×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как проблемите с червата влияят на цялостното здраве


24 Май 2022, Вторник, 12:02 ч.
Автор: Флагман.бг

7 признака, че имате проблеми с храносмилането

Невероятната сложност на червата и нейното значение за цялостното ни здраве е тема на нарастващи изследвания в медицинската общност. Многобройни проучвания през последните две десетилетия показват връзка между здравето на червата и имунната система, настроението, психичното здраве, автоимунните заболявания, ендокринните заболявания, кожните заболявания и дори рака.

Дълго време нашата храносмилателна система се смяташе за сравнително „проста“ телесна система, състояща се по същество от една дълга тръба, през която храната ни може да премине, да се абсорбира и след това да се отдели.

Терминът „чревен микробиом“ се отнася конкретно до живите микроорганизми в нашите черва. Човек има около 300 до 500 различни вида бактерии в храносмилателния си тракт. Докато някои микроорганизми са вредни за нашето здраве, много от тях са невероятно полезни и дори необходими за здравото тяло.

Наличието на голямо разнообразие от тези добри бактерии в червата може да подобри функцията на имунната ни система, да подобри симптомите на депресия, да помогне в борбата със затлъстяването и да осигури много други ползи.

А ето и 7 признака , че имате проблеми с червата:

Много аспекти на съвременния живот, като живот под стрес, недоспиване, яденето на преработени храни и на такива с високо съдържание на захар, приема на антибиотици и др. могат да увредят чревния ни микробиом. Това от своя страна може да повлияе на други аспекти на нашето здраве, като мозъка, сърцето, имунната система, кожата, теглото, нивата на хормоните, способността за усвояване на хранителни вещества и дори развитието на рак.

Има редица начини, по които можем да се досетим, че имаме проблем с червата. Ето седем от най-често срещаните признаци:

1. Разстроен стомах

Стомашните смущения като газове, подуване на корема, запек, диария и киселини могат да бъдат признаци на проблеми с червата. Балансираните черва ще имат по-малко трудности при обработката на храната и елиминирането на отпадъците.

2. Хранене с високо съдържание на захар

Консумирането основно на преработени храни и такива с добавена захар може да намали количеството на добри бактерии в червата. Този дисбаланс може да причини повишено желание за захар, което пък може да увреди още повече червата. Високите количества рафинирани захари, особено високофруктозен царевичен сироп, са свързани с повишено възпаление в тялото. Възпалението може да бъде предшественик на редица заболявания и дори рак.

3. Промени в теглото

Покачването или загубата на тегло, без да правите промени в диетата или във физическите си навици, може да е признак за проблеми с червата. Небалансираните черва могат да нарушат способността на тялото ви да абсорбира хранителни вещества, да регулира кръвната захар и да съхранява мазнини. Загубата на тегло може да бъде причинена от свръхрастеж на бактерии в тънките черва, докато наддаването на тегло може да бъде причинено от инсулинова резистентност или желание за преяждане поради намалена абсорбция на хранителни вещества.

4. Нарушения на съня или постоянна умора

Проблемните черва могат да допринесат за нарушения на съня като безсъние или лош сън и следователно да доведат до хронична умора. По-голямата част от серотонина в тялото, хормон, който влияе на настроението и съня, се произвежда в червата. Така че увреждането на червата може да наруши способността ви да спите добре. Някои нарушения на съня също са свързани с риск от фибромиалгия.

5. Кожно дразнене

Кожни състояния като екзема, например, може да са свързани с увредени черва. Възпалението в червата, причинено от лош начин на хранене или хранителни алергии, може да причини повишено „изтичане“ на определени протеини в тялото, което от своя страна може да раздразни кожата и да причини състояния като екзема.

6. Автоимунни състояния

Медицински изследователи непрекъснато намират нови доказателства за въздействието на червата върху имунната система. Смята се, че увредените черва могат да увеличат системното възпаление в тялото и да променят правилното функциониране на имунната система. Това може да доведе до автоимунни заболявания, при които тялото атакува само себе си, а не вредните нашественици.

7. Хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост е резултат от затруднено храносмилане на определени храни (това е различно от хранителната алергия, която се причинява от реакция на имунната система към определени храни). Смята се, че непоносимостта към храната може да бъде причинена от лошо качество на бактериите в червата. Това може да доведе до затруднено храносмилане и до неприятни симптоми като подуване на корема, газове, диария, коремна болка и гадене. Има някои доказателства, че хранителните алергии може да са свързани и със здравето на червата.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България 11000 души изгледаха на живо финала на шоуто за имитации, милиони бяха пред малките екрани  Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Каквото и да кажа – хората ще си вадят изводи, но не ми е повлияла, кълне се Алек Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов
Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори