при всеки пациент и не може да се прилага една и съща програма за всички. „Факторите, които следим са много – степента на заболяването, фрактурният риск, начин на живот, придружаващи заболявания, прием на медикаменти и др. Спрямо тези спецификации се назначава, следи и променя лечението на пациентите“.

Специалистите коментират и най-новото направление в превенцията на заболяването – хранителните добавки. „Ние я наричаме това направление – нискодозова медицина. Тя се изразява в прилагаме на медикаменти, които се произвеждат от организма в дозите и концентрацията характерна за човешкото тяло. Например, при пациенти с намалена костна плътност (остеопения), но не дотолкова, за да се започне лечение, предписваме точно такъв тип продукти, както и витамин D за подобряване на минералния обмен. На годишната конференция по остеопороза в България, която се проведе в Бургас реди дни, бе представено проучване, доказващо, че при точно тези пациенти хранителните добавки действат благоприятно и подобряват състоянието на костната плътност и проблемът не авансира“, разясняват ревматолозите от МЦ „Д-р Стайков“.

Изследванията за костна плътност в центъра стартираха от януари тази горина. Цената на теста е 50 лв. Часове за прегледи и тест се записват на регистратурата или на тел.: 056 996006 или 0892 996006, 0896 996006. Центърът се намира на бул. „Транспортна“ №33 (до мол Бургас плаза).


В категории: Здраве , Бургас


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 11/05/2024, Събота 09:49 0
Не правете това днес!
Не правете това днес! 11/05/2024, Събота 09:20 0
България Всички новини
Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване Спецакция с много арестувани заради дрога Спецакция с много арестувани заради дрога Най-малко осем души са задържани по време на операцията за противодействие на разпространението на наркотици Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Столицата разполага със 198 общински детски градини, в които се полага грижа за приблизително 44 000 деца Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Старая се да правя градивна критика и влагам точно това в коментарите ми. Не правя коментар, за да го мачкам, а за да му дам тласък за работа, посочи той Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът "Не я интересувал никой... Но даже и че детето й ще гледа това предаване, достатъчно е голямо  И поведението на майка си, което нито е за пример, нито е възпитателно! Горкото!", пише зрителка на Фейсбук страницата Не правете това днес! Не правете това днес! Днес има забрана да се работи  Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ От управата все се надявали водещата да стане по-уверена, да заеква по-малко и да намали броя на лапсусите С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др.
Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори