×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Украинци искат да наемат жилища, получават откази


01 Юни 2022, Сряда, 11:40 ч.

Райна Манджукова: Хората, които наистина бягат от войната, не подбират къде ще живеят

Изказването на вицепремиера Калина Константинова за украинските бежанци и спирането на програмата за интеграция предизвикаха вълна на недоволство.

"От ден първи се знае, че тази програма е с ограничен срок. Така че всички обвинения от бежанците и хората, които протестират с точно този аргумент, че се случва в последния момент, нямат право да го извеждат", коментира българката от Украйна Райна Манджукова в студиото на "България сутрин".

От първия ден на войната тя помага на украински бежанци да намерят подслон у нас. Наблюденията ѝ показват, че има такива, които наистина няма къде да живеят, защото домовете им са разрушени, а други са решили да потърсят по-голяма сигурност, въпреки че в техните населени места не се провеждат военни действия.
"Те са преценили, че искат да се преместят в България. Има различни хора. Виждайки ги, аз разбирам, че първите от тях не подбират къде да бъдат настанени. Вторите, след като вече не могат да са там където им харесва, предпочитат да се приберат. Не всички са такива. Ако приоритетът е животът ти, физическото оцеляване, едва ли би бил голям проблем да почистиш стаята, в която са те настанили", каза Манджукова пред Bulgaria ON AIR.

Центърът за бесарабски българи, на който тя е председател, е съдействал за настаняването на около 100 семейства - всички живеят в домовете на българи, а не в хотели. И към днешна дата продължават да бъдат заедно, без да им се налага да плащат нищо. Някои от бежанците вече са започнали работа и се радват, че могат поне с разхода за консумативите да помагат, предава dnes.bg.

Има и такива обаче, които се оказват нежелани.

"Те също са бежанци, но идват с парите и колите си и искат да намерят жилище под наем. В София, Варна, Бургас не желаят да дават жилища под наем на украинци. Бесарабски българи, които говорят добре български език, ходят по огледи и когато се стигне до подписване на договора, наемодателите се отказват с думите "О, ама вие сте от Украйна". Не дават жилища по наем дори за дългосрочно ползване. А хората искат да си оставят парите", уточни Манджукова.

Тя препоръча на бежанците да черпят информация от горещата телефонна линия или от сайтовете на държавните институции, а не от Facebook и на принципа "Една жена каза".

"Във Facebook групите пише какво ли не. Хората чуват, а това, което се говори, понякога е от незнание, понякога с опит за дезинформация. Има гореща линия с оператори на български, украински, руски, английски. По-добре завърти този телефон, отколкото да четеш глупости във Facebook", призова Манджукова.

Според нея бежанците от Украйна, които са дошли като туристи у нас, са напуснали още в първите дни страната ни.

"Спряха се за малко и продължиха. Мен не ме притесняват този тип бежанци, а тези, които след като не им харесват условията, предпочитат да се върнат в Украйна, защото всъщност има къде да се върнат. Няма нищо лошо в това, неприятно ми е, че те заминават с гняв към България. Аз виждам, че България прави каквото може", каза българката от Украйна.

И прогнозира сложна икономическа интеграция на бежанците, тъй като масово работата, която им се предлага, е нископлатена.

"От една страна имаме недостиг на работна ръка, в същото време се предлага нископлатена работа, със 700-800 лв. заплата. А това в голяма част са семейства с малки децата", уточни Манджукова.


В категории: Животът


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
Марш обратно
03.06.2022 15:49:18
0
4
В Украйна да целувате ръката на чичко Путин
14.
ЯИН
03.06.2022 06:23:06
0
7
Когато в България хората в частните фирми работят на миним.осигуровки(ах,извинете,забравих,че това е тайна),плачът заради предлаганата нескоплатена работа е СМЕШЕН
13.
Наглоста
02.06.2022 23:30:01
1
16
Се вижда от пръв поглед!И аз искам да получавам по 3хилки ама няма кой да ги даде!Наглост до безкрай!Като не ви се нрави,Украйна ви зове!Хем гладни,хем нагли!Ай сиктир!
12.
Що има
02.06.2022 22:08:29
0
2
И хора с българо украински произход ( в случая говоря българо от България), които като видят някоя със светли очи да говори на чист български език ( като от България), да ий крещят истерично, че е с руски привкус и да не им диша от въздуха
(описвам ситуация в София и то аз съм тази, която е уж с руски привкус и то без да провокирам по някакъв начин). Явно украинската истерия минава всякакви граници!!!
11.
Нископлатена работа
02.06.2022 08:26:31
0
50
се предлага и на българите, но тогава се смята за нормално.
Много от тях плащат наем...
И без войната от години чета как идват хора от Украина уж да работят през лятото по хотели и ресторанти на морето, а всъщност идеята е за безплатна почивка.
Ако някои от тях са решили да останат, да не очакват специално отношение. Просто да направят опит да се впишат и да живеят така, както и останалите, дето уж са в собствената си държава, а с тях се държат като с прошляци и държава, и работодатели.
10.
КИМ
02.06.2022 08:20:26
3
39
Ами те какви заплати искат!?
Ние масово работим на мизерни заплати!
Щом са тука ще се съобразяват!
А и в нашата фирма има назначени глухонеми от Украйна ш се ползват с привилегий. Работят каквото искат и гората искат не им се прави забележка!
Но фирмата ползва облекчения за тях.
А нас ни следят постоянно,и ни правят забележки да работите по бързо.
9.
Putin
02.06.2022 08:16:01
8
27
Slavaaa rusiii
8.
Уеф
02.06.2022 07:56:32
4
50
Няма бежанци има курортисти.семейства на фашисти само те можаха да излязат богати нагли
Вън натрапниците1
7.
Наемодател
01.06.2022 15:33:38
4
90
Основната причина да се избягват тези кандидати, е несигурността! Първо: законът ги защитава, защото са бежанци от военна зона! Ако не могат или не искат да заплащат в даден момент, няма как да ги съдиш дори!
Второ: изобщо не ги познаваме като нация! Но имайки предвид парадоксалните им желания за последните 3 месеца, логично е да се направи извод, че не се чувстват гости, а по-скоро ние сме им задължени! Трето: не съм убеден колко и докога ще са платежоспособни! Този тип бежанци са като прелетни птици! Адресна регистрация някъде в държавата нямат дори! Аз си плащам данъците, за да се грижи държавата за тях! И нека държавата бъде така добра, да има ангажимент! Конкретен!
6.
mnb
01.06.2022 13:52:57
4
83
Да си дам апартамента на украинци или руснаци?
Абсурд- след това едните ще имат да дават , а друг ще има да взема!
Как ще гарантират, че ще си платят?
На Запад си даваш жилището под наем, правиш регистрация в техния данъчен регистър и ако имаш, и един цент да вземаш , жална му майка на наемателя на границата.
А тук ? Никой не си обявява, че е отдал жилище под наем- е как да го отдадеш на чужденци, на риск ли?
5.
???
01.06.2022 13:47:51
5
83
Относно заплащането. Имам колега, на 52г. Със средно специално образование. Работи за 810лв. Затова масово децата напускат Бургас. И украинците ще го напуснат. А сирийците въобще и не мислят да остават.
4.
КОЙ ПЛАЩА
01.06.2022 12:55:01
4
80
НАХАЛНИТЕ СВИНЕ ИСКАТ С КУЧЕТА, КОТКИ И ПО ДВЕ СЕМЕЍСТВА
3.
Аксел троен
01.06.2022 12:40:52
6
98
Ах тия гадни хазяи! Не пускат наематели укри,роми, сирийци и афганци. Защо ли?
Интересно е че такива които все пак са успели да наемат ползват безплатна Синя зона,паркират в тревата и по цяла нощ кънти Ала Пугачова и Филип Киркоров.
Писна ми от "Цветя настроение синий" искам и да спя. Някои хора сутрин и на работа ходим!
2.
Смешници отвратителни безродни!
01.06.2022 12:12:48
4
126
Ореваха орталъка за филанкишиите! А на българите какви заплати се предлагат? Те не се ли хранят? Те деца нямат ли?

А положението с апартаментите е напълно разбираемо. Кой ще иска да му се съсипе жилището за няколко наема, ако и тях вземе?! Нищо чудно и утре-вдругиден да излезе някоя нова "загриженост" и да не може дори да ги изхвърли!
1.
Ami
01.06.2022 11:58:06
6
115
Ами да кой да им даде жилище под наем.Ще го осерат и заминат след два месеца и той какво ще прави Ще даде двойно за ремонт
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство Мъртво пиян катастрофира с голфа си Мъртво пиян катастрофира с голфа си Полицаите се хванаха за главите  Търсех си любовта в Ергенът, но не е намерих, призна Алек Търсех си любовта в Ергенът, но не е намерих, призна Алек Майка ми винаги е имала мнение за всяко едно нещо, което се случва около мен, обяви той  Вече има пет жалби срещу епархийския избор за сливенски митрополит Вече има пет жалби срещу епархийския избор за сливенски митрополит Трима от тях са от Малкотърновската духовна околия и двама - от Бургаска духовна околия Двама загинаха при сблъсък на круизен кораб с лодка в Дунав Двама загинаха при сблъсък на круизен кораб с лодка в Дунав За инцидента е съобщено късно снощи, след като на пътя, 55 километра северно от Будапеща, е открит мъж с рана на главата Утре шофьорите да се движат с повишено внимание между 60-ти и  62-ри км на АМ „Тракия“ в посока Бургас Утре шофьорите да се движат с повишено внимание между 60-ти и 62-ри км на АМ „Тракия“ в посока Бургас Трафикът поетапно ще е само в изпреварващата лента за частични ремонти на настилката Стана ясно на кого е скъпият джип от катастрофата с два трупа в Пловдив Стана ясно на кого е скъпият джип от катастрофата с два трупа в Пловдив От прокуратурата проверяват как мощният джип, чиято стойност се оценява на над 100 000 лева, се е озовал в ръцете на неопитния младеж, който притежавал свидетелство за управление на МПС едва от 3 години Зоозащитници излязоха на протест в Бургас срещу садизма над животните Зоозащитници излязоха на протест в Бургас срещу садизма над животните Свидетелствайте, ако станете очевидец на подобна сцена, зоват те Въпреки провала си, тя няма да се откаже от телевизията Въпреки провала си, тя няма да се откаже от телевизията Още, когато приела да стане водещ на „Вечерното шоу”, младата дама била наясно, това не е нейното предаване
Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден  
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори