×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Маски ли? Болните от ковид туристи в Гърция дори не подлежат на карантина


Маски ли? Болните от ковид туристи в Гърция дори не подлежат на карантина
Вместо да обяви нови мерки, правителството е преценило, че рискът от ковид е нисък и стимулира туризма, вместо да го саботира
13 Юли 2022, Сряда, 19:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Смъртността от ковид в страната за последния месец е 0.13% или от 10 000 заразени, почиват общо 13

COVID и бързоразпространяващият се нов щам на вируса BA.5 изобщо не стреснаха властите в гърция. За разлика от различните експерти у нас, които вече заговориха за връщане на маските у нас заради по 1000 нови „случая” на ден, в Южната ни съседка се прави точно обратното – на заболяването, което вече е еднемично и протича много по-леко, се обръща  колкото се може по-малко внимание, за да не се провали летния сезон.

Тук изглежда няма наченки за подобен здрав разум. Още тази сутрин единото от главните действащи лица в контрола на пандемията у нас от самото начало – доц. Ангел Кунчев, изрази категоричното си мнение, че трябва отново да се маскираме и това можело да стане още от началото на тази седмица. Според него има вариант това да се случи на национално ниво и да засегне някои от местата, където се събират повече хора, както и социалните домове и болници. Докато за вторите две има логика маските да се носят дори и без да има пандемия, то за първото – в разгара на летния сезон това би затворило вратите на България за всякакъв вид чуждестранен туризъм, а дори и местен.

Така докато у нас се заговори за връщане на мерките заради 1000 „случая” на ден, то в Гърция, където същата тази бройка на дневна база варира между 20 и 30 хиляди, преди дни правителството е взело друго решение – да отпадне карантината за туристи, които при пристигането си в Гърция са имали нещастието да попаднат на тест, чиито резултат е положителен. И още – правилото за 5-дневна карантина няма да важи за нито един пътуващ.

Хората с положителен тест няма да бъдат ограничавани и от пътуване – нито с ферибот, нито с автобус, нито със самолет. Единственото изискване към вече „болните” е докато се движат свободно в страната да носят защитна маска с най-голяма протекция - FFP2 или KN95. Подчертаваме – само на доказано положителните за ковид хора се въвежда задължение за носене на маска.

Този сезон Гърция очаква да повиши значително приходите си от туризъм. Прогнозите са, че 2022 г. ще е най-силната от 2019 г. насам, а е възможно дори да има ръст спрямо годините преди пандемията. С други думи – решението, което е взето в страната, представлява информиран избор да се подсили браншът, като се има предвид вече минималният риск от вируса и неговите варианти.

За периода 13 юни – 13 юли т.г. в Гърция са регистрирани общо 338 593 нови положителни проби за коронавирус. Смъртните случаи за същия период са общо 450. Официалните нови случаи със сигурност са много по-малко от неофициалната бройка, докато за смъртните – важи обратното правило, тъй като в света все още няма яснота каква е разликата между „починал от ковид” и „починал с ковид”. В този смисъл Гърция сега може да се използва като пример, който да демонстрира как е еволюирал вирусът през 28-те си месеца живот.

Така математиката показва следното: при близо 340 000 нови случая за месец и общо 450 починали за периода, това означава, че вече говорим за IFR коефициент (Infection-fatality rate или какво е съотношението между общия брой заразени и починалите) от 0.13%. Казано по друг начин – от всеки 10 000 заразени умират средно 13. Припомняме, че по време на епидемията от свински грип през 2009 г. това число бе почти двойно по-голямо, а по време на всяка ежегодна грипна вълна то варира между 0.1 и 0.5%.

 


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Бургас се прости с легендата Тома Томов Бургас се прости с легендата Тома Томов 02/06/2024, Неделя 12:49 0
14
Коментара по темата
14.
Случаен
14.07.2022 09:18:00
1
0
Очакваме сега така или иначе слабият туристически сезон да приключи още към 15 Август. И с това да се сложи край на вече и бездруго изнемогващите и разчита щи на туризма магазинчета, дюкян чета и семейни хотели и ресторанти. Вярно дойде промяна и то каква...
13.
СтрахливКоронар
14.07.2022 08:55:52
1
2
пууу , няма ли да измрът вече тези короно нещастници и да се свършват тези простотии. Писнало ми е от "Свидетелите на Короната от 19та година" . Тази измет са едни сектанти и болни мозъци. Естествения подбор в природата е по силен от всички вируси..... ще се свърши
12.
Няма ковид вече
14.07.2022 02:49:52
1
5
Целта е постигната-отрицателните лихви последните 10-15 години вече са само спомен, няма нужда от ковид вече.
Сега големите мангизи са от “войната”-правителствата правят двойно-тройни пригоди от данъци инакцизи, хвърлят 5% помощи на раята и останалото се харчи през комисионн. Ашколсун война!
11.
Mariachi
14.07.2022 01:14:44
0
3
Георги.....в крайна сметка не можах да разбера ТВОЯТА ПОЗИЦИЯ каква е !
Уж вие само трябва да отразявате новината ,каквато и да е.....а какво правиш точно ти Георги?
Ами ти от абзац до абзац ,сменяш позицията.един път с ирония ,друг път с критика,после със стиска ,следва със сравняване но като с поучаване ......и какво ли още не..А още от заглавието ,което УМИШЛЕНО е такова ,се предполага че вече си изразяваш позицията.....Да , ама не.
Защо пишеш по такъв начин ,оставяш си вратичка ,към който кантара натежи ,да можеш после да подкрепиш .Защо един път поне не застанеш твърдо ,за думите си и отстояваш на тях??????
Това са само големите журналисти,способни освен да изложат дадена новина, да и дадат ТЕЖЕЕЕЕЕСТ......Само един човек от целия ви екип има наистина някаква по-реална представа и идея за това. Няма да казвам кой(коя) е,за да не засегна останалите.
Но все пак искате да сте важни в играта и да сте фактор , а никой не показва топки .
10.
Имам човек
13.07.2022 23:33:41
1
22
Гърция ще продължава да увеличава приходите си от туризъм, но това няма нищо общо с Ковид. Просто там държавата не е позволила на нискочели примитиви да заграбят и бетонират 6райбрежието. И да дерибействат не концесионирани плажове. Заведенията са семейна традиция, а не тъмнокожи бекяри, които избиват сезон с няколко порции вмирисана цаца и бланширани картофи от Метро, пържени в старо палмово масло.
9.
До 8
13.07.2022 22:56:02
3
0
Аз пък се съмнявам, че чак перфектно 100 % изчисление може да бъде направено. По усмотрение трябва да е много голяма разлика. Намерих статията за този случай. Пише причината и тя не е ковид. От новините. И съболезнования. И не ми е удобно да конкретизираме. Няма и да търся всички случаи, за да се уверя. Какви са реалните проценти, не знам. Но допускам, че лечението на стария ковид с придружаващо заболяване е много по-трудно, или ковидът досъсипва увредените органи, или атакува недостатъчно силен организъм. Не съм лекар. Няма нужда от извинения, няма и да отговарям повече.
8.
До 7
13.07.2022 22:28:58
2
5
Не казвам, че няма ковид, но много лъжат с бройките. Не е нормално умрели хора в катастрофи, хора с инфаркти и инсулти да ги пишат в бройките, нали? А се доказа, че това се прави масово, ако не те мързи, може да потърсиш статии от миналата година и ще се увериш. Ако тези ми думи "така че не ми говори" са те засегнали, извинявай. Не съм целяла това, такъв ми е начина на говорене.
7.
До 6
13.07.2022 22:21:07
5
0
"Така че не ми говори!" Може и да е имало ковид... Не знам всеки от всичките хиляди случаи, ама е хубаво, вие ги знаете пък! Даже да не питам дали изобщо има ковид май?!
6.
До номер 5
13.07.2022 22:02:08
2
14
Само един пример ще ти дам, ама не е само той. Починалото при катастрофа дете го писаха в статистиката на починалите от ковид, така че не ми говори. Номер 4 си е съвсем прав.
5.
До 4
13.07.2022 21:33:38
6
2
На място ли се убедихте или по новинити?! Най-важното е, че пари, пари, пари, повтарям пари, пак пари, спокойно, спокойно, спокойно, ще има! Спокойно! То кой продължава истерията вече всъщност?!
4.
%
13.07.2022 21:16:58
4
21
Процентите по усмотрение се пишат! Даже починалите в инцидент минават за "ковид" нали се убедихме миналата година
3.
Все пак Флагман внушават
13.07.2022 21:06:28
7
8
за ковид Американската простотия.

Флагман направете проверка в НАТОВСКИТЕ БАЗИ.
МАТЕРИАЛА ВИ ШЕ МИНЕ 100 000 ГЛЕДАНИЯ.

НЕ СЕ ОПИТВАЙТА ДА НИ ЛЪЖИТЕ....
2.
Ще има много, много
13.07.2022 21:05:58
2
3
Спокойно, ще има пари в туризма. В имотите, всичко.
1.
!
13.07.2022 20:45:40
4
26
Пишете глупости! Точно Кунчев преди малко заяви,че маски ще се ползват само в болничните заведения.И това е напълно логично.
Медиите нарочно раздухвате истерия и търсите сензация!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Противозмийската ваксина липсва от аптеките ни от поне 10 години Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори