×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опънат чадър над Слави Трифонов проваля преговорите за ново правителство?


Опънат чадър над Слави Трифонов проваля преговорите за ново правителство?
Миналата година Слави Трифонов бе за кратко "онлайн" депутат, а е длъжен да декларира имуществото си и като председател на ИТН
Ключови думи: депутати, партии
20 Юли 2022, Сряда, 13:46 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Лъчезар Лисицов)

Лидерът на ИТН упорито не декларира имуществото си, но нито той, нито КПКОНПИ дават обяснения

Има ли опънат чадър над Слави Трифонов от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)? И това ли е причината партията на Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) да блокира промените в антикорупционния орган? Въпросите са особено актуални на фона на преговорите за ново правителство с третия проучвателен мандат.

От „Продължаваме Промяната“ (ПП) поставиха ултиматум – парламентът да приеме промените в антикорупционното законодателство и да назначи Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ. Това щяло да е доказателство, че има съответно мнозинство за ново управление.

Слави Трифонов има задължения да декларира имуществото си като председател на политическа партия, получаваща субсидии, както и като депутат в 45-ото Народно събрание. И до момента обаче няма информация той да е извършил това. Не е ясна реакцията на КПКОНПИ.

Сегашното ръководство на антикорупционния орган бе избрано от предишната власт, по време на кабинета „Борисов 3“. В началото на годината оставка подаде ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, но другите членове останаха. Изпълняващ длъжността председател на КПКОНПИ изпълнява Антон Славчев, който бе заместник на Цацаров.

Днес пред репортери в парламента говори депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

След въпрос на „Флагман“ какво мислят за ултиматума на ПП – за приемане на промени в антикорупционното законодателство и за назначение на Бойко Рашков за ръководител, Балабанов отговори: „Има такъв народ“ винаги е била за борба с антикорупцията, но при ясни условия, при ясен законопроект, прозрачен, подпомогнат от експертната база на всяка една от четирите партии. Така че няма лошо да се върви в такава посока, ако обаче има яснота какво точно ще гласи този закон, как ще функционира тази система. Това е въпрос, разбира се, на разговори. Винаги коментираме имена в публичното пространство, както коментираме примерно и главния прокурор. Всъщност, по-важно за нас е да има практичен и работещ закон, който да позволява на което и да е име начело на регулатор да върши прозрачно работата си.“

Припомняме, че една от причините за раздора преди изтеглянето на ИТН от властта се оказа именно антикорупционното законодателство. От партията на Слави Трифонов настоявали да се приеме норма, според която всеки един член на КПКОНПИ да може да налага „вето“ върху решенията на органа. Това има потенциал да блокира голяма част от разследванията на политически фигури. Все пак членовете на антикорупционната комисия се избират от парламента.

Днес Станислав Балабанов бе попитан какво мислят ИТН за Бойко Рашков. Той отново отговори витиевато: „Вижте, това е въпрос, пак казвам, на коментар, за да видим всъщност до какво можем да стигнем и има ли консенсус по тези теми. Ще говорят, разбира се, специалистите и професионалистите в тази насока. По-важното е, за да има правителство, да видим наистина приоритетите и по другите програми, възможно ли е да се случи.“

След въпрос на „Флагман“ - КПКОНПИ опънал ли е чадър над Слави Трифонов, който все още не е подал декларация за имущество, и затова ли защитават сегашното ръководство на органа, Балабанов каза: „Вижте, дайте да спрем с внушенията и да спрем кой какво е подавал и кой какво не е подавал. Слави Трифонов работи пред вас в продължение на 30 години всяка вечер. Така че неговите средства са публични от много години. Благодаря Ви!“

Това обаче просто не е вярно. Това, че Трифонов бе телевизионен водещ, няма нищо с публичността на средствата му. Какво притежава той може да стане ясно, ако си подаде имуществената декларация като висше политическо лице. След това КПКОНПИ е длъжна да провери дали декларираното съответства на реалността, което обаче при тази ситуация няма как да се случи.

При запитвания по темата от органа до момента мистериозно отказват коментар и не дават информация.

Поведението на Слави Трифонов и на институциите е повече от скандално, като изглежда, че няма кой да ги накара да спазва закона.

При неподаване на декларация КПКОНПИ трябва да състави акт за нарушение на Трифонов, припомни dnevnik.bg миналия месец. Той прави писмени възражения по него, при което следва да обясни причините за неподаването на декларацията. От КПКОНПИ не са отговорили пред "Медиапул" дали е образувана проверка на имуществото на Трифонов и какви са резултатите от нея, ако е била образувана. Според комисията това не е информация, която се дължи на обществото по реда на закона.

През миналата година Трифонов отново не подаде декларация за имущество и интереси, въпреки че след изборите на 4 април се закле като депутат онлайн, а партията му започна да получава субсидия, част от която връща. До този момент Трифонов не е коментирал причините за неподаването на декларациите.

 


В категории: Политика


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 11/05/2024, Събота 09:49 0
Не правете това днес!
Не правете това днес! 11/05/2024, Събота 09:20 0
7
Коментара по темата
7.
Иванов
21.07.2022 17:41:45
0
0
Абе какво ни занимавате с тоя Слави и итн те са придавка сателит на БСП и ДПС, не го ли разбрахте,дори не криеше че е от тях когато му даваха шоуто по бТВ всеки път иронизираше всеки друг но не и тези свързани с тези две партии а сега се прави на голям радетел за България и българите и голям разбирач от Македония ако трябва да го сравня със зеленски оня е направо мъжкар отвсякъде как управлява и брани държавата си от руските нацисти о хунтата им а нашия какво запомнящо се направи за всичките години,само един референдум от който в крайна сметка нямаше особена хвайда,само шума беше по силен с годините но дотам.другото е безкрайна чалга.
6.
Фууу
20.07.2022 18:51:38
5
7
Император Палпатин още малко може да гледа парламента от диванчето
5.
Adfdfhr
20.07.2022 16:29:53
7
17
Чалгарите свалиха гащите, ще има сватба, БСП е много шавлива политическа булка, Тошку Африкански е булката, ,а Филип -шаферката.
Партито довечера в "Делта Хил" при чичо Славчо. Свиленски е палячото на групата. Мирчев е червената шапчица от групата на морските свинчета, Христо ще яде баницата с розовите бузки.
Корнела Приватизацията ще пълни касата , трезора по собствена сметка в офшорни зони от износа.
Става все по- весело, абсурдно и идиотско.
Народа го набута на Корнелия чак до ушите. Сега БСП ще го играят верни евроатлантици, за ужас на бабите гласоподаватели по селата.
Ристювците ще лижат червени задници (не им е сефте), за да се позадържат на държавната софра още няколко месеца.
ПП- тата ще трябва да управляват с комунистически мандат и да се мазнят на такива като Гечев, Божанков и Калоян Методиев, а ИТН които се кълняха, че с Корнелия и БСП никога… и те в боклука. Все пак, то обещаното не е като даденото. Хахаха!
Втори десант на Росенец с гумената лодка също не се очаква, поради невъзможност Ристю и Мирчев Тялото да се поберат в нея. Освен ако не решат да атакуват Догановия палат сухопътно.
На следващите избори всичките тези изброени партии ще гледат парламента само в сънищата си. Вземат ли 4%, ще е miracle (чудо), както казват братята англичани.
4.
няма значение
20.07.2022 15:46:50
3
27
Какво ме интересува от колко години е телевизионен водещ? Как това има общо с изпълняването на закона като ръководител на партия?
3.
G Stars RAW
20.07.2022 15:27:15
4
30
НЕ иска Чалгаря за декларира щот заедно с НАРКОбоса ТАКИ ПЕРЕ пари на ГАЗПРОМ с-во Вяхиреви в Люксембург офшорки(50 милиона евро)
Има сума ти ВИС-2имоти на НЕГОВО име във Флорида САЩ
Къщи за милиони София,Поморие и др по морето от пране ВИДасжийско ТАКИ нарко кинти
И за всичко това НЕ може да докаже приходи
2.
балабан
20.07.2022 14:12:00
10
56
Балабана бил за закон против антикорупцията значи е за корупцията. Представете си какви кухи лейки са в ИТН.
1.
Трифон Славеев
20.07.2022 14:07:01
11
53
Глоглавия плъх винаги му дърпат конци те и обслужва интереси
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване Спецакция с много арестувани заради дрога Спецакция с много арестувани заради дрога Най-малко осем души са задържани по време на операцията за противодействие на разпространението на наркотици Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Столицата разполага със 198 общински детски градини, в които се полага грижа за приблизително 44 000 деца Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Старая се да правя градивна критика и влагам точно това в коментарите ми. Не правя коментар, за да го мачкам, а за да му дам тласък за работа, посочи той Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът "Не я интересувал никой... Но даже и че детето й ще гледа това предаване, достатъчно е голямо  И поведението на майка си, което нито е за пример, нито е възпитателно! Горкото!", пише зрителка на Фейсбук страницата Не правете това днес! Не правете това днес! Днес има забрана да се работи  Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ От управата все се надявали водещата да стане по-уверена, да заеква по-малко и да намали броя на лапсусите С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др.
Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори