×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

1095 години минаха от кончината на Симеон Велики, вижте с чия друга смърт се свързва датата 27 май


1095 години минаха от кончината на Симеон Велики, вижте с чия друга смърт се свързва датата 27 май
Цар Симеон I остава в историята с разширяването на българските граници до 3 морета и заслуженото название на управлението му като „Златен век“
27 Май 2022, Петък, 21:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

През 1925 г. е извършена последната публична екзекуция е Европа... в София, а обесените са терористи

На 27 май 927 г. в дворцовите си покои в Преслав умира цар Симеон I Велики, които управлява т.нар. „Първа българска държава“ в периода между 893 и 927 г. Той е син на Борис I Покръстител и е част от великата Крумова династия, станала известна с разширението на България във всички посоки. 

Симеон I е наричан „Велик“ неслучайно. По време на неговото управление Българската империя, както е отбелязана тя в редица Западни исторически учебници, достига до три морета. Нещо повече – тя просперира дотолкова, че новата столица, обявена за такава именно от Симеон – Преслав, е сравнявана с Константинопол – нещо, ехото на което впоследствие ще продължи през вековете, тъй като до освобождението  на България от османско робство, този град е бил наричан Ески Стамболук или Стария Истанбул.

Историята на Симеон Велики е завладяваща. Около 888 г. той се завръща в България и се установява в новосъздадения княжески манастир в Преслав, „при устието на Тича“, където заедно с други монаси под ръководството на Наум Преславски се заема с преводи на религиозни текстове от гръцки на старобългарски език. 

Подготвян от баща си за висш духовник и обучавал се във Византийската столица десетилетие, Симеон, който е научил гръцкия език до съвършенство, се оказва принуден да седне на престола на България, след като брат му – Владимир, решава да унищожи направеното от баща си Борис, връщайки страната към т.нар. „езичество“. 

Управлението на цар Симеон бележи връх в историята на Първото българско царство. По негово време, освен невижданото дотогава териториално разширение, държавата става средище на културен и духовен живот. Победите на бойното поле му позволяват да укрепи международния авторитет на България. Той оставя след себе си могъща държава, простираща се от Карпатите до Беломорието и от Черно до Адриатическо море. Въпреки почти непрекъснатите войни с Византия, той укрепва властта вътре в държавата и провежда изключително стабилна вътрешна политика. Постига се политическо, религиозно и културно обединение. Неслучайно периода му на управление се нарича условно „Златният век“.

Другото исторически значимо събитие на датата 27 май е диаметрална противоположност на смъртта на Симеон Велики. На тази дата през 1925 г. е осъществена последната публична екзекуция в Европа, която за съжаление е извършена в България. Убити са арестуваните и осъдени атентатори, извършили бомбената атака срещу църквата „Св. Неделя“ в София. 

Това е най-големият терористичен акт в историята на страната ни. Взривът събаря големия купол на църквата в столицата и затрупва събралото се вътре за поклонението на убития умишлено по-рано от извършителите депутат Атанас Тодовичин. Целта е била точно такава – в църквата да има максимално повече хора и такива, които са на максимално високи позиции в управлението на държавата. При самия взрив около 15:20 ч. на 16 април загиват 134 човека, а други 500 са ранени, някои от които впоследствие умират от раните си. В държавата е обявено военно положение, продължило до края на октомври и през което се случват т.нар. „Априлски събития“ – правителството на Александър Цанов на практика обявява война на крайнолевите организации в страната и това води до гонения и директни убийства на над 450 човека.

При последната публична екзекуция в Европа, състояла се в България на 27 април 1925 г., са обесени извършителите Петър Задгорски, подполковник Георги Коев, в чиято къща се укрива Иван Минков, и Марко Фридман, ръководител на секция във Военната организация на БКП. Задочно на смърт са осъдени и Станке Димитров, Петър Абаджиев, Димитър Грънчаров, Николай Петрини и Христо Косовски, като последните трима вече са убити през предходните седмици.


В категории: Ретро Флагман


5
Коментара по темата
5.
*********
15.10.2023 18:58:25
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
До3
28.05.2022 09:12:10
2
5
Долна напаст сте това русоробите!! Безродници и предатели на род и родина.Вместо почит и преклонение пред този велик българин Вие лижете руски газове. Що за напаст сте това русофилите ?Ако стане Симеон Велики ще ва избеси до един с главата надолу.. Какъв фашизъм в българия бе нещастник? Какви хиляди българи избити от англосаксонци? Канил ли е някой червената армия да влиза в българия? Обявиха ли ни война ? Това ако не е окупация какво е ?
3.
до 1
28.05.2022 05:15:59
4
5
Що за болен човек си ?

В София имаш паметна плоча с имената на англосаксонските летци, бомбардирали и избили хиляди цивилни българи през Втората Св. война.
Почитането на извършителите на военни пристъпления не те възмущава но почитането на победителите над фашизма те вбесява.

Остави паметниците на мира !
Те са българска памет.
Хубаво или лошо памет.

Все още не сме в 1984 та да променяме миналото за да владеем бъдещето.
2.
БЕЛОМОРКАНАЛ
28.05.2022 02:44:56
5
0
ЦАРЯ ЧЕСТИТИ СИМЕОН, СИ Е ЖИВ И ЗДРАВ! :) НО СЕ ОТКАЗА ОТ ИДЕЯТА ДА БЪДЕТЕ ОПРАВЯНИ :) ВСЕ ПАК СИ БЪРСАХТЕ Г. С КНИГИТЕ ОТ ЗЛАТНИЯ ВЕК :)
1.
БГ
27.05.2022 22:20:58
4
15
Вместо паметник в центъра на всеки бг град.На този Гигант велик владетел на България .Ние имаме паметници на окупатори в софия пловдив бургас и къде ли не още ...Срам и позор!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Вижте какви са цените на борсите Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Отчетени са средни месечни температури между 12 и 18 градуса Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо
Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори