×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не е за пренебрегване чернодробното засягане при пациенти с ковид


Не е за пренебрегване чернодробното засягане при пациенти с ковид
Д-р Лина Хаджиилиева, специализант по гастроентерология във Вътрешното отделение на МБАЛ Бургасмед
07 Юни 2022, Вторник, 10:10 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Прекомерната антибиотична употреба, дългите курсове на антибиотично лечение дават своето отражение върху гастроинтестиналния тракт

Д-р Лина Хаджиилиева завършва Медицинския факултет на Тракийски Университет в Стара Загора през 2016г. В края на същата година започва работа в МБАЛ „Бургасмед“, но скоро след това излиза в майчинство.  Специализант по гастроентерология във Вътрешното отделение на болницата е от септември 2020г.

-Д-р Хаджиилиева, с постъпване като специализант по гастроентерология в „Бургасмед“ попаднахте в Ковид отделението. Какво бе за вас да започнете кариерата си на лекар именно в разгара на най-страшната пандемия?

 Специализацията си в „Бургасмед“ стартирах през септември 2020г. в условията на световна пандемия, пред прага на втората вълна, която ни връхлетя с пълна сила в този период. От този момент до края на извънредното положение с моите колеги от отделението основно поехме грижата за пациентите в Ковид структурата на болницата. Работата в него бих определила като предизвикателство, излизане извън зоната на комфорт. В началото на пандемията все още нямаше единни правила, по които да се водим при лечението на пациентите, информацията за това заболяване и влиянието върху организма беше недостатъчна. Като млад лекар не мога да не отчета ползата от професионална гледна точка, поради опита, който натрупах от  работата с интензивни пациенти с прояви на дихателна недостатъчност и тежки усложнения от страна на всички системи.

За мен пандемията даде отражение освен професионално, така и от чисто човешка гледна точка. Аз също усетих страха от неизвестността, бях изолирана за дълго време от близките си и от детето си с идеята да ги предпазя.

-Как се отнасяха с вас колегите ви и какви са основните уроци, които научихте в това най-тежко болнично звено?

За добрата работа в такова натоварено отделение от голямо значение е работата в екип. Всеки даваше максимума от себе си. Старшите лекари полагаха всекидневно усилия в ръководенето на Ковид отделението, даваха дежурство наравно с нас, специализантите, помагаха ни със съвети. Сестрите и санитарните също неуморно полагаха грижи за пациентите.

В този период научих много нови уроци и си направих изводи за това, колко важно е доверието между лекар и пациент, грижата за собственото здраве и отговорността на индивида към обществото.

-Какви по-конкретно  пост ковидни оплаквания наблюдавахте при пациентите в отделението?

Ковид усложненията от страна на гастроинтестиналния тракт са от една страна вследствие на увреждащото  действие на вируса върху този тракт. SARS-CoV-2 навлиза в организма посредством повърхностния протеин, който се свързва с АСЕ 2 рецептора и проявява многократен тропизъм, включително и към органите на гастроинтестиналния тракт. От друга страна усложненията се дължат на приложеното лечение. При една част от пациентите симптоми от страна на гастроинтестиналния тракт се наблюдава още в хода на болничното лечение, а при други в по-късен период, като част от т.н. „постковид синдром“.

Приеманата, като част от наложената терапевтична схема при лечение на пациенти с Ковид инфекция, антикоагулантна и антиагрегантна терапия може да доведе до кървене от горния гастроинтестинален тракт, особено при неконтролиран прием от страна на пациента и липса на протекция на стомашната лигавица.

-Предотвратими ли са тези неразположения и каква част от тях се дължи например на приложено самолечение вкъщи?

Прекомерната антибиотична употреба, дългите курсове на антибиотично лечение дава своето отражение върху гастроинтестиналния тракт. По-голямата част от пациентите, които постъпваха за лечение в нашето Ковид отделение вече бяха провели лечение в амбулаторни условия с 2-3 антимикробни препарата. Като резултат от прекомерната антибиотична употреба се наблюдава нарушение на нормалната бактериална флора на дебелото черво, добра предпоставка за развитие на Клостридиум дефициле колит. Микроорганизмите отделят токсин А и В, които предизвикват възпаление на чревната лигавица. Клиничното протичане може да е различно по тежест и е свързано с прояви на коремна болка, фебрилитет, водна диария, дехидратация. От важно значение е своевременната диагностика и лечение.

-Колко често се наблюдават гъбични инфекции на гастроинтестиналния тракт, както и случаи на протрахиран реактивен хепатит?

Вследствие на спад в имунитета, прилагането на антимикробни препарати, кортикостериоди във високи дози, се наблюдава и развитието на микотични инфекции при една част от пациентите, част от които сме установявали още в хода на лечението.

Не е за пренебрегване чернодробното засягане при пациенти с Ковид инфекция. При един не малък процент се развива т.н. реактивен хепатит. Той може да се разгледа като следствие от увредата на хепатоцитите от самия вирус от една страна, и на хепатотоксично действие на прилаганите медикаменти, от друга. Поради този факт е важно изследването на чернодробните ензими в хода на лечението. При по-голямата част от пациентите това състояние е преходно и след  включването на адекватна хепатопротективна терапия се наблюдава нормализиране  на чернодробните ензими. Редки са случаите на тежък остър хепатит.


В категории: Здраве


България Всички новини
Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" По-възрастните хора по целия свят се притесняват от Изкуствения интелект ПП-ДБ обявиха водачите на листите си ПП-ДБ обявиха водачите на листите си Както на изборите за Народно събрание, така и за евроизборите Спецченгета натръшкаха 43-годишен на пико зад волана на меденруднишки Опел Спецченгета натръшкаха 43-годишен на пико зад волана на меденруднишки Опел Отказал да даде кръв за химичен анализ, дал само урина Две партии са поискали от ЦИК да заличи регистрациите им за изборите Две партии са поискали от ЦИК да заличи регистрациите им за изборите Днес следобед ЦИК ще се произнесе по тези заявления Васил Божков поведе няколко листи на формацията си Васил Божков поведе няколко листи на формацията си Дойде в ЦИК директно от съдебна зала Фестивал на химията ще провокира креативността на деца в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивал на химията ще провокира креативността на деца в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ще се проведат лекции за приложението и значимостта на химията в различни области Тревожна новина за Кирил Маричков Тревожна новина за Кирил Маричков Няма да може да участва в остатъка от турнето на групата и се връща в България Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Много от зрителите са убедени, че тазгодишната победа ще е дамска и дори вещаят, че Никол ще е тази, която ще се окичи с нея, тъй като е завършила академия „Льо Кордон Бльо“, живее в Испания и се е прибрала в родината си специално заради кулинарното състезание, но няма да е тя  Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Станала е шивачка Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Ръстът на престъпленията не се огласява, а статистиката умело се прикрива
Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори